Wat je nog niet wist over koffie

Eten & drinken 24 februari 2017 12 Reacties
koffie

In dit artikel: wat koffie te maken heeft met seks – en enkele andere dingen die je nog niet wist over koffie. Het dagelijks drinken van enkele kopjes koffie houdt je alert, verbetert je geheugenfuncties en verkleint mogelijk de kans op enkele nare ziektes. Koffie is een veelzijdige drank die wereldwijd gedronken wordt, hoewel niet iedereen er goed tegen kan. Wat je nog niet wist over koffie lees je hier!

De zaden van de koffieplant

De koffieplant stamt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Aan de plant groeien rode, besachtige vruchten waarin zich zaden vormen. De zaden worden geroosterd en worden dan ‘koffiebonen’ genoemd. Tijdens het roosteren (branden) ontstaat de typische koffiesmaak.

Koffie bevat 800 bio-actieve stoffen

Koffie staat bekend om de cafeïne maar is ook een belangrijke leverancier van mineralen en antioxidanten. Koffie bevat polyfenolen, voedingsvezels, kalium, magnesium, mangaan, ijzer en vitamine B3. Om maar een paar stoffen te noemen, want vermoed wordt dat koffie minstens 800 verschillende bio-actieve stoffen bevat. De meeste van die stoffen worden gevormd tijdens het roosteren. Wetenschappers waarschuwen consumenten voor vermeende gunstige eigenschappen van andere cafeïnehoudende dranken, omdat niet bekend is welke andere stoffen in koffie bijdragen aan de effecten van cafeïne of deze juist compenseren.

Koffie en seks

Dat koffie bij veel mensen het gevoel van welbevinden een beetje verhoogt is bekend. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het stimulerende effect van koffie op de feelgood-hormonen dopamine en serotonine. Enkele onderzoeken melden dat het libido van vooral vrouwen tijdelijk kan toenemen door koffie. Sommige wetenschappers zeggen dat van een klein libido-verhogend effect door koffie alleen sprake kan zijn bij mensen die niet dagelijks, maar zo nu en dan koffie drinken. Een flinke kop koffie kan hen helpen in de mood te komen, zeker als de koffie in de middag rond 15 uur wordt gedronken. Het stimulerende effect op het lichaam zou dan het grootst zijn. Te veel koffie zou de gunstige werking juist weer teniet doen.

Koffie en cholesterol

Ongefilterde koffie, bijvoorbeeld koffie uit een percolator, heeft een verhoogd gehalte aan caféstol en kahweol, stoffen die verwant zijn aan cholesterol. Deze koffie kan de LDL-/HDL-cholesterolratio in het bloed verslechteren. Papieren filters in koffiezetapparaten houden het grootste deel van de koffievetten tegen.

Koffie tijdens de zwangerschap

De vraag of zwangere vrouwen beter geen koffie kunnen drinken blijft in de wetenschap voorlopig onbeantwoord. “We weten het gewoon niet”, zegt koffie-expert Rob van Dam van de Amerikaanse Harvard Medical School. Er bestaan veel verhalen over een verhoogde kans op complicaties en een lager geboortegewicht bij het kind, maar bewezen zijn ze nooit. Wat precies de effecten zijn van cafeïne op de foetus is niet bekend. Daarom wordt veiligheidshalve bij zwangeren het drinken van veel koffie ontraden. Het Voedingscentrum raadt aanstaande moeders aan niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te drinken uit koffie. Een dosis van 200 milligram staat gelijk aan één kopje koffie per dag. Hierbij is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee en frisdrank.

Overgevoelig voor cafeïne

Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt de belangrijkste oorzaak. Ze krijgen last van hun maag, voelen zich opgejaagd, slapen slecht, hebben een snellere hartslag of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag. Experts zeggen dat 200 tot 300 milligram cafeïne per dag goed verdragen wordt door de meeste mensen. Dit zijn ongeveer twee kopjes koffie per dag. Wie meer dan deze hoeveelheid cafeïne per dag drinkt kan last krijgen van slapeloosheid, prikkelbaarheid, stressovermatig zweten, concentratieverlies, een snelle hartslag, nervositeit en hoofdpijn.

De consumptie van koffie wordt bij oudere vrouwen in verband gebracht met een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose). Daarom kunnen vrouwen na de menopauze hun koffieconsumptie het beste beperken tot maximaal twee kopjes per dag.

Koffie: licht verslavend

Cafeïne heeft bij sommige mensen een licht verslavende werking. Wie na langdurig gebruik ineens stopt met koffiedrinken kan tijdelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Dat gebeurt vooral bij mensen die sterk reageren op cafeïne. Het beste is om niet ineens te stoppen met koffie, maar om de koffieconsumptie in drie dagen tijd af te bouwen.

Koffie is geen vochtafdrijver

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is koffie bij gewoon gebruik geen diureticum, ofwel een uitdrijver van vocht. Kleine diuretische effecten van koffie op het lichaam treden pas op als in korte tijd een grote hoeveelheid cafeïne van minstens 500 milligram wordt ingenomen, door koffie of andere cafeïnehoudende dranken. Alcohol heeft een sterkere vochtafdrijvende werking.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: BBC, Harvard Medical School, WebMD, NationalGeographic, Voedingscentrum

12 Reacties

 • San schreef:

  Ik heb wel een horen vertellen dat cafeïnevrije koffie niet erg gezond is om te drinken omdat tijdens het proces om koffie cafeïnevrij te maken slechte stoffen zouden vrij komen!

 • Zanna schreef:

  Nou ik neem het allemaal niet zo nauw, gewoon niet te veel koffie drinken, want overal waar te voor staat… Wel kan ik erg genieten van de koffie van Dolce Gusto.. en moet ik mezelf inhouden om niet te vaak koffie met mijn DG machine te maken. Gelukkig is er nu ook de chococino!

 • Anoniem schreef:

  Hmmm… koffie libidoverhogend… Vandaar al die sexrelaties op het werk.

 • Bert.Maduro schreef:

  Hmmm, eindelijk positiefs over koffie.
  Heb er tot nu toe alleen maar nadelen over gehoord.
  Hierdoor geniet ik beter van mijn bakkie.

 • sue ellen schreef:

  en wat als je de hele dag niets anders dan koffie drinkt. Puur , zwart of soms met honig.
  Weet en wil met mijn 70 jaar niet beter en anders.

 • BZ1 schreef:

  Niet alle soorten zijn chemisch behandeld. Ik heb zojuist een mail teruggekregen van Simon Lévelt, die de caffeïnevrije koffie met de CO2-methode behandeld, koolzuur. Verder is gesteld dat zowel gewone- als caffeïnevrije koffie niét cholesterolverhogend is als het o.a. gefilterd is. Wel het geval als de koffie gekookt is, of op de ‘arabische manier’ gezet is, dan zijnn die koffievetten er niet uit.

 • c schreef:

  Overigens, ik drink altijd 3 of maximaal 4 kopjes koffie, zwart. Niet dat ik weet, dat ik daar dik van wordt. Voor zover ik weet, niet.

 • Koffie en seks schreef:

  Ach als je alles moet geloven wat zogenaamd wetenschappelijk is bewezen word je alleen maar voor de gek gehouden, puur voor de marketing. Ja zo misleidend kunnen mensen zijn.

  Even een correctie over koffie. Namelijk het is helemaal niet goed voor je bij het seks. Cafeine zorgt voor bij mannen minder zin in seks en ook nog eens slechte prestaties in bed. Ook kan je er erectieproblemen van krijgen bij iemand die elke dag koffie drinkt.

  Zoek het maar op mensen!

 • cools maurits schreef:

  Ik heb een bloeddruk van 18.Als ik decafine drink zakt hij naar 12.
  Verklaring?

 • dani schreef:

  ja decafe is ook heel erg slecht want het decafinieerproces is chemisch. er is ook een natuurlijk proces waarin ze het met water eruit wassen en de rest van de olie en goede eigenschappen van de boon blijft bewaard maar de chemische wordt het meest gebruikt en er wordt dus een chemisch goedje gebruikt om de cafeïne eruit te halen. ik voel het gelijk als ik het drink het voelt slecht.

  ik ben met cafeïne gestopt, werd er erg ziek van maar ook van cafeïne vrije wordt ik niet goed dus dan maar helemaal niet meer ook mn maag trok het niet meer.

  mate is een goed alternatief en ginko biloba voor de concentratie en ook groene of witte thee.

  x

 • K.Boon schreef:

  Mag het ietsjes meer zijn vraagt de kaasboer of slager de reactie is al snel,geen probleem!
  Dat is ook met een avond gezelligheid met een stel vrienden bij je thuis.
  Die ene kop koffie wordt al snel twee en later hoor je daar niemand er over klagen,
  juist door de gezelligheid. Drink,rook,heb je warm pleziertje,niemand geef je een
  levensgarantie.Met dit zelfde clichè,,,,,, een dag niet ,,,,,,,,,,,
  Zonder er zelf over na te denken schep je een levensklimaat die inspiratie naar vrienden uitstekend werkt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *