Kind met oorpijn? Zo kun je oorpijn verzachten!

Heeft je kind oorpijn? Oorpijn is een vervelende aandoening die ons allemaal weleens op één oor heeft gelegd. Als je geen gevoelige oren hebt, heb je er als volwassene waarschijnlijk weinig tot geen last meer van. Kinderen daarentegen hebben sneller oorpijn dan volwassenen. Hoe zit dat? En belangrijker, hoe kun je oorpijn bij je kind verzachten? Dokterdokter vertelt het je.

Wat voor oorpijn heeft mijn kind?

Iedereen kan oorpijn krijgen, maar vooral bij kinderen komt oorpijn vaker voor. Doordat kinderen nog in de groei zijn, hebben zij gevoeligere oren dan volwassenen. Oorpijn kan in één of beide oren voorkomen. Bij de meeste kinderen komt oorpijn door een (midden)oorontsteking. Daarnaast is het mogelijk dat kiespijn eigenlijk de veroorzaker is van oorpijn. De pijn van de kies trekt dan door naar het oor. Dit komt echter minder vaak voor dan een oorontsteking.

Klachten oorpijn bij kinderen

De druk op het trommelvlies bij een oorontsteking kan een vervelend gevoel geven. Daarnaast kunnen verschillende oorklachten voorkomen:

  • Stekende pijnscheuten in het oor
  • Zeurende pijn
  • Kloppende pijn
  • Oorsuizen
  • Jeuk in de oren
  • Een verstopt gevoel in de oren, waardoor een kind soms tijdelijk minder goed hoort
  • Een loopoor, waarbij er vocht uit het oor komt

Oorpijn bij kind verzachten: wat kan ik doen?

Als je kind veel last heeft van oorpijn, kun je paracetamol geven om de oorpijn te verzachten. Paracetamol kun je in (oplos)tablet, kauwtablet, drank of zetpilvorm toedienen. De zetpil werkt langer door dan de andere vormen. Hierdoor heeft je kind langer de tijd om bijvoorbeeld rustig te slapen of zonder pijnklachten te functioneren. Het nadeel is dat het bij een zetpil iets langer duurt voordat de pijnstiller begint te werken (ongeveer een half uur langer dan bij tabletten en drank).

Geef bij oorpijn in ieder geval genoeg pijnstillers gedurende de dag en wacht niet tot de pijn terugkomt. Hoeveel paracetamol je kind mag, hangt af van de leeftijd en het gewicht. Bekijk de dosering van paracetamol bij kinderen in verschillende vormen op Ziekenhuis.nl.

Als paracetamol de oorpijn niet voldoende verzacht, kun je in overleg met de huisarts overstappen op ibuprofen. Zowel ibuprofen als paracetamol kun je zonder recept bij de apotheek of drogist kopen bij jou in de buurt.

Oorpijn verzachten met oordruppels

Oorpijn bij je kind verzachten kan ook met speciale oordruppels. Ze bevatten de pijnstillende stof lidocaïne. Ondanks dat je deze oordruppels zonder recept in de apotheek en drogist kunt kopen, is het niet verstandig om oorpijn bij je kind er zomaar mee te behandelen. Bij een gaatje in het trommelvlies of een loopoor mag je oordruppels met lidocaïne niet gebruiken, terwijl dit vaak voorkomt bij een middenoorontsteking. Overleg dus met de huisarts voordat je oordruppels bij je kind gebruikt.

Wat niet helpt tegen oorpijn bij je kind!

De middenoorholte en de keel-neusholte staan met elkaar in verbinding. Om het slijmvlies te laten slinken, werd vroeger vaak aangeraden neusspray of neusdruppels te gebruiken bij een middenoorontsteking. Neusspray of -druppels met zoutoplossing helpen niet bij middenoorontsteking. Ook van producten met xylometazoline is niet bewezen dat ze helpen bij middenoorontsteking. Artsen raden daarom geen neusspray of neusdruppels (meer) aan bij oorpijn door een middenoorontsteking. Wat ook niet helpt bij een kind met oorpijn is het oor van binnen schoonmaken met een wattenstaafje of ander voorwerp. Sterker nog, hiermee kun je het trommelvlies beschadigen! Wees dus altijd voorzichtig bij het behandelen van oorpijn bij je kind en neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Lees voor meer informatie over oorontsteking ook ons artikel Oorontsteking bij baby’s, kinderen en volwassenen.

Deze tekst is goedgekeurd door Hans van Burik, gepensioneerd arts

Auteur: Redactie van Dokterdokter
Bronnen: Thuisarts.nl, Alphega apotheek, Zelfzorg.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd