Het leed dat online pesten heet

Online pesten is pesten via internet. Het wordt ook wel digitaal pesten, online pesten of 'het nieuwe pesten' genoemd. Het gebeurt onder andere via WhatsApp, chats, social media of e-mails. Hoewel online pesten onder alle leeftijden kan voorkomen, zijn het vooral kinderen in de leeftijd van dertien en veertien jaar die eraan meedoen of er slachtoffer van zijn. Jongens en meisjes zijn er in gelijke mate bij betrokken. Voorbeelden van online pesten zijn:

  • Schelden of bedreigen via e-mail of WhatsApp.
  • Iemand belachelijk maken op social media of chatplatforms.
  • Een fake-profiel van iemand aanmaken op een netwerksite zoals Facebook.
  • Het wachtwoord van iemand misbruiken door namens diegene vreemde mails naar anderen te sturen.
  • Het verspreiden van kwetsende of intieme informatie of foto's van een ander via internet.

Zelfmoord door online pesten

Online pesten is misschien wel erger dan treiteren bij het 'gewone', fysieke pesten. Het is om te beginnen een heel makkelijke manier van jennen: je tikt iets in en drukt op enter. Bovendien kunnen de pestkoppen anoniem hun treiterijen uiten, waardoor ze de meest heftige dingen kunnen zeggen. Ook via e-mail kan eenvoudig anoniem gepest worden. Dat kan soms vergaande gevolgen hebben, zoals zelfmoord.

Privé-informatie online

Veel internetgebruikers komen op internet privacygevoelige informatie over zichzelf tegen. Het gaat hierbij vooral om foto's, mailadressen en telefoonnummers. Dit is dankbaar materiaal voor cyberpesters, die gemakkelijk misbruik kunnen maken van deze persoonlijke gegevens. Daarom is het belangrijk om je kind te leren voorzichtig om te laten gaan met internet. Het is niet verstandig om overal persoonlijke gegevens achter te laten, bijvoorbeeld als je van alles moet invullen om mee te doen aan een 'leuke wedstrijd'.

Lastig te verwijderen

Een probleem dat bij online pesten een belangrijke rol speelt is dat het vaak lastig is om intieme foto's of vervelende informatie te verwijderen als die eenmaal het wijde web in geschoten zijn. Daardoor kan iemand jarenlang geconfronteerd worden met treiterijen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die persoonlijke informatie van internet probeert te verwijderen, hier niet in slaagt.

Voorkom online pesten

De meeste ouders wíllen wel iets doen tegen het online pesten, maar weten het vaak simpelweg niet als hun kind slachtoffer is van internetpestkoppen. Gelukkig kun je als ouder zeker iets betekenen voor je kind bij het voorkomen én bestrijden van online pesten. Daarover meer in het artikel 'Cyberpesten voorkomen en bestrijden'.

Auteur: Rhijja Jansen
Bronnen: Onderzoeksrapport Wieowie.nl, Veiliginternetten.nl, Mijnkindonline.nl, Bullyoffline.org

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019