Oorzaken van jeuk bij kinderen

Baby met jeuk

Een op de tien kinderen heeft last van ernstige jeuk. Jeuk bij kinderen is na astma zelfs de belangrijkste chronische aandoening.

De meest voorkomende aandoening die ernstige jeuk bij kinderen veroorzaakt is constitutioneel eczeem, ook wel neurodermitis, atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Het is een chronische ontsteking van de huid die in de meeste gevallen bij zeer jonge kinderen voorkomt, nog voor hun eerste verjaardag. De oorzaak is onbekend. Meestal is er sprake van genetische aanleg. Kinderen hebben meer kans op het eczeem als een of beide ouders het ook hebben of last hebben van astma of hooikoorts.

Gemiddeld duurt het 3 jaar

Als het eczeem zich tijdens de eerste 4 levensjaren van je kind voordoet, duurt het volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 3 jaar voordat het verdwijnt. Sommige peuters blijven langer met het eczeem kampen, al neemt de ernst met het ouder worden vaak af. De aandoening kan zonder duidelijke aanleiding op iedere leeftijd voor het eerst optreden.

Zwellingen en vochtblaasjes

Constitutioneel eczeem is een niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, die gepaard gaat met roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding, kloofjes en littekens. Het komt meestal voor in het gezicht, maar ook in de hals, nek, elleboogplooien, polsen, knieholten en enkels.

Gevoelige, droge huid

Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak een gevoelige, droge huid die reageert op allerlei prikkels uit de omgeving. Het kan gaan om stuifmeel, huisstof en huisstofmijten, temperatuurwisselingen en huidschilfers en speeksel van dieren. Ook emotionele gebeurtenissen kunnen het eczeem verergeren. Uit onderzoek blijkt dat het eczeem alleen in uitzonderlijke gevallen flink vermindert of verdwijnt in een omgeving waar geen allergenen zoals stuifmeel en huisstofmijten voorkomen.

Vochtige plekken

Vooral bij jonge kinderen met constitutioneel eczeem komen vochtige plekken op de huid voor. Die lijken een beetje op de dauwdruppels die op planten kunnen liggen. De huiduitslag is ringvormig, vandaar de naam dauwworm.

Krabben maakt het erger

De jeuk is vaak hevig en soms onverdraaglijk. Baby’s en peuters proberen de jeuk te verminderen door wrijven, schuren en krabben, ook tijdens hun slaap. Het krabben maakt het eczeem erger. Kleine kinderen zijn vaak onrustig en huilen veel, ook ’s nachts.

Tips tegen de jeuk

Je kind borstvoeding geven is de beste en enige manier om de kans op constitutioneel eczeem te beperken. Er zijn geen medicijnen die de aandoening verhelpen. Je huisarts kan zalf met teer voorschrijven, of een zalf met corticosteroïden die de ontstekingen tegengaat. Er zijn ook medicijnen die de jeuk verminderen. De aangedane huid kan door krabben geïnfecteerd raken met bacteriën. De huisarts kan dat verhelpen met antibiotica.

Krabpakje

Het beste is om de nagels van je kind zo kort mogelijk te houden om schade door krabben te voorkomen. Krabben is bij hevige jeuk een reflex en geen bewuste beweging. Daarom heeft verbieden van krabben weinig zin.
Je kunt kleine kinderen ’s nachts kousjes om de handen doen, of een speciaal krabpakje kopen. Dat is een zacht pakje gemaakt van verbandstof met speciale aangehechte sokjes en wantjes. Krabpakjes wordden voorgeschreven door de huisarts, verzekeraars vergoeden drie krabpakjes per jaar.

Geen zeep

Water en zeep, kriebelende kledingstoffen zoals wol, zwemmen in zwembaden met chloor en temperatuurschommelingen kunnen het eczeem verergeren. Zeep ontvet de toch al droge huid. Een bad met wat badolie kan verzachtend werken. Patiëntenvereniging VMCE heeft een lijst met geschikte zalven en crèmes. Een zwetende huid maakt de jeuk erger. Het bed mag daarom niet te warm zijn, de temperatuur op de slaapkamer moet wel behaaglijk zijn. Te warme kleding overdag wordt afgeraden.

Eczeemverpleegkundige

Kinderen kunnen heel verschillend reageren op deze omstandigheden. Je moet zelf uitvinden wat het beste werkt voor je kind. Een eczeemverpleegkundige kan je daarbij helpen. Je arts kan je ook doorverwijzen naar specialisten zoals een dermatoloog of een allergoloog.

Dierlijke eiwitten

Jonge kinderen die het eczeem hebben, zijn meestal ook overgevoelig voor dierlijke eiwitten uit koemelk, kip en eieren en eiwitten van pinda’s. Slechts in een klein aantal gevallen is een voedselallergie de oorzaak van constitutioneel eczeem. Als je vermoedt dat voedselallergieën bij jouw kind een rol spelen, bespreek het dan met je arts.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Vereniging Mensen met Constitutioneel Eczeem, Rivm, Huidziekten

1 reactie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *