Onderschat het verslavingsgevaar van ghb niet

Het aantal ghb-verslaafden stijgt enorm. Waar een paar jaar geleden de eerste twee ghb-verslaafden zich meldden, stijgt het aantal explosief en wordt dit jaarlijks verdubbeld. Dit komt onder andere doordat ghb goedkoop en gemakkelijk te maken is. Maar het verslavingsgevaar is niet minder dan bij een drug als heroïne.

Eenvoudig recept

Ghb is de straatnaam van gammahydroxyboterzuur, een lichaamseigen stof. De ingrediënten van ghb-gootsteenontstopper, velgenreiniger en gedemineraliseerd water- zijn in de meeste keukens of garages wel te vinden. De dosis luistert zeer nauw en de werking is afhankelijk van de samenstelling, je gewicht en gevoeligheid. Het verschil tussen een werkzame, prettige dosering en een overdosis is heel klein, waardoor je makkelijk teveel neemt.

Gevaarlijk

Ghb werd vroeger als narcosemiddel gebruikt, maar wordt nu volop geslikt om angsten en remmingen te laten verdwijnen. De roes die ghb veroorzaakt lijkt veel op die van alcohol. Wat verschillend is, is dat ghb op korte termijn kan leiden tot een coma door overdosering. Bij bewusteloosheid stikken mensen soms in hun eigen tong of in hun braaksel. Op de lange termijn werkt ghb lichamelijk en geestelijk verslavend. Omdat het middel snel is uitgewerkt, ontstaat snel de neiging om meer te gebruiken om de roes te verlengen. Vooral de combinatie met andere drugs of alcohol is erg gevaarlijk. Bovendien weet je nooit hoe sterk ghb is, omdat het illegaal wordt geproduceerd.

Top van de ijsberg

Ook al neemt het aantal verslaafden dat zich in klinieken meldt jaarlijks toe, het probleem is waarschijnlijk veel erger dan de cijfers van Consument en Veiligheid suggereren. De meeste ghb-gebruikers raken namelijk bewusteloos, of beter gezegd gaan out, maar gaan niet altijd naar het ziekenhuis wanneer ze weer wakker worden. Deze gevallen worden dus niet geregistreerd omdat ze niet in het ziekenhuis of in de kliniek terechtkomen. Wat erg zorgwekkend is, is dat ghb onder enkele duizenden scholieren tussen 12 en 18 jaar wordt gebruikt, vooral omdat het zo goedkoop is. In de homoscene ligt het gebruik nog veel hoger.

Verslaafd?

Wanneer weet je of iemand ghb nog vrijblijvend als harddrug gebruikt of er echt verslaafd aan is? De rode vlag moet omhoog als uitgaan of seks zonder ghb niet meer leuk is. Als iemand steeds vaker gebruikt, zelfs om in slaap te komen, en voordurend zorgt dat ghb in voorraad is, is de kans groot dat hij of zij verslaafd is. Ook meteen weer gaan gebruiken na het outgaan, is een belangrijk kenmerk. Ontken het probleem niet en zoek hulp voor mensen met een ghb-verslaving. Lees meer over GHB-verslaving op Gezondheidsplein.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: NRC.next, Algemeen Dagblad

Pagina laatst aangepast op 15 augustus 2019


Gerelateerd