De beste remedie tegen hoge bloeddruk

Psyche 2 februari 2016 21 Reacties
bloeddruk meten

Je bloeddruk kan onnodig hoog worden als gevolg van stress en ergernissen. Ook slaapproblemen en overgewicht spelen een belangrijke rol. Hoge bloeddruk kun je omlaag brengen door je voedingspatroon aan te passen. Maar ook stress, weinig beweging, ergernis en onbewuste angsten aanpakken zijn goede remedies tegen een hoge bloeddruk. Zes tips om hoge bloeddruk tegen te gaan.

Tip 1: Beweeg

Geregeld matig intensief bewegen, liefst zes keer per week minimaal een half uur, is een van de beste manieren om stress en hoge bloeddruk te bestrijden. Met dagelijks wandelen en fietsen, in totaal minstens twintig minuten op een dag, bereik je volgens onderzoekers al een verlaging van vijf mm kwikdruk. Het is wel zo dat je dat voordeel snel weer kwijt bent als je een tijdje weinig beweegt. Dagelijkse beweging moet dus deel uitmaken van je leefstijl, zeggen onderzoekers.

Tip 2: Slaap beter

Neem de tijd om te slapen. Elke nacht een uurtje te kort slapen leidt tot verhoogde bloeddruk. Genoeg daglicht overdag, vooral in de ochtend, een half uurtje sporten per dag en op tijd naar bed gaan vergroten de kwaliteit van je nachtrust.

Tip 3: Val af

Als je kampt met overgewicht heb je waarschijnlijk een verhoogde bloeddruk of loop je een grote kans daartoe. Je doet je hart en vaten een plezier door te gaan afvallen. Je verliest bovendien opgehoopt vocht in je lichaam en in het bloedvolume. Dat alleen al heeft een bloeddrukverlagend effect.

Tip 4: Stop met roken

Volgens onderzoekers waarschijnlijk het beste wat je voor je lichaam (en je bloeddruk) kunt doen: stoppen met roken.

Tip 5: Bestrijd stress

Hoge bloeddruk heeft uiteraard een lichamelijke oorzaak, maar daar kan een psychische oorzaak aan ten grondslag liggen. Permanente stress of vaak boos en geërgerd zijn kunnen bloeddrukverhogend werken. Bij stress wordt vaak gedacht aan een hoge werkdruk, maar stress kan ook veroorzaakt worden door al of niet bewuste angsten, de neiging alles te willen controleren, het niet kunnen waarmaken van verwachtingen, situaties niet in de hand hebben, of gewoon de jachtigheid van het dagelijks bestaan.

Deskundigen verrichten veel onderzoek naar de effecten van emoties op het lichamelijk functioneren. Duidelijk is bijvoorbeeld dat bij gestresste mensen de spiegels van hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol permanent hoog kunnen zijn. Het sympatische zenuwstelsel kan overspannen zijn door stress. Je hormoonhuishouding en je zenuwstelsel hebben beide direct invloed op het functioneren van organen, de samenstelling van je bloed en ook je bloeddruk.

Last van stress? Bestrijding van hoge bloeddruk als gevolg van stress begint met het zoeken naar de oorzaak. Bespreek eventuele angsten en ergernissen of andere stressbronnen met je omgeving en zoek zonodig medische hulp. Een coach of psycholoog vind je op solvo.nl. Ontspanningsoefeningen, rusttijden plannen in je agenda en meer beweging kunnen je lichaam goed helpen te ontstressen.

Tip 6: Beperk woede en ergernis

Woede en ergernis kunnen leiden tot irrationeel gedrag, depressieve gevoelens en een slechter functionerend lichaam, waardoor je nog eerder geneigd bent geërgerd te reageren op je omgeving; een vicieuze cirkel.
Er zijn allerlei manieren om beter om te gaan met woede en ergernis. Psychologen hebben er veel boeken over geschreven. Boos reageren is vaak aangeleerd, zeggen zij, en je kunt het ook weer afleren. Een van de aangeraden technieken is “tegengesteld reageren”. Hierbij word je niet meteen boos, maar probeer je de betrekkelijkheid van de situatie in te zien. Vervolgens benoem je dat hardop. Amerikaanse psychologen ontdekten dat zo’’n relativerende, laconieke reactie de hersenen een beetje voor de gek houdt en zo een kettingreactie aan meer boosheid en ergernis voorkomt.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: WebMd, Hartstichting

21 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Ik heb mijn bloeddruk laten meten en deze was 154×100 is dit erg hoog

 • Wim van Donselaar - arts - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  De hoogte van de bloeddruk is onder andere afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat de onderdruk lager dan 95 moet zijn. Hierbij is het belangrijk dat deze bloeddruk gemeten is op een rustig moment. Vaak zien we dat bij een meting door de dokter de bloeddruk wat hoger is dan hij werkelijk is.
  In uw situatie is de bloeddruk op de rand van wat over het algemeen te hoog gevonden wordt, ik raad u aan uw bloeddruk over enkele maanden nog een keer te laten controleren.
  Met vriendelijke groet,
  Wim van Donselaar – arts – expert drdr

 • andriesguijt schreef:

  Bij mij heeft thee getrokken van peterselie goed geholpen elke dag een glas maak een liter of zo aan en drink het koud.

 • stresskip schreef:

  Stress is echt killing, voor van alles in je lijf. Het klinkt zweverig maar sinds ik mediteer en beter dingen kan relativeren, is mijn hoge bloeddruk flink gedaald.

 • meau schreef:

  mijn bloeddruk is momenteel 154/109
  zo is het al enkele jaren
  verschillende tabletten gebruik, maar de bloeddruk blijft ondanks de tabletten altijd hoog en ik heb veel last van bijwerkingen !
  o.a. slecht slapen, jeuk op de rug, dikke enkels,enz
  dus ben ik gestopt met al die verschillende tabletten,
  want het helpt niet !!
  nu ik een maand of 3 niks neem, slaap ik weer beter en voel mij eindelijk uitgerust mijn jeuk op rug is weg en ook mijn dikke enkels
  maar
  ik ben vaak raar in mijn hoofd en ben toch wel bang , want mijn hartslag is soms 120
  is er een tablet zonder bijwerking of een plantje?

 • Info schreef:

  Vinpocetine zou kunnen helpen.

 • H.soekar schreef:

  Hallo heb sinds eenjaar of drie is bij mij hoge bloeddruk geconstateerd de dokter schrijft daarvoor eerst hydrochloor thiazide voor maar hielp niet later nog amlodipine10 mg nog steeds geen resultaat kan iemand mij duidelijkheid verschafen laats gemeten druk 145/80 leeftijd 58 jaar

  • Anoniem schreef:

   Volgens mij is 145/80 niet zo een zorgwekkende bloeddruk hoewel ik geen arts ben. Je kunt je arts om een 24 uur bloeddrukmeting vragen. Zo krijgen jij en je arts een beter beeld van je bloeddruk over 24 uur gemeten. Bloeddruk schommelt regelmatig afhankelijk van je gemoed en wat je aan het doen bent. Je zult dat ook bij moeten houden tijdens zo een meting. Verder is het ook belangrijk dat je cholesterol waarde op orde is en je geen overgewicht hebt. Roken is So wie So killing. Dus mocht je roken: Stop ermee!! Er zijn natuurlijke middelen die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Rode bietensap schijnt heel goed te zijn.
   Succes.
   Frank.

 • Jacqueline Monsma schreef:

  Mijn bloeddruk bleek 222/120 erg hoog dus. Ik ben erg moe, veel hoofdpijn en wisselend slecht zien. Voel me gewoon niet goed. Suizend hoofd!
  Nu heb ik amlodipine 10 mg en ik had altijd al propanolol 2.5 mg?
  Hoe lang gaat dit duren voordat ik daar wat van merk?
  Ik ben 67 jaar.? Ik ben te zwaar en beweeg weinig. Daar ben ik nu drastisch zelf aan het werken.

 • Anoniem schreef:

  Een vraag over het gebruik van Natrium Bicarbonaat, toevallig kwam ik er achter dat ik een hoge bloeddruk ( had ) heb, een verpleegkundige die een bezoek bracht aan m`n moeder heeft mijn bloeddruk gemeten, 180/100, afspraak gemaakt bij de huisarts, na meting 170/88, 2 weken terug bloeddruk meten bij Bloed geven, 161/85.
  Nu is het zo, dat heb ik ook besproken met mijn huisarts, dat ik zuiveringszout innam, elke ochten en avond een glas water met een theelepel zuiveringszout, Heb daar over gesproken met de huisarts, zout is zout zou ik denken, maar zij wist niet precies wat het was en of het eventueel invloed op m`n bloeddruk zou kunnen hebben. Voor de laatste meting ben ik gestopt met het gebruik, bloeddruk is iets iets gedaald, maar heeft iemand een idee of er verband bestaat tussen het gebruik van zuiveringszout en hoge bloeddruk? Vriendelijke groet Ben

 • Herman schreef:

  Mijn bloeddruk is sterk wisselend en raar.Zo komt mijn onderdruk amper boven de 70, terwijl bovendruk schommelt tussen 145 en 170.Een bloeddruk van 145/58 is vrij frequent .
  Vanwaar dat merkwaardige verschil tussen boven en onderdruk.Mijn hartslag is vrij normaal(65/70)

 • Anne schreef:

  is chocola slecht voor de bloeddruk ??

 • marie schreef:

  Hoi Ben,
  Natrium bicarbonaat IS zout..en je bloeddruk gaat daar zeker van omhoog!!!

  Google maar es….😉

 • Mevr gerry van den berg schreef:

  Ik vraag me af of mijn rode hoofd ook te maken heeft met hoge bloeddruk
  Zijn er tableten of zo bij apotheek te koop wat ik kan gebruiken

 • Lien schreef:

  Als ik thee maak van peterselie, hoeveel peterselie moet ik dasn hebruiken op 1 liter water

 • Genel schreef:

  Hallo
  Ik ben 29 en heb ook hb, vandaag een uur gezeten aan de meter. Bd was 4 weken geleden 200/100week later 205/110 en vandaag was de uitslag 155/57 nog steeds hoog en ik moet dus tabletten.
  Ik zie er enorm op tegen, word er nerveus van.
  Heeft iemand wat tips voor mij?

 • Ria schreef:

  Medicijnen begin er pas aan als het niet anders kan. Zelf 3 Maanden plastabletten en bloeddruktabletten geslikt .Ik heb ze gekregen vanwege een gesprongen adertje in mijn oog. zag maar halve gezichten .vandaar die medicijnen.Ik werd er doodmoe van en na 3 maanden kreeg ik er een Hartstilstand van. Gebruik nu alleen nog bloedverdunners.Probeer elke dag een flinke wandeling te maken let op je gewicht
  eet gevarieerd 2 of 3 stuks fruit per dag.eet meer vis dan vlees Rook niet en drink geen alcohol. Je bloeddruk gaat er mee naar beneden en je gaat er beter uit zien.
  bij mij heeft het geholpen. mijn leeftijd schatte ze nu op 70 maar ik ben boven de tachtig jaar wens jullie allen het beste en volhouden succes !!

 • willem schreef:

  zondag 4 februari 2018.
  Bovendruk 201 onderdruk 102 hart 61 voel een erg vervelende druk in mijn hoofd 7 uur ’s morgens, 5 minuten na wakker worden. 3 uur geslapen
  Bovendruk 149 onderdruk 105 hart 56 is 20 minuten later
  Naar douchen 8 uur 15. en 1 appel.
  Bovendruk 113 onderdruk 89 hart 64
  Druk in mijn hoofd is zo goed als bijna weg, voelt nog heel lichtjes aan.
  Morgen naar de dokter en bloed prikken.

 • ger schreef:

  is er een verschil om rechts je bloeddruk te meten 160/98 dan links 154/89 een hele moeilijke opgave om te stoppen met roken

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *