De midlife crisis bij mannen en vrouwen

Je bent de veertig gepasseerd en hebt het allemaal: een huis, kind, fijne partner en goede baan. Maar dan ineens sta je stil en besef je dat het leven aan je voorbij gevlogen is. Misschien heb je je dromen van vroeger niet waargemaakt? Of heb je het gevoel dat je vast zit in dit leven? Dit kan het begin zijn van een midlife crisis.

Je bent niet de eerste en ook zeker niet de enige die dit overkomt. Zo’n 25% van alle Nederlanders krijgt er mee te maken. Snappen wat er gaande is, kan een deel van het leed door de midlife crisis verzachten. Dokterdokter legt uit wat een midlife crisis precies is, hoe je het bij mannen en vrouwen kunt herkennen, hoe je een midlife crisis kunt doorkomen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is een midlife crisis?

Ons leven bestaat uit verschillende fases. Zo heb je die van baby, peuter, kind, puber en volwassene, gevolgd door een midlife fase om te eindigen in senior. De midlife fase vindt ongeveer plaats tussen je 30ste en 60ste jaar. Iedere levensfase gaat gepaard met veranderingen en deze confronteren je met je identiteit. Zo ook de midlife fase. Een midlife fase is dus gewoon een levensfase, maar of het een crisisfase wordt, verschilt per persoon. Onderzoek van Nature, heeft aangetoond dat de midlife crisis ook een biologische basis heeft: waarschijnlijk is het een uiting van hormoonlevel veranderingen. De midlife fase is namelijk een periode waarin mensen zich veelvuldig met de volgende vragen bezighouden:

 • Wie ben ik?
 • Wat is nu echt belangrijk?
 • Wat maakt mij nu echt gelukkig?
 • Heb ik mijn doelen wel verwezenlijkt?
 • Is dit het nu?

Je maakt als het ware een balans op van je leven. Samen met het besef dat het leven eindig en al voor de helft voorbij is, kan dit een behoorlijke shock teweeg brengen. Met name als je tot het besef komt dat je niet de persoon bent die je had willen worden. Dat de doelen die je jezelf stelde toen je jonger was, niet hebt volbracht. Een midlife crisis heeft vaak te maken met de kloof van wat je zou willen zijn en wat en wie je werkelijk bent. Deze crisis kan zo’n twee tot tien jaar duren.

Mannen versus vrouwen

Een midlife crisis wordt vaak geassocieerd met de egoïstische man die vreemdgaat, er vandoor gaat met een jongere vrouw, een nieuwe auto koopt en hernieuwde aandacht voor zijn uiterlijk heeft. Maar, vrouwen kunnen net zo goed in een midlifecrisis komen.

De aanleiding tot de crisis verschilt echter tussen mannen en vrouwen. Volgens lifecoach Patrick Schriel kan bij mannen een verminderd libido en de neiging om daarvoor te compenseren, de aanleiding vormen voor een midlife crisis. De klassieke voorbeelden zijn mannen die ineens gaan flirten, vreemdgaan en een relatie aangaan met een veel jongere vrouw.

Bij vrouwen speelt de (naderende) overgang en geen kinderen meer kunnen krijgen een grote rol. Wanneer de kinderen het huis uit zijn en vrouwen voor hun gevoel op zoek moeten naar een nieuw doel, kan dit ook aanleiding zijn voor een midlife crisis. Maar, schrijft Schier op zijn website, de kans op een midlife crisis is het grootst als mensen (zowel mannen als vrouwen) vastzitten in hun werk of in hun relatie.

Midlife crisis symptomen

Een midlifecrisis gaat gepaard met periodes van onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in vaste patronen van werk, relatie en levensstijl. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel
 • Heimwee naar vroeger
 • Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen
 • Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld een sportauto, sieraden of een boot)
 • De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vrienden, juist op te zoeken
 • Ineens elke avond van huis zijn
 • Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken
 • Je heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten
 • Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om het gevoel van zinloosheid te verdrijven
 • Een intense behoefte om die lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken

Ontwrichting

Hoe heftig een midlife crisis is, verschilt per persoon. Bij een milde vorm hebben veel mensen vaak niet eens door dat ze in een midlife crisis zitten. Maar, een heftige midlife crisis kan ontwrichtende gevolgen hebben. Zowel voor de getroffen persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. Hij of zij kan het gevoel hebben dat het ‘nu of nooit’ is en alles uit het leven willen halen zonder over de gevolgen of de gevoelens van anderen nadenken. Tevens komt het vaak voor dat de persoon in de midlife crisis zijn omgeving verwijt dat hij of zij niet alles uit het leven heeft gehaald, zonder bij zichzelf te rade gaan.

Een heftige midlifecrisis zet bestaande relaties onder druk, verhoogt het risico op onomkeerbare en foute besluiten, en creëert het risico van financiële en emotionele schade. Een midlife crisis kan ook gepaard gaan met een depressie.

Midlife crisis doorkomen

Een midlife crisis is een nare periode, maar het kan een noodzakelijke fase zijn waar je een hoop van kunt leren. Net als iedere identiteitscrisis, zul je er doorheen moeten. Probeer tijdig de signalen te herkennen, zodat je snapt wat je doormaakt. Hoe moeilijk het op dat moment ook lijkt, is het belangrijk om met je omgeving te blijven communiceren. Door je volledig af te sluiten, neemt het risico op ondoordachte, destructieve beslissingen vaak toe. Verder is het erg belangrijk om een positieve insteek te houden. Op deze manier kun je een midlife crisis gebruiken om op zoek te gaan naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Stuur bij en voer veranderingen door die voor jou leiden tot meer zingeving van je bestaan. Kom je er zelf niet uit, dan kun je hier natuurlijk altijd (professionele) hulp bij zoeken.

Midlife crisis voorkomen

De kans op een midlife crisis volledig uitsluiten, is lastig. Wat je wel kunt doen om het risico te verkleinen, is gedurende je leven af en toe stil te staan en jezelf kritische vragen stellen. Ben ik gelukkig met mijn partner? Geeft mijn werk voldoening? Zijn er nog doelen die ik wil halen? Probeer tijdig bij te sturen, zodat je niet op je vijftigste ineens lamgeslagen beseft dat het leven aan je voorbij gevlogen is en je niet de persoon bent die je zou willen zijn.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: 
Patrick Schriel, Mens en Samenleving, WebMD, Nature

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd