Laat je kind vaccineren tegen infectieziekten

Als ouder is het soms moeilijk: je kind laten inenten. Kinderen worden namelijk vaak ziek van vaccinaties en zijn een paar dagen uit hun doen. Toch zijn inentingen belangrijk, aangezien het bescherming biedt tegen levensbedreigende ziekten.

Voor- en tijdens de tweede wereldoorlog kende iedereen wel kinderen die aan de zogenaamde kinderziekten stierven, er handicaps aan overhielden of ernstig ziek waren geweest. Hierbij ging het vaak om difterie, polio of mazelen. Omdat er vanaf de jaren vijftig grootschalige vaccinatiecampagnes zijn geweest en ook de hygiënische omstandigheden veel beter zijn, zijn de meeste infectieziekten verdwenen. Deze vaccinaties worden nu aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Rijksvaccinatieprogramma

Via dit vaccinatieprogramma krijgen alle babys, peuters en vierjarige kinderen gratis hun inentingen op het consultatiebureau en negenjarigen krijgen een oproep van de GGD. Nadat je kind is gevaccineerd is het beschermd. Naast het Rijksvaccinatieprogramma zijn er ook nog andere vaccins verkrijgbaar in Nederland. Wil je deze geven aan je kind, dan moet je dat zelf regelen via de huisarts.

Inentingen en het immuunsysteem

Als je kind is gevaccineerd is het beschermd, ook al zou het daarna nog eens met de natuurlijke ziekten in aanraking komen. Inentingen helpen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen ziekmakers. Er gebeurt in het lichaam hetzelfde als wanneer je kind de echte ziekte krijgt. Het kind wordt nu niet ziek, maar maakt wel antistoffen aan en is daardoor beschermd tegen de infectieziekten en tegen de ernstige complicaties waarmee deze ziekten gepaard gaan.

Groepsimmuniteit

In ons land krijgt ruim 95% van de kinderen inentingen. Dit hoge percentage is belangrijk om infectieziekten buiten de deur te houden. Als er veel ongevaccineerde kinderen en volwassenen zijn, kunnen ronddwalende ziektekiemen vatbare mensen besmetten en keren ziekten terug. Hoe groter de groep gevaccineerden, hoe minder kans er is dat een ziekte terug komt. Dit effect heet de groepsimmuniteit.

Steeds minder prikken

Dankzij onderzoek komen er steeds meer vaccins die ons en onze kinderen kunnen beschermen tegen steeds meer ziekten. Om te voorkomen dat er voor iedere ziekte een aparte prik is, zijn er combinatievaccins ontwikkeld. Zo'n vaccin bestaat uit samengevoegde vaccins, waardoor één injectie bescherming biedt tegen drie of vier ziektes.

Vaccinaties blijven belangrijk

Het om de paar jaar uitbreken van polio-epidemieën, het weer optreden van kinkhoest en de dreiging van difterie vanuit Oost-Europa bewijzen dat die ziektes toch niet helemaal verdwenen zijn en vaccinaties belangrijk blijven. Ook kunnen ziekten weer opduiken via mensen die terugkomen van reizen naar landen waar deze ziekten nog volop voorkomen. Alleen als een infectieziekte wereldwijd is uitgeroeid, vervalt de noodzaak van vaccinatie, zoals bij pokken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 1980 de wereld pokkenvrij verklaard. Ook met polio hoopt men dat te bereiken, maar recente uitbraken van deze ziekte in West Afrika en Indonesië geven aan dat het nog niet zover is.

Tip: kijk hier voor een overzicht van alle vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bron: www.vaccinatiesvoorkinderen.nl, www.allesoverkinderen.nlwww.who.int Links: Dossier Vaccinaties: van griepprik tot BMR-vaccinatie - Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd