Waarom zijn komkommers gezond?

Eten & drinken 4 augustus 2016 4 Reacties
Waarom zijn komkommers gezond?

Komkommers worden als gezond bestempeld, terwijl deze groente voor zo’n 95 procent uit water bestaat. Ondanks al dat water bestaat komkommer uit veel meer stoffen. Wat maakt komkommers gezond?

Voedingsstoffen in komkommer zijn gezond

Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand. Een laag vitamine K-gehalte wordt geassocieerd met een hoger risico op botbreuken. Bovendien verbetert vitamine K de opname van calcium in het lichaam.

Antioxidanten staan onder andere bekend om hun ontstekingsremmende werking en kunnen daarom veel betekenen voor je lichaam. De antioxidant fisetin zit in komkommer en blijkt een positieve werking te hebben op je hersenen; het zou je hersenen beschermen tegen neurologische ziekten. Een andere antioxidant in komkommer, polyfenol, zou het risico op kanker en hartziekten verminderen. Flavonoïden (je raadt het al: dit zijn ook antioxidanten) in komkommer lijken pijn te bestrijden.

Last van obstipatie? Eet komkommer mét schil!

De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping. De combinatie van water en vezels zorgen dat harde ontlasting zachter en soepeler wordt.

Komkommer hydrateert je lichaam

Niet alleen komkommers bestaan grotendeels uit water, het menselijk lichaam ook (voor ongeveer negentig procent!). Het heeft dan ook constant water nodig om uitdroging te voorkomen. Het lichaam van een volwassene heeft dagelijks behoefte aan twee liter vocht, wat te vergelijken is met zes tot acht glazen water per dag. Uitdroging herken je aan een slap gevoel, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In een ernstig geval kun je ook last krijgen van een snelle of zwakke pols, stemverlies, vaat- en spierkrampen, ingezonken ogen en bewusteloosheid.

Het helpt tegen een slechte adem

Heb je een droge mond en daardoor een slechte adem? De vezels en het water in komkommer stimuleren de speekselproductie. Het speeksel bestrijdt op zijn beurt de bacteriën in je mond die een slechte adem veroorzaken. Vervolgens houdt speeksel de algehele mondgezondheid in balans.

Komkommer als gezond tussendoortje

Grijp je snel naar suikerrijke koekjes en andere ongezonde tussendoortjes? Dan kan komkommer een goede vervanger zijn. Voor een meer verzadigd gevoel combineer je het met hummus of een andere gezond dip.

Weetjes over de komkommer:

 • In de wetenschap worden komkommers ook wel cucumis sativus genoemd.
 • De komkommerfamilie is een grote familie. Naast komkommers behoren onder andere courgettes, augurken, pompoenen en watermeloenen tot de komkommerachtigen.
 • Een komkommer kan veel verschillende vormen én kleuren hebben, zoals geel en oranje.
 • De grootste komkommer ooit groeide in zuid China. Deze was zo’n 1,7 meter lang en woog bijna 70 kilo.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: PubMed, WebMD, Huffingtonpost, Gezondheidsplein.nl, Voedingscentrum, Tuinkrant

4 Reacties

 • liesje schreef:

  Alles aangaande de EHEC besmetting wijst in de richting van Hamburg. Is er reeds gezocht in het feit dat het eerste weekend van mei ( besmettingsperiode) er een grote manifestatie was in de haven. Een krioelnest van mensen en dus tonnen met water , etenswaren en bacteriën, bij een heerlijk temperatuurtje.
  Misschien komt de besmetting via een van de schepen die er lag of etens-tentjes
  Waarom horen we niks van deze optie in het nieuws ipv een hele branche te ruïneren ???

 • Boris schreef:

  Duitse autoriteiten denken de bron van de EHEC-besmettingen te hebben gevonden. De gevaarlijke bacterie komt waarschijnlijk van een boerderij in Bienenbüttel in de deelstaat Nedersaksen waar biologische kiemgroenten als taugé en alfalfa worden gekweekt.

  Taugé wordt nu aangewezen als de besmettingsbron van EHEC Taugé wordt nu aangewezen als de besmettingsbron van EHEC

  Wat zijn we toch een hyperige samenleving geworden. Er worden wat mensen ziek en de verkoop van komkommers stort in

  Lees ook het Elsevier-commentaar van Simon Rozendaal: Het poepbeestje en de komkommerhype

  De aanwijzingen naar deze boerderij zouden heel duidelijk zijn, maar hard bewijs uit het laboratorium ontbreekt nog. De boerderij zou zaden gebruiken uit achttien landen, maar welke landen dit zijn, is nog niet bekendgemaakt.

  De minister van Landbouw van Nedersaksen, Gert Lindemann, heeft burgers opgeroepen groenten als taugé te mijden. Ook wordt nog steeds afgeraden komkommer, sla en tomaten te eten.

  Darmbacterie
  Jaren geleden was taugé ook eens de oorzaak van een EHEC-uitbraak in Japan. De darmbacterie kan slecht van de groente worden afgewassen, omdat taugé zo poreus is.

  In Duitsland zijn inmiddels 21 mensen overleden aan besmetting met de EHEC-bacterie, die voor ernstig nierfalen kan zorgen. Ook een Zweedse vrouw is overleden. Zij was in Duitsland geweest. Zeker vijftienhonderd mensen zijn ziek geworden, ook Nederlanders.

 • Janneke schreef:

  Het beste wel in aarde geteeld, liefst biologisch. Kan zelf in elk geval niet tegen regulier geteelde komkommers, vanwege de aanwezigheid van biogene aminen. Bij biologische geen last, al vind ik die van Appie weer niet zo lekker.

 • Johannes schreef:

  Hallo allemaal, ben al maanden bezig met het vergelijken van fruit/groente/en medicijnen. Alles is werkelijk een mooi verhaal voor een encyclopedie die ontelbare bladzijden zal hebben. Wat een prietpraat, de één nog mooier beschreven als een poëzie gedicht. Meer ga/wil ik er niets meer over kwijt, laat je niets aanpraten/smeren. Denk eerst goed na, en wees altijd de wijste boven alles. J.F.P.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *