Opmerkelijke soorten allergieën

Gezond leven 21 april 2017
Opmerkelijke soorten allergieën - geld

Opgezwollen lippen van de pinda’s en tranende ogen van je hond, allergieën kunnen je leven goed lastig maken. Sommige soorten allergieën zijn zelfs levensgevaarlijk. Allergieën voor melk, pinda’s, noten, vis, schelpdieren, soya, ei en gluten zijn de meest voorkomende voedselallergieën. Maar wist je ook dat je allergisch kan zijn voor geld, koude temperaturen en zelfs sperma? En een fatale kus lijkt toch te bestaan. Dokterdokter geeft een overzicht van de meest opmerkelijke soorten allergieën. 

Soorten allergieën

Inmiddels zijn we bekend met verschillende soorten allergieën. Zo kunnen mensen met een inhalatieallergie slecht tegen huismijt, huisdieren of de pollen en stuifmeelkorrels van verschillende planten en bomen (hooikoorts). Patiënten met een zonneallergie kunnen slecht tegen zonnestralen, en een insectenallergie zorgt voor enorme rode en jeukerige bulten na een insectenbeet. Tot slot kennen we nog verschillende vormen van contactallergie en medicijnenallergie.

Opmerkelijke allergieën

Gelukkig bestaan er inmiddels medicijnen tegen een aantal soorten allergieën, en zijn er veel producten te verkrijgen die met een voedselallergie rekening houden. Maar sommige soorten allergieën zijn zo opmerkelijk, dat we er überhaupt nog nooit van hebben gehoord.

1. Schoenen

De nachtmerrie voor schoenenliefhebbers: allergisch voor leer. Het dragen van schoenen zorgt bij sommige mensen voor een rode huid en jeuk. Deze rode huid en jeuk kan de oorzaak zijn van een allergie voor de chemicaliën die gebruikt worden tijdens het bewerkingsproces van het leer van de schoenen. Deze vorm van allergie is eigenlijk een vorm van contact eczeem.

2. Water

Ondanks dat het zeer ongebruikelijk is, is het wel mogelijk: allergisch voor water. Mensen met een waterallergie krijgen direct na het contact met water rode vlekken en uitslag op de huid. Meestal gaan deze huidafwijkingen na 15 tot 30 minuten weer over. Waterallergie is een vorm van netelroos.

3. Sperma

Het kan echt: allergisch voor sperma. Vrouwen die allergisch zijn voor sperma krijgen een brandend en jeukerig gevoel na seks. Vaak is het moeilijk om een sperma allergie te diagnosticeren omdat in symptomen veel kan lijken op verschillende SOA’s. Een oplossing is het dragen van een condoom tijdens de seks of desensitisatie therapie. Mannen kunnen overigens ook allergisch zijn voor (hun eigen) sperma.

4. Kou

We zijn allemaal blij dat de winter bijna voorbij is, maar voor sommige mensen is het een nog grotere opluchting dat voor andere. Die gure wind en natte sneeuw betekend voor mensen met een kou-allergie namelijk veel binnen blijven. Ze kunnen enkel naar buiten wanneer ze zich helemaal inpakken, en ieder stukje van hun huid bedekken. Kou-allergie is voornamelijk gevaarlijk omdat een vrij plotselinge blootstelling aan kou kan leiden tot een anafylactische schok.

5. Geld

Geld maakt niet iedereen gelukkig blijkt weer. Mensen die allergisch zijn voor munten, zijn eigenlijk allergisch voor de nikkel in de munten. Muntallergie is een andere vorm van contact eczeem die resulteert in een rode uitslag 12-48 uur na aanraking. De beste oplossing is om contact met munten te vermeiden: draag handschoenen of betaal zo veel mogelijk met je pinpas. Mocht je toch in aanraking komen met munten dan kan je ook antihistamines nemen.

6. Sporten

Het klinkt als de slechtste smoes om niet naar de sportschool of gymles te gaan, toch zijn er sinds 1970 1.000 gevallen geregistreerd: mensen met een sport-allergie. Mensen met een lichtere vorm van sport-allergie krijgen enkel een jeukerige uitslag na zware lichamelijke inspanning, maar de extremere gevallen van sport-allergie zijn levensbedreigend. Bij deze patiënten kan sporten leiden tot een snelle in bloeddruk en moeilijkheden met de ademhaling. Deze anafylactische reactie kan behandeld worden met een adrenaline injectie.

7. Zoenen

Niemand is echt allergisch voor zoenen, maar zoenen kan wel leiden tot een allergische reactie. Hoe kan dat? Sommige gevallen van voedselallergie zijn zo ernstig dat zelfs het zoenen van iemand die net het voedsel heeft gegeten waar je allergisch voor bent kan leiden tot een allergische reactie. In sommige gevallen helpt het als je partner flink z’n tanden poets en mond spoelt na het eten, maar andere gevallen zijn zo ernstig dat het beter is als je partner volledig afziet van het voedsel waar je allergisch voor bent. In 2005 is een 15-jarige Canadese overleden aan een anafylactische schok na het zoenen van haar vriendje die kort daarvoor pinda’s had gegeten. Gezien de gevaarlijke gevolgen van een voedselallergie is het erg belangrijk om ten alle tijden direct en indirect contact met het voedsel te vermijden.

8. Ongesteldheid

Buikkrampen en rugpijn maken ongesteld zijn al erg genoeg zou je zeggen, maar het kan echt nog erger. Sommige vrouwen zijn namelijk allergisch voor een hormoon die toeneemt in productie vlak voordat je ongesteld moet worden: progesteron. De toename in progesteron zorgt voor een rode uitslag en vlekken op de huid een aantal dagen voor en tijdens de ongesteldheid. Deze huiduitslag verdwijnt weer wanneer de ongesteldheid over is.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Gezondheidsplein, WebMD, LiveScience, Medscape

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *