Koortslip bij baby: voorkomen en behandelen

Een koortslip bij een baby van jonger dan drie maanden is gevaarlijk, het kan zelfs leiden tot een hersenvliesontsteking. Maar bij een baby van zes maanden moet je ook te allen tijde besmetting met het herpes simplex virus voorkomen. De symptomen bij baby's zijn namelijk ernstiger dan bij volwassenen. Alles over de behandeling, besmetting, het voorkomen en het genezen van een koortslip bij een baby lees je hier!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid of de slijmvliezen, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een koortslip bestaat uit een groep blaasjes op of rondom de lippen. De besmetting gebeurt meestal in de kleuterleeftijd. Bijna de helft van de mensen is besmet met het herpes simplex virus, maar slechts een klein deel van deze groep krijgt daadwerkelijk een koortslip. Onderzoek wijst uit dat dit waarschijnlijk door je genen komt.

Wat veroorzaakt een koortslip?

Het virus houdt zich schuil in zenuwtakjes rond de mond. Het virus komt naar boven als je weerstand minder is. Bij koorts bijvoorbeeld, stress, als je een periode slecht eet of als je veel in de zon zit zonder bescherming. Ook de menstruatie kan een koortslip ontlokken.

Hoe wordt een baby besmet met het herpes simplex virus?

Het herpes simplex virus is zeer besmettelijk. Bovendien is het afweermechanisme van baby's, zeker in de eerste 4 maanden, nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze erg vatbaar zijn voor het virus. Je hoeft niet eens een koortslip te hebben om het virus over te dragen op een baby. Je besmette speeksel kan al voldoende zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het delen van een drinkbeker, speelgoed of slabbetje. Of door het geven van een zoen. Een baby kan het herpes virus ook oplopen door een vaginale geboorte als de moeder herpes genitalis heeft.

Wat zijn de symptomen van een koortslip bij een baby?

Gedurende de eerste uitbraak, primaire herpes genaamd, kunnen de volgende symptomen bij een baby optreden:

  • Blaasjes op of om de mond
  • Pijn in de mond
  • Koorts
  • Slecht drinken
  • Sufheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Zere keel

De symptomen kunnen zich ook zeer mild voordoen, soms merk je het als ouder niet eens. De baby zal binnen zeven tot tien dagen beter worden, maar het virus zal zijn gehele leven in zijn lichaam blijven. Bij sommige mensen treedt het virus nooit op. Bij andere komt het virus periodiek naar boven, secundaire herpes genaamd. Dan zal een baby of kind geen last meer hebben van koorts, pijn of gezwollen lymfeklieren, alleen van de blaasjes op of om de mond.

Is een koortslip gevaarlijk bij een baby?

Ja, een koortslip kan bij net geboren babys fataal eindigen. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat een baby in de eerste zes maanden van zijn leven een koortslip krijgt, omdat de antistoffen die hij van zijn moeder ontvangt, bescherming bieden. Als een baby jonger dan drie maanden toch een koortslip krijgt, bel dan onmiddellijk de dokter. Met name bij jonge babys kan het herpes virus zich verspreiden naar de hersenen en andere organen. Dit kan serieuze, permanente of fatale gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hersenontsteking of hersenvliesontsteking.

Als het virus in het oog komt, bijvoorbeeld via de handen door het aanraken van de open blaasjes rond de mond, kan een ooginfectie ontstaan, waardoor blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid bij een baby kan optreden. Als een zweertje rond het oog van de baby verschijnt, bel dan onmiddellijk de dokter.  De baby heeft misschien een antivirale medicijnen om te voorkomen dat de infectie littekens op het hoornvlies veroorzaakt.

Wat is de beste behandeling van een koortslip bij een baby?

Een koortslip gaat vanzelf weg, maar om het ongemak bij de baby te minderen kun je ijs op het zweertje aanbrengen. Ook kun je de baby een milde pijnstiller zoals ibuprofen geven, uiteraard een gepaste dosis. Twijfel je aan de juiste hoeveelheid, vraag dan advies aan de apotheker.  Als een baby jonger dan drie maanden is, bel dan de dokter voordat je zelf medicijnen toe gaat dienen. Geef een baby nooit aspirine. Het zou het syndroom van Reye kunnen ontlokken, een zeldzame maar dodelijke aandoening bij zuigelingen en jonge kinderen. Een baby wil misschien niet eten door een koortslip. Neem in zon geval ook direct contact op met je arts. Voorkom verdere besmetting van andere lichaamsdelen van de baby door zijn handjes regelmatig en grondig te wassen. En doe tijdens zijn slaap wanten om zijn handen, zodat hij niet aan de blaasjes kan pulken.

Hoe kan ik een koortslip bij een baby voorkomen?

Als je een koortslip hebt of er één aan voelt komen, vermijd dan het zoenen of knuffelen van je baby. Was je handen grondig, voordat je jouw baby gaat verzorgen of voeden om besmetting te voorkomen. Bovendien is het verstandig om dingen die de baby in de mond steekt, flessen, spenen en handjes ook goed eerst te wassen. Helemaal effectief ter preventie van besmetting is het dragen van een mondkapje tijdens het geven van borstvoeding of verzorgende taken. Behandel de koortslip in een zo vroeg mogelijk stadium met een antiviruscrème.


Bronnen: Medisch A-Z, Babycentre

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd