Bezitter huisdier beter gewapend tegen stress

Honden en katten zijn niet alleen gezellige vrienden, ze leveren ook een tal van gezondheidsvoordelen op. Zo kunnen de plasbehoeftes van je hond je extra beweging geven die je anders niet zou krijgen. Verder zijn huisdieren schijnbaar een goede remedie tegen stress. Amerikaans onderzoek toont aan dat een kat als huisdier de kans op een hartinfarct met eenderde verlaagt. Dit komt doordat aaien erg gezond is. Aaien zou zo ontspannend zijn, dat de hoeveelheid stressgerelateerde hormonen in je bloed afneemt. Hierdoor daalt je bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. De voordelen van een hond zijn zelfs nog groter dan de voordelen van een kat.

Minder stress door huisdier

Het Amerikaans onderzoek gaf 48 beurshandelaren stressvolle opdrachten. De helft van de beurshandelaren krijg een huisdier, de andere helft moest het zonder huisdier doen. De beurshandelaren die een huisdier hadden tijdens het onderzoek een kleinere toename in de bloeddruk dan de beurshandelaren die geen huisdier hadden. Na afloop van het onderzoek wilden de meeste huisdierbezitters hun huisdier houden, en wilden de meeste huisdierloze proefpersonen direct een hond of een kat kopen.

Voordelen van een hond nog groter

Wil je een huisdier om gezonder te leven, kies dan een hond. Dat concluderen Britse onderzoekers. Alle huisdieren zijn goed voor je bloeddruk en cholesterol, maar hondenbezitters hebben over het algemeen nog minder gezondheidsklachten dan kattenbezitters. Je krijgt natuurlijk extra beweging omdat je viervoeter dagelijks een paar blokjes om moet. Maar dat is niet de enige reden. Door met de hond wandelen, vergroot je de kans op sociale contacten, wat ook weer een positief effect heeft op je gezondheid.

Nodig voelen

Oudere mensen kunnen nog van een ander voordeel profiteren. Een huisdier kan de leegte opvullen wanneer de kinderen het huis uit zijn. Voor deze empty nest-ouders is het belangrijk om zich weer "nodig" te voelen. Een huisdier kan die behoefte vervullen.

Verantwoordelijkheden

Wil je een huisdier aanschaffen, bedenk dan wel dat je er ook voor moet kunnen zorgen. Elke dag, jaar in jaar uit. Twijfel je, zorg dan eens voor de huisdieren van buren, vrienden of kennissen, of laat een hond van het dierenasiel uit.

Auteur: Franka van Arendonk
Bron: Elsevier, CNN, BBC

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd