Betrapt! Als je kind 'het' heeft gezien

Wie weet heeft jouw kind je wel eens zien vrijen. Hoe ga je daarmee om? Psycholoog Willem van Veen geeft tips.

Is het schadelijk wanneer een kind per ongeluk de ouders ziet vrijen?

"Dat is niet schadelijk. Een kind weet meestal wel wat er aan de hand is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op heel jonge leeftijd een behoorlijke kennis hebben van seks. In Zweden bijvoorbeeld blijken kinderen van negen jaar al 100% te weten wat seks is. Ze konden ook bedenken waarom de ouders het doen, bijvoorbeeld uit liefde of omdat het leuk is."

En als het kind niet weet wat het ziet?

In het boek 'Onzichtbare ontrouw' staat dat kinderen tot zeven jaar kunnen denken dat vrijende volwassenen aan het vechten zijn. "Als je ouders nooit affectie tonen en nooit een goed woord voor elkaar over hebben, dan kan het inderdaad een rare ervaring zijn. Al dat geruzie en dan ineens zoiets intiems. Dat kan zelfs invloed hebben op het seksleven van het kind op latere leeftijd. Maar als het kind in een normaal gezin opgroeit, dan kun je het beste dit moment aangrijpen om voorlichting te geven. Een kind moet op een gegeven moment toch leren wat seks is."

En wat vertel je dan?

"Leg uit dat je aan het vrijen was. Dat vrijen lekker is. En dat je het doet omdat je van elkaar houdt. Dat je het alleen doet als je het beiden heel leuk vindt. En dat het privé is en niet openbaar. Dat het niet de bedoeling was dat je kind het zag, maar het zich niet schuldig hoeft te voelen. Verder hangt het van de leeftijd van het kind af. Als het een jaar of twaalf is, leg je ook de risico's van het vrijen uit, dus dat je zwanger kunt raken en wat soa's zijn."

Als je niet zeker weet of je bent betrapt: kun je het merken aan je kind?

"Als je een gezin bent waar seks geen zwaar beladen onderwerp is, dan zou ik er gewoon naar vragen. Bijvoorbeeld: 'Toen papa en mama gisteravond in de slaapkamer waren, heb je toen de deur open gedaan?' Maar in een gezin waar nooit over seksualiteit gesproken wordt, zal het kind misschien niet eerlijk antwoord geven. Je kunt het ook merken aan afwijkend gedrag, zoals veel giebelen."

Kun je stellen dat het voornamelijk vervelend is voor de ouders?

"Je voelt je zeker rot als je betrapt wordt. Daarna komt vaak nog de angst dat het kind erover begint bij de buren of op school. Zeker in deze tijd, wanneer iedereen achterdochtig wordt wanneer een kind maar íets over seks vertelt. Toch kan het voor het kind ook vervelend zijn als je er als ouder niets mee doet. Het kind heeft recht op informatie. Het kan het moment dan verwerken en deze informatie koppelen aan zijn of haar denkbeelden over seks en volwassenen. Nog een nadeel: als het zelf volwassen is, kan het de beladen manier kopiëren waarop de ouders in het gezin omgingen met seks."

Auteur: Corine de Goede, in samenwerking met Willem van Veen, psycholoog en medewerker van de NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming)

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd