Een goed rouwproces helpt je er bovenop

Psyche 8 januari 2018 2 Reacties
Een goed rouwproces helpt je er bovenop

Als je een geliefde verliest, doorloop je een rouwproces. Daar bestaat geen handleiding voor, maar het is wel goed om te begrijpen wat je doormaakt en hoe je voorkomt dat je vastloopt in je rouw. Dokterdokter vertelt je wat een goed rouwproces is en hoe dit je er bovenop kan helpen.

Lichamelijke- en geestelijke klachten bij rouwproces

Verdriet en rouw om een geliefd persoon kunnen zulke ernstige vormen aannemen dat je er lichamelijke of psychische klachten van kunt krijgen. Dat gebeurt bij een op de drie mensen die een groot verlies meemaken. Uit onderzoek blijkt dat mensen er soms zelfs zó ziek van kunnen worden, dat ze er aan overlijden. Mensen in rouw kunnen te maken krijgen met lichamelijke klachten, zoals:

Toch komen volgens bijzonder hoogleraar Maggie Stroebe bijna alle mensen er uiteindelijk weer bovenop na een ernstig verlies.

Verwerking van het verlies

Stroebe is hoogleraar Verliesverwerking aan de Universiteit van Utrecht. Een ideale vorm van verliesverwerking is er niet, zegt Stroebe, omdat te veel persoonlijke factoren een rol spelen. Er bestaat ook niet zoiets als een ideaal tijdpad voor een rouwproces. Hoe groter de liefde voor de verloren persoon was, hoe intenser en langduriger het verdriet. Het karakter van de rouwende persoon speelt bij de verwerking van het verlies een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor de sociale omgeving van de nabestaande.

Adviezen

Er zijn manieren om te leren leven met een groot verlies. Zo formuleerde de Amerikaan William Worden begin jaren 90 een veelgebruikt advies. Hij zegt dat rouw moet bestaan uit vier door elkaar lopende ‘taken’:

  • Het proberen te aanvaarden van het verlies
  • Het accepteren en benoemen van de pijn die het met zich meebrengt
  • Zich proberen in te stellen op de veranderingen na de dood van de geliefde
  • Het opnieuw oppakken van de draad van het leven

Rouw: aandacht voor verlies en herstel

Maggie Stroebe en onderzoeker Henk Schut hebben een soortgelijk advies opgesteld. Zij zeggen dat de juiste manier van rouwen bestaat uit twee vormen: rouw die aandacht geeft aan het verlies en rouw die is gericht op herstel. Als rouwend persoon moet je proberen het verlies te erkennen en het verdriet een kans geven. Daarnaast moet je ook proberen af en toe afstand te nemen van het verlies. Ga op zoek naar afleiding en pas je leven aan de nieuwe situatie aan.

Verdriet en afleiding

Beide vormen van rouw zijn even belangrijk. Wanneer je jezelf verliest in het verdriet, put je jezelf uit. Hierdoor krijg je mogelijk depressieve gevoelens. Het is dan ook belangrijk om te proberen de juiste middenweg te vinden. Als je alleen maar aandacht hebt voor afleidingen, dan wordt het verdriet ontkend. Ook dat kan later weer leiden tot nieuwe problemen.

Rouw bij mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen rouwen niet op dezelfde manier. De meeste mannen hebben moeite om hun dagelijks leven weer op te pakken, vrouwen hebben vaak grote moeite met verwerken van het verlies. Maggie Stroebe zegt dat beide manieren van rouw belangrijk zijn en de ruimte moeten krijgen.

Herken de signalen van rouw

Het verwerken van ernstig verlies is zo zwaar, dat de steun van familie en vrienden onmisbaar is. Zij kunnen je helpen om aandacht te besteden in het rouwproces en te zorgen dat je zowel aandacht besteedt aan verdriet als aan herstel.

Er zijn signalen die aantonen dat je als rouwende hulp nodig hebt. Het ontkennen van de nieuwe situatie na het wegvallen van je geliefde, te veel of juist te weinig slapen en het voortdurend hevig verlangen naar de overledene vallen hieronder. Bespreek je rouwproces met vrienden en familie, zodat zij je in deze situaties kunnen helpen.

Hulp bij rouw

De beste hulp komt van familie, vrienden en andere mensen die dichtbij je staan. Er zijn ook veel rouwende die de hulp van een deskundige inschakelen. Als je hiervoor kiest, is het wel belangrijk dat je een vertrouwd gevoel hebt bij de specialist.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: VOOK, Stroebe, LSR

2 Reacties

  • aRRELE schreef:

    Van dichtbij heb ik kunnen meemaken hoe men in de Joods religieuze omgeving om een overledene rouwt, de overledene wordt gewassen door een groep die zichzelf Chewre Kadiesja noemt, een groep vrijwilligers mannen wassen overleden mannen en vrouwen de vrouwen, na de wassing kleedt men de overledene in eenvoudige witte kleding en krijgt de familie de mogelijkheid om ook deel uit te maken van dit laatste ritueel namelijk door één of twee sokken aan te trekken en om de das goed te doen rond de nek, omdat een overledene zsm begraven moet worden uit religieus oogpunt is de begrafenis in NL meestal de volgende dag al, tot en met de begrafenis vasten de directe nabestaanden en na de begrafenis breekt men het vasten met een ei en een broodje. De tijd voor begraven is men een Oneen. Nu komen er 7 dagen van zware rouw waarin menniet mag werken, geen plezier mag hebben of maken (er kan en mag wel gelachen worden) en niet naar feesten of partijen gaat. In deze 7 dagen koken de andere leden van de Joodse gemeenschap voor de rouwenden en gaat men op visite bij ze. Men spreekt de rouwenden bij bezoek niet zelf aan maar wacht tot men aangesproken word, men eet iets en drinkt iets met de nabestaanden en de mannen komen gedurende de 7 avonden terug om met minimaal 10 mannen een speciaal gebed voor de overledene te zeggen. Na 7 dagen gaat de periode van minder zware rouw in, men mag weer gaan werken, maar gaat nog niet naar feesten en zo toe tenzij dit de dochter of de zoon van de familie van de overledene zelf is, deze periode duurt 30 dagen. Na 3 maanden gaat men praten over de zerk met de belettering er op en aan het einde van 11 maanden zal deze zerk worden geplaasts op het graf in bijzijn van minimaal 10 Joodse mannen. Ondanks verdriet over het verlies heb ik begrepen dat deze vastgelegde wijze van rouw heel erg rustgevend is voor de nabestaanden en krijgt het verlies een plaats. Ieder jaar op de dag van overlijden zal er een 24 uurs kaars worden aangestoken en zeggen de mannelijke nabestaanden in een quorum van 10 mannen het zogeheten Kaddiesj gebed weer. Ik vond dit allemaal zeer mooi

  • Hannyroem schreef:

    Ben 6 weken geleden plotseling mijn man verloren en weet niet hoe ik met dit verdriet om moet gaan.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *