Zes redenen om vaker peterselie te eten

Eten & drinken 22 december 2016
De gezondheidsvoordelen van peterselie

Peterselie staat bekend als smaakmaker. Het is lekker bij allerlei gerechten en doet het goed als garnering. De gezondheidsvoordelen van dit kruid zijn echter minder bekend. Dokterdokter heeft daarom zes belangrijke gezondheidsvoordelen van peterselie voor je op een rij gezet.

Opmerkelijk weetje: het woord peterselie stamt af van de Griekse woorden petrose en selenium, wat steen en selderij betekent. Letterlijk vertaald heet het dus steenselderij. Het kruid heeft deze naam te danken aan het feit dat het vaak in rotsachtige gebieden groeit.

De zes gezondheidsvoordelen van peterselie:

1: Draagt bij aan sterke botten

Peterselie is zeer rijk aan vitamine K, wat belangrijk is voor sterke en gezonde botten. Het zorgt ervoor dat calcium beter kan worden opgenomen en dat je minder calcium uitscheidt via je urine. Ook is deze vitamine onmisbaar voor de aanmaak van bepaalde eiwitten in je botten.

Een tekort aan vitamine K kan de kans op osteoporose en botbreuken vergroten.

2: Gezond voor je hart en bloedvaten

Peterselie bevat veel vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in allerlei processen in je lichaam en is onder andere belangrijk voor het gezond houden van je hart en bloedvaten.

Foliumzuur is daarnaast ook nodig voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen. Voor zwangere vrouwen is het extra belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, omdat het de ontwikkeling van het ongeboren kind beïnvloedt.

3: Preventieve werking tegen kanker

Peterselie kan effectief zijn tegen verschillende kankersoorten, waaronder huid-, darm- en borstkanker. Dit is waarschijnlijk te danken aan het stofje apigenine dat in dit kruid te vinden is. Uit een onderzoek van de University of Missouri dat in 2012 gepubliceerd werd, bleek dat apigenine tumoren van een agressieve borstkankersoort verkleint.

Daarnaast toonde een Duits onderzoek uit 2008 aan dat 20 mg apigenine per dag het risico op terugval bij darmkanker kan verminderen.

Peterselie is dus meer dan een smaakmaker. Het is een krachtige kruidsoort die ook je weerstand kan verbeteren.

4: Rijk aan vitamine C

Peterselie bevat een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het is onder andere een wateroplosbare antioxidant die onze lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.

Daarnaast staat vitamine C ook bekend als een immuunsysteembooster die virussen kan afremmen of zelfs inactiveren. Verder draagt vitamine C bij aan de opname van ijzer en aan de vorming van bindweefsel.

5: Bron van ijzer

Peterselie is een goede bron van ijzer. Vitamine C, die ook in dit kruid te vinden is, helpt je om ijzer beter op te nemen. Het ijzer uit peterselie helpt onder andere bij het voorkomen van vermoeidheid en bloedarmoede.

6: Bron van provitamine A

Naast vitamine C en ijzer, bevat peterselie ook veel provitamine A. Provitamine A wordt ook wel bètacaroteen genoemd en wordt in je lichaam omgezet in vitamine A.

Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem, gezonde ogen, sterke botten en sterke tanden. Ook helpt het om je huid van binnenuit te beschermen tegen schadelijke uv-straling.

Dus… gebruik vaker peterselie!

Peterselie is dus een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden, doordat het bijdraagt aan het bestrijden van vrije radicalen. Het kan hart- en vaatziekten bestrijden en het zou zelfs van invloed zijn bij het voorkomen van kanker.

Voeg daarom eens wat vaker peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak een frisse groene smoothie met dit kruid. De verse variant is de beste keuze, omdat de gedroogde vorm minder vitamines bevat.

Auteur: Bernard Favier, Puur Figuur Afslankcoach
Bronnen: News Bureau. University of Missouri. 2012, World J Gastroenterol. 2008, Am J Clin Nutr. 2012

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *