8 symptomen die je niet mag negeren

Psyche 11 januari 2017 46 Reacties
onderzoeken

Sommige symptomen wijzen misschien op een ernstig probleem en vragen om snelle medische hulp. Hoe herken je de alarmsignalen van je lichaam?

Wanneer is hoofdpijn vervelend en wanneer is het levensbedreigend? Soms geeft je lichaam signalen af die kunnen wijzen op iets ernstigs. Gelukkig is er meestal niets aan de hand, maar het is goed om onderstaande signalen serieus te nemen.  Misschien ten overvloede: als je klachten hebt die niet in dit rijtje voorkomen, wil dat niet zeggen dat je dus niet naar de huisarts moet gaan.

Signaal 1 – Plotselinge, hevige hoofdpijn

Een plotseling opkomende, extreme hoofdpijn kan een teken zijn van een infectie, een tumor of een hersenbloeding. De hevige hoofdpijn gaat soms gepaard met overgeven, coördinatieproblemen en sufheid of slaperigheid. In het geval van zo’’n plotselinge extreme hoofdpijn kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en snel medische hulp inroepen.

Signaal 2 – Verlammingsverschijnselen of spraakproblemen

Plotselinge verlammingsverschijnselen in het gezicht, of in de armen of benen, vreemde tintelingen in armen of benen, verwardheid, duizeligheid, dubbel of wazig zien, vertraagde of verwarde spraak, moeite om woorden te vinden, gevoel van zwakte aan een kant van het lichaam: dat zijn allemaal symptomen van een beroerte, al dan niet van tijdelijke aard.

Signaal 3 – Beroerd gevoel, druk op de borst

Snoerende pijn of druk op de borst die soms uitstraalt naar de linker- (of rechter-)arm of naar de kaken of nek, een beroerd gevoel, pijn in de maagstreek, uitbraak van “koud zweet”, een gevoel van ernstige zwakheid, misselijkheid of duizeligheid en kortademigheid. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor een hartinfarct. Vrouwen kunnen bij een infarct overigens andere klachten hebben.

Een hartinfarct hoeft trouwens niet per se pijnlijk te zijn. Veel mannen die een infarct doormaken, zeggen dat ze alleen een grote druk op de borst hebben gevoeld (‘alsof er een olifant op me zat’).

Signaal 4 – Ernstige buikpijn

Ernstige buikpijn kan vele oorzaken hebben. Een blindedarmontsteking, galstenen, pijn aan de galblaas, een ontstoken alvleesklier en een maagzweer zijn enkele mogelijkheden. De pijn kan uitstralen naar andere gebieden, wat de diagnose bemoeilijkt. Zo kan een blindedarmontsteking voor het gevoel van de patiënt niet rechts in de onderbuik, maar onder de navel beginnen. Een maagzweer kan – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – soms pijn geven in de onderbuik.

Signaal 5 – In korte tijd veel gewicht verliezen

Onverklaarbaar snel gewichtsverlies is een reden om de dokter te bezoeken. Veel mensen denken dat plotseling gewichtsverlies te maken heeft met kanker, maar er kunnen vele andere oorzaken zijn. Dat kan uiteenlopen van de ziekte van lyme tot abnormaal functioneren van de schildklier.

Signaal 6 – Bloed in urine of ontlasting

De meest voorkomende oorzaken van bloed in de urine zijn nierstenen of een ontsteking van de prostaat. Dat zijn meestal pijnlijke aandoeningen en redenen om de dokter te bellen. Mensen die bloed in de urine zien maar geen pijn hebben, stellen doktersbezoek wel eens uit. Dit in de hoop dat het probleem vanzelf overgaat. Maar bloed in de urine kan soms een eerste, vroege aanwijzing zijn voor kanker. Het is daarom altijd een reden om de dokter te bellen.

Bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig als het gaat om helderrood bloed. Dat kan afkomstig zijn van een klein wondje aan de anus of van aambeien. Donker bloed kan wijzen op een probleem in het maagdarmkanaal en is reden voor een medisch onderzoek.

Signaal 7 – Een aanval van astma die erger wordt of niet afneemt

Een langdurige aanval van astma kan leiden tot ernstige spierzwakte en uiteindelijk tot een gevaarlijk lage opname van zuurstof. Terwijl omstanders wellicht denken dat de astmapatiënt na verloop van tijd vermoeider en rustiger wordt, kan het zijn dat dan juist de energie ontbreekt om adem te halen. Sufheid en verwardheid, zweten en een wit gezicht zijn redenen om snel medische hulp te zoeken.

Signaal 8 – Somber en lusteloos zijn

Gedurende langere tijd nergens plezier in hebben, somber en lusteloos zijn. Moe, traag en futloos zijn, minder of juist meer eetlust dan normaal, een afwijkend slaappatroon. Het leven valt zwaar en misschien verlang je zelfs naar de dood.

Allemaal tekenen die kunnen wijzen op een depressie. Vooral mannen zoeken niet snel medische hulp, omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig genoeg is of dat ze voor gek worden verklaard. Echter, een arts of psycholoog zal deze klachten altijd serieus nemen.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: WebMD, Nederlands Huisartsen Genootschap, Warning signals, Hartstichting

46 Reacties

 • nikky schreef:

  Bij het alarmsymptoom plotselinge hevige hoofdpijn staat als een van de mogelijke oorzaken een tumor. Dit is niet juist, een tumor is een langzaam groeiend proces en kan dus geen plotselinge hevige hoofdpijn veroorzaken!

  • sally vandenhende schreef:

   Niet helemaal waar !!
   Een tumor kan eerst rustig in elk gebied groeien, tot dat hij druk begint uit te oefenen op het weefsel er rond, zelfs in het hoofd !!!! Een tumor word niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd !!!
   Vriendelijke groeten !

  • cornelisvangrevengoed1964 schreef:

   ik had een tumor in mijn centrale zenuwstelsel maar hoofdpijn heb ik echt nooit gehad

 • Olga schreef:

  Dat hoeft niet, een tumor kan al een tijd aanwezig zijn, maar plotseling erg snel groeien, waardoor hoofdpijn ontstaat!!

 • nikky schreef:

  Dan is er toch geen sprake van acute hoofdpijn…..in het boek van hydra et al (neurologie) staat een tumor vermeld bij periodieke of chronische hoofdpijn.
  “elk ruimte innemend proces kan hoofdpijn veroorzaken. Omgekeerd is de klacht hoofdpijn slechts zelden het eerste verschijnsel van een hersentumor” (Bij een tumor staan eerder andere symptomen op de voorgrond zoals uitval verschijnselen.)
  groet

 • Peter schreef:

  Soms ontstaat als gevolg van intracerebrale tumorgroei toch een acuut moment b.v. door sec ontstane hersenbloeding in of nabij de tumor, waardoor plots de intracerebrale druk toeneemt of door afsluiting van het normale liquorcirculatiesysteem (hydrocephalus). Acute hoofdpijn is dus zeldzaam bij een tumor cerebri, maar zeker niet onmogelijk.

 • zandloper schreef:

  Als ervaringsdeskundige zeg ik: vreemd dat niet beschreven wordt dat bloed bij de ontlasting kan duiden op (een) darmpoliep(en). En dat een darmpoliep mogelijk het voorstadium van darmkanker kan zijn. Bij bloed bij de ontlasting dus altijd naar de dokter gaan, zou ik zeggen!

 • caramel schreef:

  hai, ik heb een paar vragen over een aantal symptonen die ik de laatste tijd heb. 2 maanden terug is er bij mij een infectie gevonden in mijn hersenen, deze is “bestreden” met zware medicijnen en de doktor garandeerde toen mij dat het vanaf dan (toen de infectie “weg” was) beter zou gaan met mij. Nou, al sinds begin augustus heb ik weer last van hevige opkomende hoofdpijn gedurende de gehele dag. Het komt vrij snel en het is zeer pijnlijk, soms aan een kant van mijn hoofd of aan de achterkant van mijn hoofd. De afgelopen week voel ik me zeer licht in mijn hoofd de gehele dag, ik zie soms wazig en voel me dan duizelig. Ik heb ook soms het gevoel dat ik moet braken maar ik probeer dit tegen te houden door water te drinken.

  ik eet goed en drink goed. Ik maak me nu zorgen om mijn gezondheid want naast die infectie heb ik ook last van maagzweer, zou het misschien daardoor komen? en moet ik me zorgen maken?

  groetjes,

  22 jarige meisje

 • JACK schreef:

  Hello,Als ik plas komt er heel heel kleine stukje donkerrood bloed..ik heb geen pijn bij het plassen of maagpijn etc..ik weet niet wat ik moet doen.
  mvg jack

  • Anoniem schreef:

   Beste Jack,
   bloed in bij het plassen wijst altijd op iets dat niet in orde is !
   Het hoeft daarom niet direct ernstig te zijn, maar wel zeer raadzaam om naar de dokter te stappen. Deze kan je dan op zijn beurt naar een uroloog doorsturen !!!
   Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen !!! Ik ben een verpleegster !!!
   Veel succes !!
   Sally.

   • Anoniem schreef:

    Heb ik heel lamg gehad en 24 uurs urine moeten doen niks gevonden vind toch raar nu hele tijd alles uit plassen maar ook helemaal weg de kluts kwijt en peuter gedrag asn me hoofd en niet meer vermogen wat deed lijk wel beperkt

 • mirjam schreef:

  Met dit soort dingen zou ik gelijk naar de dokter gaan. Stel dat er niets aan de hand is, dan ben je iig gerustgesteld.

 • Lola schreef:

  Hallo,
  Toen ik uw bericht las begon er een belletje te rinkelen. Een “verre” vriendin van mij heet de meeste van deze symptomen namelijk ook. Ze is er al mee naar de huisarts gegaan. Maar sindsdien heb ik niets meer van haar vernomen.
  Mijn vraag is nu is er een presieze naam voor de ziekte die u beshrijft met deze symptomen?
  mvg, Lola.

 • Marthijn007 schreef:

  Hallo,

  Sinds kort heb ik een vervelende zwelling bij mijn wangen, dicht naast mijn neus. Het doet verder geen zeer ofzo. Alleen ben ik 5 kilo afgevallen, omdat ik dacht dat het wat met mijn gewicht te maken had. Maar nee hoor! Ik ben slank, maar heb die zwelling nog steeds. Voel me er erg onzeker bij. Weet niet wat te doen. Kan iemand mij helpen?

  M.v.g

  Marthijn

 • @Marthijn schreef:

  Misschien een open deur maar… ga eens naar de dokter. Dokters weten vast ook niet alles, maar hebben in ieder geval meer verstand van symptomen dan de gemiddelde dokterdokter.nl bezoeker.

 • nick schreef:

  Helemaal eens met de laatste reactie. Bezoekers komen hier om meer informatie over gezondheid te vinden. Wellicht kunnen soortelijke ervaringen van andere bezoekers helpen of steunen, maar een arts moet nog altijd uitsluitsel bieden. Dat kan en moet je ook niet van een bezoeker verwachten.

 • anoniem schreef:

  Ik ben laatst ziek geweest. Koorts en hoofdpijn. Daarbij heb ik last gehad van verlamming toen voelde ik bijvoorbeeld in een arm of been een tinteling en kon ik het niet bewegen. Moet ik hiermee naar de dokter?

  Anoniem

 • yara497 schreef:

  Ik zie vaak zwart en kan dan soms niet meer staan ik ademen soms ook moeilijk omdat t pijn op me borst doet wat moet ik doen ?? Gr 13 jarige meisje

  • Esmee schreef:

   Ik heb zo’n beetje hetzelfde, kijk anders naar mijn reactie. Ik weet niet wat ik ermee aanmoet.

  • deleted schreef:

   Probeer rustig te blijven als dit opkomt, het kan door paniek versterkt – of zelfs veroorzaakt worden.

  • shar schreef:

   met pijn op de borst, altijd arts raadplegen. zwart zien, kan misschien met vitaminengebrek te maken hebben, (ijzergehalte laten controleren). wat ook kan: ogen of oogdruk na laten kijken en ook bloeddruk laten meten

  • anoniem schreef:

   Ik ben 14 en heb ongeveer hetzelfde. Ik zie redelijk vaak sterretjes. Dan moet ik even blijven staan en dan is het binnen een paar seconden ook weer over. Ik neem vitamine B12, want dit helpt echt! Daar zit ook ijzer in, wat bij mij helpt, ik heb namelijk wel eens ijzertekort… Het is niet echt een probleem, als ik iedere dag een keer B12 neem, heb ik ipv soms wel 5x sterretjes op een dag naar 3x in de week of zoiets. Misschien kan dit je helpen. Mijn moeder heeft een natuurgeneeskundige praktijk en weet hier het een en ander vanaf, maar ik ben natuurlijk geen deskundige.
   Mvg?

 • Hendrik Mulder schreef:

  Tintelingen in rechterschouder en arm .

 • Esmee schreef:

  Ik heb al een tijdje last van ineens hevige misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, trillen, zweten en zwarte vlekken voor mijn ogen (soms zie ik een paar minuten lang niets meer zelfs.)
  Er komt nu sinds kort ook pijn met ademhalen bij en soms pijn op de borst.
  En de eerdere symptomen worden nu ook langzaam erger, de misselijkheid loopt nu uit op kotsen en de duizeligheid op omvallen.
  Zou iemand mij kunnen helpen.
  Weet iemand misschien wat ik heb, want ik vrees voor een erge ziekte.

 • sam schreef:

  Help me wie op wie weet wat ik heb 6 weken terug storten ik inelkaar dokters en zieke huis weten niet wat het is neuroloog niet kno arts niet maar ik heb zeker veel stres gehad en nog maar die dag deed ik nog alles voelde me best wel oke, alleen steken in me hart paar dagen maar ik dacht hyperventilatie weer of zo, Ik was buiten en voelde me niet goed het leek net alsof ik ging vallen en leek net of ik geen zuurstof kreeg in me hoofd en ging trillen en dacht dat ik dood ging en kreeg ook benauwt dus ambulance gebeld nou ze kwamen en ze zeide je heb een hyperventilatie heel extreem later ging het een beetje alleen slapen dacht ik van dalijk word ik niet meer wakker me angst was heel erg nu nog ik ging na de dokter want had ook last van me oor een druk dus ze zei je moet na de neuroloog hij zei we doen mriscan ik kreeg daar onder een hyperventilatie dus hij trokte me eronder verdaan later zei de dokter nou dan doen we tog ct scan met contrast alleen kreeg ik erge allergie allemaal ballen in me gezicht dus moest gelijk daar ff blijven en ze hadde spul ingespoten tegen de contrast in de nacht nog dikke ogen ik weer na eerste hulp gegaan had erg pijn en kreeg prednison maar na 2 dagen was ik gestopt want hield erg veel vocht vast en was hele elende 4 dagen later krijg de uitslag we zien niks maar op ct scan kunnen ze niet alles op zien heb ik gehoort ik moet als nog mriscan nu willen ze met een roesje doen maar ben erg bang dat ik dood gaat of in blijf hangen of iets ? Ik ben erg bang dat ik dalijk een hersenbloeding tumor heb of zo Ik kan me moelijk voor centreren en kan niet eens na buiten want geluid is irritant en licht ook weten jullie mischrien wat ik heb we zitten nu 6 weken verder en heb zware hoofdpijn soms duizelig en raak alles ff kwijt als iemand paniekerig doet raak ik gestrest en zo zware hoofdpijn al zoveel medicijnen gehad help niks ook ben ik erg moe en geen zin in iets laat ma aub weten als iemand dit herkent

  • wirrewar schreef:

   Mijn echtgenoot had ook zulke klachten en maakte mij midden in de nacht wakker.
   De huisarts (in spanje) gaf hem pillen voor zijn evenwichtsorgaan en daar ging het
   van over. Sterkte, wirrewar.

 • Janneke schreef:

  Met zo’n soort artikel worden mensen dus onnodig bang gemaakt.

 • Anoniem schreef:

  Onnodige bangmakerij. Als er iets heel ernstig aan de hand is met het lichaam, dan is het meestal al te laat.

 • nina schreef:

  soms heb ik veel hoofdpijn vooral als ik me consentreer. en voel ik rar dingen in mijn buik en vooral darmen en soms een aderkloppen heeft iemand misschien tips voor me? xx nina 13 jaar

 • Bakkertje schreef:

  Veel van deze symptonen kunnen ook veroorzaakt worden door chv.. Chronische hyperventilatie

 • merel schreef:

  Er zijn altijd mensen al googlend op zoek naar een diagnose. Als ze dit lezen zitten ze met elke hoofdpijn meteen bij de SEH 😉

 • martha zegt: schreef:

  Ik kreeg 4 jaar geleden erge hoofdpijn, na drie dagen ben ik naar de dokter gegaan
  Dat ik erger hoofdpijn heb, hij zei: o maakt u zich maar geen zorgen, dat zijn spanningen en u schouder zit vast, nou ja, dat kan he, maar naar een week hield ik het niet meer uit, ik begon ook nog slecht te zien weer terug naar de huisarts Dokter heb nog erge hoofdpijn? weer zei hij dat er niks aan de hand was,
  Toen zei ik dat van mijn ogen, nou dan stuur ik u door naar de oogarts. met de auto naar het ziekenhuis gegaan daar lang gewacht, zo druk was het. toen ik eindelijk aan de beurd was zei de oogarts: u hebt niks aan u ogen, ik verteld dat ik erge hoofdpijn heb, zei hij, ik stuur u eens door naar de neuroloog in de wachtkamer was het ook erg vol, en toen brak ik, ik dacht, dat redt ik niet toen begon ik zo te huilen, van die erge hoofdpijn!! daar liep ik al drie weken mee, en toen ging alles snel, mensen om mij heen, de baliemedewerkster ging naar de neuroloog naar binnen, er werd bloed onderzoek gedaan, mijn bloedbezinking was heel hoog! Ik was zo ziek dat ik mij daar van niks kan herinneren en toen bleek dat ik een ontsteking van een bloedvat bij de slaap arterijtis tamporalis, of ook wel, Reusce lartenjtis nou bij de eerste pil prednison was het al weg, wat heb ik veel pijn gehad, dat wil ik nooit meer mee maken, nu heb ik steeds last van wazig kan tot 15min duren en dan moet je niet in de auto zitten ga dan snel aan de kant, en als je erge hoofdpijn krijgt en je vertrouwt het niet wacht niet te lang, je kunt er blind van worden, ik dacht ook dat de huisarts gelijk had, maar luister liever zelf naar jou instinct en als je heel erge hoofdpijn hebt, ga naar de huisarts want ik weet hoe het voelt

 • Anoniem schreef:

  Beste mensen,
  Ben nu al 5maanden onderweg met elke dag de sympthomen van: hoofdpijn, duizeligheid,hartkloppingen, vervelend gevoel op mijn borst, oorsuizen heeft iemand enig idee wat het kan zijn? Ik heb al meerdere hartfilmpjes gehad, echo van het hart een thorax foto van de longen. Meerdere bloedonderzoeken, longfunctietest kno onderzoeken maar alles was goed! Maar ondanks de dokter zegt dat gezond bent blijf ik me zorgen maken dat ik niet gezond ben. Omdat ik me elke dag gewoon erg slecht voel. Kan iemand me hiermee helpen?

  • Sander schreef:

   Hoi,
   Ik heb sinds een half jaar ongeveer het zelfde. Hoe voel je je momenteel of is er een diagnose bekend inmiddels?

 • Johannes schreef:

  BIZAR: geen pijn
  Sorry, ik weet niet waar ik dit moet plaatsen.
  Een paar weken geleden heb ik mijn linkerscheenbeen loeihard gestoten. Eén of twee seconden deed het pijn, daarna kreeg ik een weldadig warm gevoel in mijn scheenbeen. Dat heeft een paar dagen geduurd. Kan iemand dit verklaren?

  P.S. Ik ben een man, 68 jaar

 • Sharon schreef:

  Wel fijn dat dit artikel bestaat. Wat mij wel verbaasd is dat je dan wel ”snel” hulp moet inschakelen. Uit elk signaal stukje tekst heb ik meerdere klachten en dit al zolang ik mij kan herinneren. Plus daarop kan ik nog wel een lijst bedenken van dingen die komen een gaan. Ik denk dat het lastig is van alle dingen een oorzaak te vinden. En denk dat veel dingen van je mentale staat afkomstig zijn. Stress, spanning, zorgen etc. Verder leef ik super gezond – 29jaar

 • liesbeth schreef:

  Wie is er bekend met een spierafbraak van 190,000 normaal is 1000 wat kan de oorzaak zijn .

 • Ano schreef:

  Ik heb last van vooral onder mijn oksel en een doof en tintelend gevoel in mijn arm en vooral hand aan de rechterkant. Iemand hier ervaring mee? Kan trouwens niks geks ontdekken onder mijn oksel qua bult of knobbel

 • Georges schreef:

  Hallo, ik ben 68 jaar en chronisch hartpatient met diabetes type 2. Om onmiddellijk to the point te komen : wanneer ik bepaalde visuele waarnemingen ervaar die een (diepe) indruk op mij maken, in welke vorm ook (bvb. plotseling geconfronteerd worden met filmbeelden van overleden geliefde, huisdier, menselijke ellende, zaken die een bijzondere herinnering oproepen … ) voel ik een opkomende misselijkheid meestal vergezeld van een koude rilling. Na een halve minuut verdwijnen die symptomen. Het is net of ik even bewusteloos ga vallen, maar dan weer niet. Die ervaring komt zowel voor in rust – als actieve toestand. Wat is hier aan de hand ?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *