Loopoor geneest niet altijd vanzelf

Verstopte oren? Laat ze uitspuiten door je huisarts

Een loopoor, ook wel otorroe genoemd, kan diverse oorzaken hebben. Meestal verdwijnen de klachten van een loopoor vanzelf, maar soms zijn medicijnen nodig om het vocht dat uit je oor loopt te stoppen.

Loopoor bij kind

Een loopoor komt voornamelijk voor bij kinderen. Volwassenen en baby’s hebben af en toe last van een loopoor. Bij een loopoor vloeit er etterige, stinkende vloeistof (pus) uit het oor, via een kapot trommelvlies. Meestal wordt een loopoor veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor. Vaak is zo’’n ontsteking het gevolg van een verkoudheid. Maar er zijn ook andere oorzaken. Zo kan de uitwendige gehoorgang ontstoken zijn, bijvoorbeeld als gevolg van eczeem.

Veel gestelde vragen over het loopoor

1. Waarom hebben vooral kinderen last van een loopoor?

Middenoorontsteking treedt vooral op bij kinderen, omdat bij hen de buis van Eustachius korter is. Bovendien lopen kinderen vaker infecties op dan volwassenen.

2. Is een loopoor besmettelijk?

Ja, het ontstekingsvocht is besmettelijk. Als je in contact komt met het vocht, kan je ene verkoudheid oplopen, maar niet meteen een middenoorontsteking. Veel kinderdagverblijven raden ouders aan om kinderen met een loopoor thuis te laten. Het pus is echter niet besmettelijker dan de kleine vochtdruppeltjes uit neus en keel van kinderen die verkouden zijn. Let wel goed op de hygiëne, om zo besmetting te voorkomen. Was je handen goed nadat je een loopoor hebt schoongemaakt.

3. Moet ik naar de huisarts?

Meestal geneest een loopoor spontaan. Als het een week aanhoudt, ga dan naar de huisarts. Die zal meestal oordruppels voorschrijven, soms in combinatie met antibiotica. Als het oor na 2 weken nog niet droog is, kan de huisarts doorverwijzen naar de KNO-arts.

4. Kan ik zelf mijn loopoor schoonmaken?

Je kunt het oor het beste schoonmaken met een washandje met lauw water. Gebruik geen wattenstaafjes om het vocht te verwijderen, daarmee kun je het trommelvlies beschadigen. Stop ook geen watje in het oor. De bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk gemakkelijker in een afgesloten ruimte.

5. Mag ik douchen en zwemmen met een loopoor?

Douchen kan gewoon, maar het liefst zonder zeep. Zwemmen daarentegen is niet verstandig.

6. Hoe werken oordruppels?

Oordruppels bevatten vaak aluminiumacetotartraat, een zurige stof die de groei van bacteriën in het oor tegengaat. De druppels hebben een indrogend en verkoelend effect en verminderen de jeuk. Oordruppels als Otosporin (uitsluitend op recept verkrijgbaar) bevatten een middel dat ontstekingsverschijnselen vermindert (hydrocostison). Daarnaast bevat dit middel antibiotica. Er zijn ook oordruppels die geen antibiotica bevatten. Een vrij verkrijgbaar middel als Otalgan mag je trouwens nooit gebruiken bij een loopoor.

Auteur: Ton Bakker
Bron: Medisch A-Z, Mesos Medisch Centrum

3 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Mijn dochtertje heeft al 1,5 jaar last van middenoorontstekingen, en de behandelingen tot nu toe (diverse soorten antibiotica oraal of oordruppels, en buisjes) hebben slechts tijdelijk effect. Continu krijgt ze nieuwe verkoudheden met een nieuwe oorontsteking als gevolg.

  Mijn vraag is:
  – zijn er nog andere behandelingen mogelijk dan die we tot nu toe hebben geprobeerd?
  – helpt het weghalen van de neusamandelen bij het voorkomen van de verkoudheden (en daarmee de ooronstekingen?)
  – wat is de kans op blijvende gehoorbeschadiging?

 • Daniel Dresden - arts - expert drdr schreef:

  @Anoniem
  Op de site van voor de huisartsen (NHG) staat een uitgebreide richtlijn, waarin middenoorontsteking (otitis media) bij kinderen aan de orde komt (zie http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/Samenvattingskaartje-NHGStandaard/M09_svk.htm). Hierin komen geen andere behandelopties aan de orde dan door u genoemd worden. Eventueel zijn neusdruppels nog te overwegen. Paracetamol verlaagt de pijn en de eventueel aanwezige koorts. Er bestaat geen bewijs dat alternatieve behandelingen (bijv. osteopathie, chiropraxie, diëten, kruiden supplementen, acupunctuur en homeopathie) effectief zijn. Dit zou ik dus niet aanraden.

  De andere vragen zijn zeer vakspecialistisch en afhankelijk van het precieze ziektebeloop van uw dochtertje. Ik raad u aan om dat met de huisarts of KNO-arts te bespreken. Sterkte!

 • Ludo Wils schreef:

  IK ben 79 jaar en sinds een specialist Neus, Keel Oor bij me een een buisje heeft geplaatst zit ik al enkele jaren met een lekkende oor. Het vocht dat soms uit mijn oor druppelt lijkt gewoon wit water, soms is er wel een licht reukje aan.
  Wat kan hiervan de oorzaak zijn aub ?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *