Lekker naar een festival? Verpest je gehoor niet!

Doe jij oordopjes in je oren tijdens een festival? Door geen oordopjes te dragen heb je vijf keer zoveel risico om gehoorschade te ontwikkelen dan festivalbezoekers die wel oordoppen dragen. Zowel tijdelijke of blijvende gehoorschade kan het gevolg zijn. Denk bijvoorbeeld aan oorsuizen en gehoorverlies. Dat blijkt uit een onderzoek van UMC Utrecht.

Overigens zijn festivals niet de enige boosdoener voor je gehoor. Je kunt bijvoorbeeld ook tijdelijke of blijvende gehoorschade oplopen door vuurwerk, te harde muziek op je telefoon of door andere feestjes. Wist je dat gehoorstoornissen tot één van de meest voorkomende chronische lichamelijke aandoeningen behoren?

Geluidsniveaus

Tijdens festivals is er een maximaal geluidsniveau afgesproken: 103 decibel. Volgens de Nationale Hoorstichting is dit een veilig volume, mits je oordopjes draagt. Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn. De schadelijkheid van geluiden hangt af van hoe lang en hoe vaak je naar muziek luistert. 80 decibel is gangbaar als je er acht uur op een dag naar luistert. Per drie decibel verdubbelt geluid. Dus zit je bijvoorbeeld op 83 decibel? Dan kun je nog vier uur per dag naar muziek luisteren. Als je doorrekent naar 103 decibel kan er in minder dan vijf minuten gehoorschade optreden.

Let wel op: de afspraak van 103 decibel geldt niet voor cafés, clubs, kroegen, discotheken enzovoort. Daarom is het dragen van oordoppen op deze uitgaansplekken (ook) erg belangrijk. Wil je weten hoe hard het geluid staat? Met de decibelapp van de Nationale Hoorstichting kun je het geluidsniveau meten.

Is er een verschil tussen slechte en goede oordopjes?

Het dragen van oordoppen tijdens een festival is sowieso een goede zaak. Er zijn echter verschillen tussen oordopjes. Zo zijn er voor festival- en concertbezoekers oordoppen met een muziekfilter. Hierdoor kun je de muziek alsnog goed horen en wordt je gehoor beschermd tot ongeveer 100 decibel.

Goede oordoppen hebben een minimale demping van SNR (Signaal-ruisverhouding) = 17. Deze oordopjes beschermen je gehoor tegen schade, maar zorgen ervoor dat je de mensen om je heen verstaat en dat je de muziek goed hoort.

Oordoppen op maat

Ga je vaak uit? Dan kun je eventueel op maat gemaakte oordopjes (otoplastieken) halen. Je legt voor deze oordoppen meestal meer geld neer dan bij universele oordopjes. Op maat gemaakte oordoppen zitten echter precies goed in je oor en kunnen lang mee indien je ze goed onderhoudt. Oordoppen op maat zijn meestal te verkrijgen via een audicien.

Melding maken van gehoorschade

Wist je dat er een meldpunt voor gehoorschade is? Je kunt bijvoorbeeld een melding maken als je gehoorschade hebt opgelopen bij een festival of ander feest. Hierdoor help je soortgelijke problemen in kaart te brengen.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Nationaal Kompas Volksgezondheid, Nationale Hoorstichting, UMC Utrecht, Oorcheck.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd