Boosheid schaadt het hart

Psyche 2 november 2017
Boosheid schaadt het hart

Tel tot tien voor je uit je vel dreigt te barsten. Want je persoonlijkheid en het vermogen om boosheid in de hand te houden, beïnvloedt het risico op het krijgen van een hartaanval of beroerte.

Agressieve mensen blijken een grotere dikte van de slagaderen in de hals te vertonen – een belangrijke risicofactor voor een hartaanval of beroerte – in vergelijking met ongedwongen mensen. Dat ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse National Institute on Aging (NIA) in Baltimore.

Bovendien hebben mensen die worden beschouwd als het minst redelijk en het meest vijandelijk 40% verhoogd risico op vaatwandverdikking. Dit is vergelijkbaar met het risico dat gepaard gaat met het metabool syndroom, een bekende welvaartsziekte die een grote bijdrage levert aan hart- en vaatziekten.

Ook jonge mensen

De onderzoekers bestudeerden 5.614 dorpsbewoners van Sardinië. Hiervan was 58% vrouw en de gemiddelde leeftijd was ongeveer 42. Deelnemers voerden ofwel zelf verslag uit over hun gedrag door middel van een vragenlijst of lieten zich ondervragen door een lokale psycholoog.  Door een echografie werd de dikte van de halsslagader en de vaatwand op vijf punten gemeten. Ook werden de deelnemers gescreend op andere risicofactoren van hart- en vaatziekten waaronder rokenhoge bloeddrukcholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en diabetes.

De resultaten toonden dat zelfs jonge mensen met een agressief of vijandig karakter verdikte vaatwanden hadden. Deze uitkomst hadden de onderzoekers niet verwacht.

Persoonlijkheid screenen

De bevindingen suggereren dat artsen persoonlijkheidskenmerken mee moeten laten wegen bij het screenen op hart- en vaatziekten. De onderzoekers schrijven dat mensen die de neiging hebben concurrerend te zijn en meer bereid voor hun eigenbelang te vechten, dikkere arteriële wanden hebben. Vijandigheid komt naar voren als de dominante voorspeller van coronaire hartziekte. Hun laatste bevindingen bevestigen tevens het verband tussen agressief gedrag en de gezondheid van het hart.

Combinatie boosheid en sport

Ben je boos en wil je wat stoom afblazen tijdens het sporten? Je zou denken dat je goed bezig bent, maar het tegendeel blijkt waar. De combinatie van fysieke inspanning en een hevige emotie, zoals boosheid, kan een trigger zijn voor een hartinfarct. Dat blijkt uit INTERHEART-onderzoek.

Omgaan met boosheid

Ben je vaak erg boos of heb je zelfs woedeaanvallen? Houd dan de volgende drie woorden in gedachte: Omdenken, Ontspannen en Communicatie.

  • Omdenken: tijdens een hevige emotie zie je vaak alles zwart-wit. Je geeft jezelf of een ander bijvoorbeeld alle schuld. Het helpt om de situatie te relativeren, zodat de intensiteit van je woede (geleidelijk) afneemt.
  • Ontspannen: boosheid voel je vaak door je hele lichaam. Dan is ontspanning erg belangrijk, bijvoorbeeld door verschillende ontspanningsoefeningen uit te voeren.
  • Communicatie: woede begint vaak tijdens een gesprek dat je met iemand hebt. Goed met elkaar blijven communiceren is dan erg belangrijk.

Lees op depsycholoog.nl meer over omgaan met boosheid.

Lees ook: Verband tussen stress en lichamelijke klachten

Auteur: Rachel van de Pol, Jacqueline van Kuler
Bron: WebMD, Smyth A, O’Donnell M, Lamelas P, Teo K, Rangarajan S, Yusuf S, American Heart Association’s journal Circulation (2016), De Psycholoog

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *