De risico’s van zonnebrand bij kleine kinderen

De risico's van zonnebrand bij kleine kinderen

Bij warm weer heb je als ouder misschien de neiging om je kind lekker in de zon te laten spelen. Natuurlijk is een zonnetje op het gezicht heel gezond, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Zonnebrand bij baby’s en peuters is slecht voor de huid, maar er is ook kans op oververhitting of uitdroging. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen.

Uv-stralen

Zorg dat je baby lekker in de schaduw slaapt of speelt. Want voor baby’s tot zes maanden is zonlicht ongezond. Een babyhuid kan de ultraviolette straling (uv-straling) namelijk niet verdragen. Ze hebben een dun huidje en geen pigment. Ze zijn vrij snel erg gevoelig voor de zon en verbranden direct. Uv-straling is trouwens niet alleen maar slecht: zo is het essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen de botgroei afremmen. Normaal gesproken levert het zonlicht dat kinderen opvangen via hun gezicht en handjes al voldoende vitamine D op, extra zonnebaden is daar niet voor nodig.

Kan verbranding kwaad?

Als je als baby vaak verbrand bent, kan dat op latere leeftijd gevolgen hebben. Je kindje heeft bijvoorbeeld meer kans op een vorm van huidkanker of een snellere veroudering van de huid. Baby’s mogen alleen in de zon als zij goed zijn ingesmeerd met een (baby-)zonnebrandmiddel met een hoge factor. Kies minimaal beschermingsfactor (SPF) 30, zo adviseert het KWF Kankerbestrijding. Smeer de gevoelige delen extra goed in: de neus, oren, oogleden, nek en onder de randjes van de kleding. Doe dat ook als je baby in de schaduw blijft, want ook in de schaduw kunnen kinderen verbranden. Alle delen van de babyhuid moeten worden beschermd tegen de zon. Luchtige katoenen kleding, een zonnehoedje of -petje en een parasol zijn een must als het buiten warm en zonnig is.

Pas op voor oververhitting

Slaapt je baby in een kinderwagen of wandelwagen, dan liggen oververhitting en uitdroging op de loer. Let daarom altijd op dat:

  1. De kinderwagen niet in de zon staat,
  2. De kap van de wagen naar beneden geklapt is.

Oververhitting en uitdroging kun je als volgt herkennen: je kindje huilt, voelt zich niet lekker, spuugt of is suf. Vermoed je dat zoiets aan de hand is, ga dan altijd naar de dokter.

Kinderen tot drie jaar

Kinderen tussen de zes maanden en de drie jaar zijn iets minder gevoelig voor de zon dan baby’s. Zij kunnen gerust een tijdje (ongeveer een half uur) in de zon spelen. Het is wel belangrijk dat je ze goed beschermt, door dezelfde maatregelen te treffen als bij een baby. Smeer je kinderen op tijd in: liefst een half uur voordat ze de zon in gaan. Doe dit royaal, een dunne laag houdt het uv-licht namelijk minder goed tegen. Smeer na elke twee uur. Ook als de kinderen uit het water komen, moeten ze weer opnieuw worden ingesmeerd. Wees trouwens extra voorzichtig tussen elf en drie uur, dan is de zon het sterkst. Zie je dat de huid van je kind rood wordt, haal hem dan direct uit de zon en trek je kind bijvoorbeeld een T-shirt aan.

Vier weetjes over antizonnebrandmiddel

  1. Geen ultieme bescherming. Een middel dat alle uv-straling wegfiltert bestaat niet. Zelfs antizonnebrandmiddelen met een hoge factor die tegen zowel uva- als uvb-straling beschermen, bieden geen volledige bescherming.
  2. Zonnebrand en zwemmen. Helemaal “waterproof” is helaas geen enkel antizonnebrandmiddel. Een antizonnebrandmiddel mag “waterbestendig” heten als het middel blijft zitten wanneer iemand twee keer twintig minuten in het water is geweest. Houdt het middel na vier keer twintig minuten, dan is het “zeer waterresistent”.
  3. Pas op met restjes van vorig jaar. Antizonnebrandmiddelen zijn na aankoop in de winkel nog ongeveer één tot twee jaar houdbaar. Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan het zijn dat de factor die op de verpakking staat, is teruggelopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF).
  4. Nu ook tegen uva. Veel anti-zonnebrandmiddelen houden tegenwoordig behalve uvb- ook uva-straling gedeeltelijk tegen. Dit staat vermeld op de verpakking. Steeds vaker staat er een speciaal logo op het etiket: een rondje met daarin de letters uva.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Medisch A-Z, Huidinfo, KWF Kankerbestrijding, Consumentenbond

2 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *