Depressie: herken de lichamelijke symptomen

Een depressie wordt meestal geassocieerd met emotionele symptomen. Maar een depressie hangt ook samen met fysieke klachten. In feite lijden veel mensen met een depressie aan chronische pijn of kampen met andere lichamelijke klachten. Dokterdokter vertelt je alles over de lichamelijke klachten bij een depressie.

Veelvoorkomende klachten

  • Hoofdpijn; last van hoofdpijn komt over het algemeen vaak voor bij mensen met een depressie. Als je al last had van hoofdpijn of migraine, dan kun je hier meer last van hebben onder een depressie.
  • Pijn in de rug; als je al last had van pijn in je rug, kan deze pijn verergeren door een depressie. Sowieso kan een depressie de klachten van elke zwakke plek in je lichaam verergeren.
  • Spierpijn en gewrichtspijn; depressie kan elke vorm van chronische pijn verergeren.
  • Pijn op de borst; raadpleeg bij deze klacht gelijk een arts, het kan wijzen op serieuze hartproblemen. Maar een depressie kan bijdragen aan het ongemak dat samenhangt met pijn op de borst.
  • Problemen met de spijsvertering; je kan je misselijk voelen of last hebben van diarree. Chronische obstipatie kan ook een fysiek symptoom van een depressie zijn.
  • Uitputting en vermoeidheid; hoeveel je ook slaapt, je voelt je altijd moe of afgepeigerd. 's Ochtends opstaan lijkt bijna een onmogelijke taak.
  • Slaapproblemen; veel depressiepatiënten kunnen niet meer goed slapen. Ze worden te vroeg wakker of komen 's avonds niet in slaap. Andere patiënten slapen opvallend veel meer dan ze normaal doen.
  • Verandering van eetlust of gewicht; sommige mensen met een depressie verliezen hun eetlust en daarmee ook gewicht. Anderen gaan juist meer snacken en komen aan in gewicht.
  • Duizeligheid of licht in het hoofd

Over het hoofd zien

Omdat lichamelijke symptomen bij een depressie zich voordoen in veel vormen, zoeken veel depressieve mensen geen hulp. Ze weten niet dat hun lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door een depressie. Ook veel artsen kunnen deze symptomen over het hoofd zien.

Aanstellerij

De lichamelijke klachten bij een depressie zitten niet in je hoofd, zoals veel mensen denken. Een depressie kan echte veranderingen in je lichaam veroorzaken. Zo kan het je spijsverteringsproces vertragen, wat op zijn beurt kan resulteren in maagproblemen. Depressie zou gerelateerd zijn aan een verstoord evenwicht van bepaalde stoffen in je hersenen. Een paar van deze stoffen spelen een belangrijke rol in perceptie van pijn. Daarom denken veel deskundigen dat een depressie ervoor kan zorgen dat je pijn anders ervaart dan mensen zonder depressie.

Lichamelijke symptomen behandelen

In sommige gevallen zullen lichamelijke klachten weggaan bij het behandelen van je depressie door middel van therapie, medicijnen of een combinatie van beide. Maar vergeet niet je fysieke symptomen aan je arts te melden en ga er niet vanuit dat ze vanzelf over gaan. Soms hebben ze aanvullende behandeling nodig. Zo kan een arts tijdelijk een slaap- of  kalmeringsmiddel aanbevelen bij ernstige slapeloosheid. Bovendien gaan pijn en depressie hand in hand. Verlichting van pijn helpt daarom soms ook tegen depressie. Sommige antidepressiva zouden ook tegen chronische pijn helpen. Informeer hierover bij je arts. Op solvo.nl kun je direct een afspraak maken bij een psycholoog.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Depressieve klachten in het algemeen, WebMD

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd