Hoestende baby: wanneer moet ik me zorgen maken?

Iedere baby hoest weleens. Het is dan ook niet zo gek dat er jaarlijks bijna een half miljoen mensen met hun hoestende baby naar de huisarts gaan. Van deze baby’s krijgt één op de drie longmedicatie en één op de vijf antibiotica voorgeschreven. Vaak blijkt deze medicatie helemaal niet nodig. Wanneer is het hoesten van je baby onschuldig en wanneer niet?

Hoesten is meestal nuttig

Net als volwassenen kunnen baby’s zowel last hebben van droge hoest als hoest met slijm. Bij baby's gaat dit weleens gepaard met een (vaak onschuldige) piepende ademhaling. Met hoesten proberen de longen zichzelf schoon te maken. Hieronder worden de verschillende redenen waarom je baby hoest besproken:

Verkoudheid bij een baby

Baby’s kunnen wel tien keer per jaar verkouden zijn. Omdat een verkoudheid twee á drie weken kan duren lijkt het soms alsof je kind continu verkouden is.

Baby’s zijn zo vaak verkouden omdat hun afweersysteem nog volop in ontwikkeling is. Daarom herkent het afweersysteem de meeste virussen nog niet. Er bestaan heel veel verschillende verkoudheidsvirussen. Wanneer je eenmaal een infectie met een van deze virussen hebt doorgemaakt, zal je afweersysteem dit virus de volgende keer herkennen. Hierdoor is je lichaam snel in staat om het virus op te ruimen en word je niet ziek.

Piepende ademhaling

Het is heel normaal dat een verkoudheid bij je baby gepaard gaat met een piepende ademhaling. De luchtpijp wordt door een verkoudheid tijdelijk smaller. Geen zorgen: je baby heeft er doorgaans geen last van. Een tijdelijk piepende ademhaling kan ook het gevolg zijn van een luchtweginfectie.

Antibiotica helpt niet

Omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus helpen antibiotica niet. Je zult dus geduld moeten hebben en wachten tot de verkoudheid vanzelf weer overgaat.

RS-virus bij een baby

Alhoewel het RS-virus (net als de meeste verkoudheidsvirussen) vaak onschuldig is, kan het verloop ernstiger zijn. Het RS-virus kan bronchiolitis veroorzaken. Bij bronchiolitis zijn de buisjes die naar de longblaasjes lopen ontstoken. Vooral voor baby’s jonger dan zes maanden kan dit gevaarlijk zijn. Zij kunnen het door een teveel aan slijm ernstig benauwd krijgen. Dit kan leiden tot problemen met drinken of een tekort aan zuurstof in het bloed. Symptomen van het RS-virus zijn niezen, hoesten, loopneus en lichte koorts.

Wanneer je baby het benauwd krijgt moet je contact opnemen met de huisarts. Je kunt benauwdheid bij een baby herkennen door het wijd opensperren van de neusvleugels of het naar binnen trekken van de huid tussen de ribben bij inademen. Andere symptomen waarbij je contact met de huisarts op moet nemen zijn sufheid, slecht drinken en als je baby af en toe een paar seconden stopt met ademen.

Er is geen specifieke behandeling voor het RS-virus. Bij een ernstiger verloop is soms toediening van extra zuurstof of vocht nodig. In dat geval zal je kindje opgenomen worden in het ziekenhuis.

Longontsteking bij een baby

Bij een longontsteking zijn de longblaasjes ontstoken. Dit wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Symptomen van een longontsteking bij een baby zijn benauwdheid, hoesten, koorts, snelle ademhaling en slecht drinken.

Alhoewel antibiotica alleen helpen bij een bacteriële longontsteking, schrijft de huisarts bijna altijd antibiotica voor. Dit komt omdat het vaak moeilijk te achterhalen is of een bacterie of een virus de boosdoener is. Na een antibioticakuur herstelt je baby vaak binnen een paar dagen. Het doormaken van een longontsteking heeft een grote impact op je baby. Het kan daarom een paar weken duren voor je kleintje weer helemaal de oude is.

Kinkhoest bij een baby

Alhoewel baby’s standaard worden ingeënt tegen kinkhoest, is het toch mogelijk dat je kind kinkhoest krijgt. Kinkhoest begint als een normale verkoudheid. Na twee weken is de verkoudheid over, maar de hoestbuien blijven. Deze hoestbuien houden weken tot maanden aan. Ook kan je baby lusteloos en benauwd zijn. Neem contact op met de huisarts als je vermoedt dat je kind kinkhoest heeft. De huisarts schrijft dan waarschijnlijk antibiotica voor.

Pseudokroep bij een baby

Het kan een hele nare ervaring zijn wanneer je kindje ‘s nachts huilend wakker wordt met plotselinge benauwdheid en een blaffende hoest. Wanneer dit gebeurt heeft je baby waarschijnlijk een aanval van pseudokroep. Pseudokroep is een virusontsteking van de bovenste luchtwegen. De oorzaak is een zwelling van het strottenhoofd (gedeelte van de keel). Hoewel dit voor de ouders vaak erg beangstigend is, is pseudokroep meestal een onschuldige aandoening. Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf over. Bij erge benauwdheid worden soms corticosteroïden voorgeschreven om de ontsteking te remmen.

Hoest door roken

Sigarettenrook irriteert de longen van je baby, waardoor je kind gaat hoesten. Blootstelling aan rook verhoogt ook het risico op onder andere longontsteking. Baby’s die veel zijn blootgesteld aan rook lopen meer risico om later astma te ontwikkelen. Vermijd daarom plekken waar sigarettenrook hangt als je met je baby bent.

Let goed op de symptomen

Houd je hoestende kind altijd goed in de gaten en wees alert op de symptomen. Vertrouw je het niet? Ga dan naar de huisarts. Zorg ervoor dat je de symptomen van je baby goed aangeeft. Op die manier kan de huisarts de juiste diagnose stellen en krijgt je kind de juiste zorg.

Auteur: Dominique Hamelink


Bronnen: Gezondheidsplein, Longfonds, Thuisarts

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd