Huidverzorging constitutioneel eczeem bij kinderen

Peuter & kleuter 16 december 2015 1 Reactie
baby huid verzorgen

Kinderen die last hebben van constitutioneel eczeem, hebben veel last van jeuk. Een goede verzorging van de huid is belangrijk. Een goede huidverzorging verlicht namelijk niet alleen de jeuk, het kan ook verergering van constitutioneel eczeem voorkomen. Hieronder vier tips voor ouders:

1. Na douche of bad

Na het baden of douchen moet het kind ingesmeerd worden met vette zalf of crème, het liefst binnen een paar minuten. Je kunt je kind het best droogdeppen, dat is veiliger dan droogwrijven. Vindt je kind het insmeren niet prettig of stribbelt het tegen, probeer je kind dan af te leiden, of er een spelletje van te maken. Vanaf een jaar of drie kun je je kind vragen om zelf mee te helpen met zichzelf insmeren. Er is geen beperking aan de hoeveelheid vette zalf of crème die je mag gebruiken. Hoe meer en hoe vaker, hoe beter.

2. Zwemmen met je kind

Chloor is slecht voor je huid. Smeer je kind voor het zwemmen goed in met vette zalf, zoals vaseline. De laag zalf werkt als een beschermlaag voor de huid, zodat het chloorwater niet in de huid kan trekken en op de vetlaag blijft hangen. Na het zwemmen goed douchen om de resten chloor en vette zalf weer af te spoelen. Daarna insmeren met bodylotion of een andere crème. Er zijn trouwens zwembaden die minder chloor gebruiken, doordat ze gebruik maken van zoutelectrolyse of ozon.

3. Het juiste wasmiddel

Zeep en wasmiddelen ontvetten de huid, die daardoor gevoeliger wordt voor eczeem. Gebruik daarom een pH-neutraal wasmiddel dat dermatologisch is getest. En gebruik geen wasverzachter.

4. Krabpakje zorgt voor goede nachtrust

Kinderen met eczeem – en hun ouders –  hebben vaak last van slaapgebrek als gevolg van jeuk, krabben en huilen. Voor kleine kinderen bestaat een speciaal krabpakje, een zogeheten “Coater”. Dat is een zacht pakje dat gemaakt is van verbandstof met speciale aangehechte sokjes en wantjes. Verzekeraars vergoeden twee van zulke krabpakjes per jaar, op voorwaarde dat de coater is voorgeschreven door een arts. Je kunt zelf een leeg receptformulier downloaden dat je kunt meenemen naar je huisarts.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: VMCE, Lohmann & Rauscher

1 reactie

  • Angela schreef:

    Een koud compres helpt ook goed tegen de jeuk.
    Een bad met dode zeezout werkt ontsmettend, daarnaast hebben de mineralen een goede invloed op de huid. Niet te heet en te lang baden. Daarna wel goed smeren! Er is ook speciale badolie wat uitdroging van de huid tegen gaat.
    Eventueel kan men de inname van histamine rijke voedingsproducten verminderen, soms werkt dit. Dat houdt voornamelijk in: geen kruiden, alcohol, varkensvlees, spinazie, aubergine, tomaat en sterke fruitsoorten zoals aardbeien en ananas.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *