Voorkom bacteriële infecties bij je kind door hygiënetrucs

Het liefste zie je je kind altijd op en top. Helaas worden kinderen soms flink ziek van bacteriële infecties. Hygiëne is een goede eerste stap om bacteriële infecties te voorkomen. Dokterdokter geeft tips over hoe jij jouw kind goede hygiëne kan bijbrengen, zodat het minder kans loopt op infecties en griepjes.

Handen wassen

Handen wassen is heel belangrijk, omdat de meeste ziekteverwekkers zich via je handen verspreiden. Door je kind regelmatig zijn handen te laten wassen met water en zeep, verklein je de kans dat hij of iemand in zijn omgeving ziek wordt. Handen wassen kun je het beste in de volgende stappen doen:

  1. Maak je handen goed nat
  2. Pak wat vloeibare zeep
  3. Wrijf je handen zolang over elkaar dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep
  4. Wrijf daarbij ook goed alle vingertoppen in en vergeet de plekjes tussen de vingers niet
  5. Spoel de zeep rustig af
  6. Droog je handen, vergeet ook hier niet de plekjes tussen de vingers (ook handdoeken kunnen veel bacteriën bevatten. Doe handdoeken daarom regelmatig in de was en gooi papieren handdoekjes altijd gelijk weg)

Heeft jouw kind geen geduld om handen te wassen? Zing er dan (samen) een liedje bij, zoals: ‘Alle eendjes zwemmen in het water’. Zulk soort liedjes zijn ongeveer klaar wanneer je ook klaar bent met handen wassen. Zo maak je het handen wassen een stuk leuker voor je kind.

In je elleboog hoesten

Leer je kind in zijn of haar elleboog te hoesten of te niezen. Introduceer dit door er een spel van te maken. Wie niet in zijn elleboog niest of hoest is “af”. Geef uiteraard zelf het goede voorbeeld.

Tissues weggooien

Tissues gooit je kind na gebruik meteen weg. Leg ze uit dat in het zakdoekje minimonstertjes of gemene kleine beestjes zitten die je ziek kunnen maken als je ze lang bewaart.

Potloden en stiften

Potloden en stiften zitten vol ziektekiemen. Zorg dat elk kind zijn eigen setje heeft zodat ze niet voortdurend van elkaar lenen. Laat ze een mooi hoesje maken voor hun eigen setje.

Buiten spelen

Stimuleer buiten spelen als het weer het toelaat. Griep verspreidt zich grotendeels via de lucht, vooral in kleine en niet goed geventileerde ruimtes. In de buitenlucht heeft het virus de minste kans.

Vermijd zieke mensen

Leer je kind om zieke mensen te mijden. Laat ze minstens drie meter afstand houden van mensen die veel hoesten of niezen.

Niet in de ogen wrijven

Leer je kind om zo min mogelijk in zijn ogen te wrijven met zijn handen. Via de handen worden namelijk de meeste bacteriën verspreid.

Neuspeuteren

Neuspeuteren kan heel ongezond zijn. Probeer daarom je kind af te leren om in zijn neus te peuteren (en vooral om de vangst in zijn mond te stoppen). Op die manier voorkom je infecties en andere moeilijkheden.

Knuffels en speelgoed

Knuffels zitten vaak vol bacteriën. Stop knuffels daarom elke week eventjes in de wasmachine. Kan je kind niet zonder? Schaf dan een identiek reserve-exemplaar aan voor wanneer het andere beestje ligt te drogen.

Plastic speelgoed was je met water en zeep. Bordspellen kun je het beste even afnemen met desinfecterende wegwerpdoekjes voor en na gebruik.

Bij de crèche

Zoek je een crèche of kinderopvang? Vergelijk dan de hygiëneprotocollen. Denk aan regels voor handen wassen, ventilatieregels of schoonmaakschema’s voor speelgoed, fopspenen en knuffels. Let op of de organisatie de regels daadwerkelijk naleeft.

Auteur: Rachel van de Pol en Kim van der Vliet
Bron: WebMD, RIVM

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019