Kind met astma moet astmamedicijnen trouw nemen

Peuter & kleuter 13 maart 2017
Kind met astma moet astmamedicijnen trouw nemen

Consequent gebruik van astmamedicijnen kan ernstige aanvallen van astma voorkomen. Astma is bij kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. De luchtwegen zijn ontstoken, waardoor ze vernauwd en prikkelbaar zijn. Volgens het Longfonds komen jaarlijks duizenden kinderen met een acute astma-aanval in het ziekenhuis terecht. Toch hebben sommige ouders liever niet dat hun kind met astma dagelijks een astmamedicijn inneemt.

Ouders over astmamedicijnen

Voor ouders kan het een onprettig idee zijn dat hun kind dagelijks astmamedicijnen inneemt. Veelal gaat het om luchtwegverwijdende of ontstekingsremmende medicijnen die via een inhalator (‘pufje’) worden ingenomen. Toch moeten de astmamedicijnen altijd worden gebruikt, ook als kinderen niet benauwd zijn. Het Longfonds wijst er op dat kinderen niet verslaafd kunnen raken aan inhalatiemedicijnen tegen astma. Ook bij langdurig gebruik treedt geen gewenning op.

Dagelijkse toediening astmamedicijnen

Vooral bij kinderen in de leeftijd rond vier jaar is het medicijngebruik wisselend. Jonge kinderen denken zelf vaak niet aan hun astmamedicijn. Als de kinderen een tijdje geen benauwdheidsklachten hebben, zien ook de ouders het belang van de astmamedicijnen niet in. De goede werking van het medicijn zit hem juist in de dagelijkse toediening, omdat ze de steeds terugkerende ontstekingen helpen voorkomen. Daarnaast is een juist gebruik van de inhalator belangrijk.

Astma-aanval voorkomen met astmamedicijn

Een aanval is vooral voor jonge kinderen een nare ervaring, maar kan ook blijvende longschade veroorzaken. Dergelijke aanvallen kunnen volgens het Longfonds meestal voorkomen worden door goed medicijngebruik.

Onnodige astma-aanval

Astmaproject.nl maakt instructievideo’s voor kinderen met astma. Kinderen leggen in de film zelf uit dat ze hun ‘pufje’ altijd bij zich hebben. Ouders krijgen in hun eigen taal onder meer uitgelegd dat de inhalator na het wassen niet moet worden afgedroogd, omdat hij dan statisch geladen wordt en niet meer werkt. Het is de bedoeling dat de inlichtingen van het project onnodige astma-aanvallen voorkomt. Aangezien astmamedicijnen anders zijn per leeftijdscategorie, zijn er voor verschillende leeftijdsgroepen video’s gemaakt. Je kunt de video’s op de site van Astmaproject.nl bekijken. Op inhalatorgebruik.nl kun je per type inhalator een duidelijke instructievideo en gebruiksaanwijzing vinden.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Astmaproject, RIVM, Longfonds, Aandoening Astma op dokterdokter.nl

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *