De oorzaken van acne bij baby's

Als je pasgeboren baby last heeft van puistjes, vlekjes en bultjes in het gezichtje of op andere plekken op het lichaam, zou je je misschien zorgen kunnen maken. Is het schadelijk, en kan het blijvende littekens veroorzaken? Meestal gaat het om een vorm van baby acne. Dat gaat vaak vanzelf over, maar in sommige gevallen kan het geen kwaad om de huisarts te raadplegen.

Twee soorten acne

We kunnen 2 verschillende soorten baby acne onderscheiden. Pasgeborenen hebben soms last van acne neonatorum, te herkennen aan puistjes in het gezicht van de baby. Het lijkt heel erg op jeugdpuistjes bij pubers: je ziet rode bultjes, puistjes met een witte kop en mee-eters. Bij de andere acne-soort is niet alleen het gezichtje getroffen, maar ook de hals en de schouders. Het ziet er ook anders uit: je ziet bleekgele tot witte bultjes die vast aanvoelen. Deze aandoening heet ENT (erythema neonatorum toxicum).

Acne neonatorum

De "jeugdpuistjes-variant" Acne neonatorum ontstaat na een ontsteking van de talgklieren in de huid. De oorzaak is waarschijnlijk een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren voor bepaalde hormonen in het lichaam, zoals testosteron. Talg is een vettige substantie die de huid smeert. Als hiervan te veel wordt aangemaakt, kunnen de poriën verstopt raken. Er ontstaan dan kleine vetbultjes, soms met een zwarte punt: een mee-eter. Als het talg niet afgevoerd kan worden, raken de talgklieren ontstoken. Mogelijk spelen ook bepaalde bacteriën hierbij een rol.

Littekens

Deze vorm van baby acne is niet ernstig en gaat meestal vanzelf weer over. Af en toe kunnen na genezing kleine littekens achterblijven. Deze worden met het ouder worden steeds minder zichtbaar. Peuter er zelf niet aan en knijp ook niet in de bultjes en puistjes. Laat ook het smeren met crème en bodylotion achterwege. Babys die acne hebben gehad, kunnen op latere leeftijd mogelijk sneller jeugdpuistjes krijgen.

ENT

Over de oorzaak van andere variant van baby-acne, erythema neonatorum toxicum, is veel minder bekend. Mogelijk is het een reactie van de huid op de verandering van de omgeving: van de baarmoeder met vruchtwater naar de buitenlucht. ENT heeft in ieder geval niets te maken met verkeerde babyolie, voedselallergie of borstvoeding. ENT is volkomen onschuldig, het verdwijnt meestal na ongeveer een week, soms duurt het een paar maanden. Soms verdwijnt het, en keren de bultjes en puistjes daarna weer terug. Soms is medicatie nodig, zoals het aanbrengen van een gel waarin benzoylperoxide verwerkt is.

Naar de huisarts

Al is baby acne onschuldig, soms is het zinvol om een afspraak te maken met de huisarts. Want soms kan het gaan om een andere aandoening dan baby acne. Bijvoorbeeld als de puistjes ruim na de eerste week van de geboorte verschijnen, ze veel groter worden dan 3 millimeter en als u ook mee-eters ziet. Als je gele korsten ziet, vooral rond de neus en de mond, kan dat wijzen op de aandoening krentenbaard, ook een reden om even naar de huisarts te gaan. Dat advies geldt ook als je alleen maar met vocht gevulde blaasjes ziet van verschillende grootte: dat kan mogelijk duiden op een huidinfectie.

Auteur: Franka van Arendonk Bronnen: Medisch A-Z, Nationaal Huidfonds

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd