Wanneer ben je alcoholist? De definitie van alcoholisme.

‘Ok, nog één drankje dan’. Veel mensen herkennen deze uitspraak wel. Alcohol drinken is tegenwoordig volledig geaccepteerd in onze maatschappij. Alcohol op het terras, in de kroeg of bij het eten hoort er volgens velen bij. Maar wanneer gaat alcoholgebruik te ver? Wanneer ben je alcoholist? In dit artikel lees je meer over verschillende definities van alcoholisme en andere vormen van overmatig alcoholgebruik.

Van overmatig drinken tot bingedrinken

Overmatig alcoholgebruik bestaat in verschillende gradaties en vormen. Hieronder een korte uitleg van de definities volgens Volksgezondheidenzorg.info (RIVM).

Overmatig drinken

Overmatig drinken betekent dat je overmatig veel alcohol in de week nuttigt. Vrouwen behoren tot overmatige drinkers als zij meer dan 14 glazen per week drinken. Voor mannen geldt een hoeveelheid van 21 glazen alcohol. En let op, het gaat hier om standaardglazen. Een glas whisky staat dus gelijk aan een glas bier, ondanks dat de hoeveelheid verschilt. Bekijk hieronder de standaardglazen.

standaardglazen alcohol

Bron afbeelding: Alcoholhulp

Zwaar drinken

Zware drinkers nuttigen minstens een keer per week een bepaalde hoeveelheid alcohol op één dag. Vrouwen behoren tot de zware drinkers bij een keer in de week vier glazen alcohol op één dag. Voor mannen ligt dit aantal op zes glazen alcohol op één dag. Stel dus dat een man elke vrijdagavond zes glazen bier drinkt, dan behoort hij tot de zware drinkers. Ga eens na in hoeverre deze hoeveelheden op jou van toepassing zijn!

Bingedrinken

Met bingedrinken wordt veel drinken in korte tijd bedoeld. Volksgezondheidenzorg.info hanteert de definitie van vijf glazen alcohol of meer tijdens één enkele gelegenheid. Bingedrinken kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo is er een risico op schade aan de organen, een black-out of alcoholvergiftiging. Lees ook eens ons artikel over de gevaren van veel alcohol voor jongeren.

Wanneer ben je dan alcoholist?

Voldoe jij aan een van bovenstaande omschrijvingen? Dan betekent dat nog niet direct dat je alcoholist bent. Sterker nog, bij alcoholisme gaat het niet eens zozeer om de hoeveelheid alcohol als wel om de afhankelijkheid van alcohol. Het gaat dan zowel om geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid. Toch is het verstandig om je alcoholpatroon goed in de gaten te houden. Zeker wanneer je voor langere tijd overmatig alcohol gebruikt ligt een verslaving op de loer. Bovendien is alcohol in het algemeen niet goed voor je gezondheid.

Definitie alcoholisme volgens DSM-5

Ongeveer één procent van de mannen en een half procent van de vrouwen is verslaafd aan alcohol. Het percentage alcoholmisbruikers, die veel risico lopen op verslaving, ligt nog een stukje hoger. Maar wanneer ben je dan alcoholist en wat is de definitie van alcoholisme? Om te bepalen of iemand alcoholist is wordt sinds 2017 officieel de DSM-5 gebruikt, de vijfde versie van het bekende psychiatrisch handboek. Hierin wordt officieel niet gesproken van verslaving, maar van een stoornis in alcoholgebruik die licht, matig of ernstig kan zijn. Met deze criteria zou het percentage alcoholisten wel eens hoger uit kunnen vallen, maar hier zijn nog geen recente cijfers van.

Enkele criteria uit de DSM-5 die wijzen op alcoholisme:

  • Je gebruikt meer alcohol dan je wil of van plan was.
  • Je wil stoppen of minderen met alcohol, maar dat kun je niet.
  • Je gebruik heeft negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld je werk, hobby’s en relaties.
  • Wanneer je stopt of mindert met alcohol treden lichamelijke verschijnselen op (ontwenningsverschijnselen).

Vermoed je dat je zelf verslaafd bent of iemand in je omgeving dat is? Dan is het tijd om hulp te zoeken!

Alcoholverslaafd en dan?

Als je hulp zoekt bij een alcoholverslaving dan kun je via de huisarts terecht komen bij een verslavingszorginstelling. Vaak krijg je eerst een intakegesprek om te bespreken tegen welke problemen je aanloopt. De behandelaar zal je adviseren over de behandelvorm, behandelduur en het verloop van het traject die passen bij jouw situatie.

Auteur: Michelle Vellinga
Bronnen: RIVM, Volksgezondheidenzorg, Alcoholinfo

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door onze partners en goedgekeurd door M. Selders, GZ-psycholoog bij SGGZ

Pagina laatst aangepast op 15 augustus 2019


Gerelateerd