De ziekte van Pfeiffer-de 6 meest gestelde vragen

Wat is de oorzaak van de ziekte van Pfeiffer en wat zijn de symptomen? Kun je het vaker dan één keer krijgen?

De ziekte van Pfeiffer is een virusziekte die vooral jongeren treft. Voor veel mensen is er veel onduidelijkheid over deze ziekte. Wij geven de antwoorden op de zes meest gestelde vragen:

Hoe ontstaat de ziekte?

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het betreft het zogeheten Epstein-Barr virus, dat in je speeksel huist en dat familie is van de herpesvirussen. Tot deze stam behoren ook de virussen die een koortslip veroorzaken en verantwoordelijk zijn voor waterpokken en gordelroos. De ziekte komt vooral voor bij jongvolwassenen en kinderen.

Hoe herken je het?

De klachten van de ziekte van Pfeiffer beginnen klein en worden steeds een beetje erger. Je hebt eerst keelpijn en opgezette klieren: in je hals, maar mogelijk ook op andere plekken. De keelpijn houdt langer dan een week aan, terwijl deze bij een keelontsteking korter duurt. Het meest opvallend is verder dat je heel erg moe bent. Hoe moe je je voelt, dat is voor iedereen verschillend. Sommige mensen hebben last van koorts en hoesten, of hebben weinig zin in eten. Omdat het virus ook je lever aantast, kan het zijn dat je een beetje geel ziet, omdat je lever iets is vergroot. Dat heet ook wel geelzucht. Alleen door middel van bloedonderzoek kan de diagnose met zekerheid gesteld worden.

Is het besmettelijk?

Omdat het virus in je speeksel huist en soms door zoenen wordt overgebracht, wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel “kissing disease” genoemd. De kans op besmetting is trouwens klein, je draagt het niet gemakkelijk over op je huisgenoten. Omdat het soms na besmetting wel een paar maanden duurt voordat je ziek wordt, is het moeilijk te achterhalen wie de besmettingsbron is geweest.

Vanaf één week na de besmetting tot lange tijd daarna kun je het virus overdragen. Besmetting met het virus wil niet direct zeggen dat je de ziekte ook gelijk krijgt.

Wat moet je doen als je ziek bent?

Als je koorts hebt, last hebt van pijn in je keel en erg moe bent, kun je het beste zo veel mogelijk rusten. Als het kan, mag je gewoon naar school of naar je werk. Trap op de rem als het niet meer gaat en houd dan rust.

De ziekte gaat vanzelf over. Wanneer dat is, verschilt van persoon tot persoon. Soms kun je maandenlang last houden van vermoeidheid, maar de meeste mensen zijn na twee tot drie weken hersteld. Tot je weer beter bent, kun je het beste je lever zo veel mogelijk ontlasten. Dat betekent: geen alcohol drinken.

Hoe groot is de kans dat je het krijgt?

Jaarlijks krijgt ongeveer één op de 250 jongeren tussen vijftien en 24 jaar de ziekte van Pfeiffer. De kans dat je het Epstein-Barr virus in de loop van je jeugd oploopt, is trouwens heel groot. Naar schatting negentig procent van de mensen boven de dertig heeft de ziekte gehad. De meesten merken daar echter weinig van: de ziekte is bij hen onopvallend verlopen als een keelpijn of een licht griepje. Het virus blijft overigens in je lichaam. Je kunt de ziekte maar één keer krijgen.

Bestaan er medicijnen?

Nee, omdat een virus de boosdoener is, hebben antibiotica geen zin. Antivirale middelen, zoals de virusremmers tegen Mexicaanse griep, hebben weinig effect. Slik paracetamol als je veel last hebt van keelpijn. Als dat niet genoeg helpt, stap dan eventueel over op ibuprofen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een vaccin tegen de ziekte van Pfeiffer, maar tot nu toe is er nog geen afdoende preventiemiddel beschikbaar.

Auteur: Ton Bakker Bronnen: Medisch A-Z, Nederlands Huisartsen Genootschap, Healthcentral, RIVM