Waarom je tóch dikker wordt

vrouw houdt buik vast

Je doet alles goed: je beweegt en je eet niet teveel calorieën. Toch blijft je gewicht toenemen en word je dikker. Hoe kan dat?

Als je meer calorieën begint te consumeren of stopt met bewegen, is het niet verwonderlijk dat de weegschaal wat meer kilo’s aangeeft. Maar wat als je niet afwijkt van je gebruikelijke eet- en beweegpatroon en toch aan blijft komen? Dan zit de oorzaak van het dikker worden misschien in een andere hoek.

Te weinig slaap
Bij te weinig slaap raakt je biochemische huishouding in de war. Hormonen die je eetlust beïnvloeden nemen hierdoor de overhand. Daardoor voel je je in de ochtend meer hongerig dan normaal. Ook heb je door deze hormonen een minder voldaan gevoel na het eten, waardoor je geneigd bent door te eten. Nog een nadeel van slaapgebrek is dat je gevoeliger bent voor emotie-eten en nachtelijke snacks.

Stress
Als het leven iets te veel van je vraagt, gaat het vanzelf over op een overlevingsmodus. Een gevolg daarvan is dat je lichaam zuiniger met energie omgaat. Je kunt dan met minder eten toe, terwijl jij hetzelfde blijft eten. Zo kan een periode van stress voor een flinke gewichtstoename zorgen. Daarnaast wordt tijdens stressvolle periodes meer van het stresshormoon cortisol aangemaakt, waardoor je meer trek krijgt. En wat is er fijner in tijden van stress dan troostvoedsel als chocolade of chips? Een dikmaker ten voeten uit…

Medicatie
Gewichtstoename kan als bijwerking optreden bij een aantal medicijnen tegen onder andere astmadiabetes, depressie, stemmingswisselingen en migraine. Zo’n 25% van de patiënten die antidepressiva voor een langere tijd slikken, krijgt te maken met gewichtstoename en worden dikker. Soms kan deze gewichtstoename echter komen doordat je gemoedstoestand verbetert, waardoor ook je eetlust toeneemt. Als je vermoedt dat je gewichtstoename komt door medicatie, bespreek dit dan met je huisarts. Verander van of stop nooit met medicijnen zonder dit met je arts te overleggen.

Ouder worden
Tussen je 40ste en 50ste jaar begint je stofwisseling langzamer te worden. Hierdoor verbrand je minder calorieën, terwijl je vaak dezelfde hoeveelheid blijft eten. Veel vrouwen denken dat ze in deze periode aankomen door de veranderde hormoonhuishouding in de overgang. Meestal is dit niet de oorzaak en ligt de gewichtstoename toch aan de veranderde stofwisseling. Het is zaak om juist rond deze leeftijd te blijven bewegen en je voedingspatroon aan te passen aan wat je lichaam nodig heeft.

Verminderde schildklierwerking
De schildklierhormonen zorgen voor een verhoging van het celmatabolisme (de stofwisseling). Bij een verminderde schildklierwerking of de gevolgen daarvan spreken we van hypothyroïdie. Indien er te weinig van het hormoon thyroxine wordt geproduceerd, zal het celmatabolisme in de lichaamsweefsels vertragen. Door hypothyroïdie voel je je waarschijnlijk moe, zwak, koud en je gewicht neemt toe. Deze ziekte is goed te behandelen met medicijnen, en een groot deel van de gewichtstoename en het dikker worden kan hierdoor teruggedrongen worden.

 

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z, WebMD

10 Reacties

  • Anoniem schreef:

    Ik ben een vrouwvan begin 40 en weeg rond de 72 kilo. Mijn gewicht blijft hetzelfde maar mijn buik/maag wordt steeds dikker, er zitten echt verschillende vetrollen op de buik en maag. Hoe kan het dat mijn buik steeds dikker wordt terwijl mijn gewicht hetzelfde blijft?

  • Willemijn Wissekerke - expert drdr schreef:

    Beste @Anoniem,
    Het is bijna onmogelijk dat je dikker wordt terwijl je gewicht hetzelfde blijft. Weet je zeker dat je gewicht nog steeds gelijk is? Heb je niet toevallig een andere weegschaal?
    Dat je een wat dikkere buik krijgt kan de volgende oorzaken hebben:
    -Je bent gestopt met sporten waardoor je spiermassa verliest en in verhouding meer vetmassa krijgt, je buik kan hierdoor minder strak zijn daardoor dikker ‘lijken’.
    -Vanaf je 40ste word je stofwisseling iets langzamer, je lichaam krijgt meer vetmassa en bij vrouwen gaat dit voornamelijk rond de buik zitten.
    -Je buik is opgeblazen. Het kan ook zijn dat je darmen niet helemaal goed functioneren, je houdt dan heel veel lucht vast waardoor je buik opgezet raakt. Als dit zo is merk je dit ook doordat je soms buikpijn hebt, last hebt van winderigheid of dat je stoelgang niet meer hetzelfde is als eerst.
    -Je houdt veel vocht vast, dit kan allerlei oorzaken hebben maar vocht kan rond je buik gaan zitten. Dit merk je echter vaak ook op de weegschaal.

    Tips:
    Zorg voor een gezond eetpatroon met voldoende vezels uit volkoren producten, groente en fruit. Op die manier blijven je darmen optimaal functioneren en daarnaast zorgen vezels voor een verzadigd gevoel waardoor je minder zult eten. Drink daarnaast voldoende caloriearme dranken zoals water, thee en koffie zonder suiker en melk. Beperk het gebruik van producten met veel suiker en vet en pas ook op met alcohol. Dit levert namelijk veel calorieën en daar kun je dikker van worden. Daarnaast kan vet en/of suiker een negatief effect hebben op je darmwerking waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt.

    Met vriendelijke groet,
    Willemijn Wissekerke – http://www.valtaf.nl – expert drdr

  • cathy schreef:

    wat mag je niet eten bij een traag werkende schildklier???
    ik eet gezond maar waarschijnlijk eet ik dingen die ik niet mag eten.
    ik eet geen junk food om de rede dat ik er totaal net van hou, snoepen ook niet
    alleen om de paar maanden 1 ons zachte drop en zwarte chocolade.
    bijna geen vlees zeker geen varkensvlees, veel vis
    en ik blijf maar op de 78kg zitten mijn lengte is 163
    gr cathy

  • Dr.Kukirol schreef:

    Salt—Essential or Harmful?

    Ordinary table salt undergoes a great deal of processing. It is approximately 97.5 percent sodium chloride and 2.5 percent chemicals, such as iodine and moisture absorbents, dried at over 1,200 degrees Fahrenheit. This high heat alters the natural chemical structure of the salt. By contrast, unrefined natural salt, such as Himalayan salt, is 84 percent sodium chloride and 16 percent other naturally occurring minerals, including many trace minerals like silicon, phosphorous and vanadium.

    Ordinary table salt has absolutely nothing in common with unrefined natural salt… The latter is essential for proper biological function, while too much of the former can indeed create health problems.

    Unrefined natural salt is important to many biological processes, including:

    Being a major component of your blood plasma, lymphatic fluid, extracellular fluid, and even amniotic fluid
    Carrying nutrients into and out of your cells
    Helping the lining of your blood vessels to regulate blood pressure
    Helping you regulate propagation of nerve impulses
    Helping your brain send communication signals to your muscles, so that you can move on demand (sodium-potassium ion exchange)
    However, for every gram of excess sodium chloride that your body has to neutralize uses up 23 grams of cellular water. Hence, eating too much common processed salt will cause fluid to accumulate in your tissues, which may contribute to:

    Unsightly cellulite
    Rheumatism, arthritis and gout
    Kidney and gall bladder stones
    Hypertension (high blood pressure)
    Fructose and High Blood Pressure

    That said, hypertension is actually promoted more by excess fructose than excess salt… So while I certainly agree you should not consume large quantities of refined processed salt, just switching to low-sodium processed foods is not going to do much to improve your health.

    The connecting link between fructose consumption and hypertension lies in the uric acid produced. Uric acid is a byproduct of fructose metabolism, and increased uric acid levels drive up your blood pressure.

    The amounts of salt Americans consume pales in comparison to the amount of fructose eaten on a daily basis, and I’m convinced that it’s the sugar/fructose consumption that is the major driving force behind our skyrocketing hypertension rates, not excess salt. For more information about this, see investigative journalist Gary Taubes’ article, The (Political) Science of Salt.

    In it he writes:

    “While the government has been denouncing salt as a health hazard for decades, no amount of scientific effort has been able to dispense with the suspicions that it is not. Indeed, the controversy over the benefits, if any, of salt reduction now constitutes one of the longest running, most vitriolic, and surreal disputes in all of medicine….

    [T]he data supporting universal salt reduction have never been compelling, nor has it ever been demonstrated that such a program would not have unforeseen negative side effects. This was the verdict, for instance, of a review published in theJournal of the American Medical Association (JAMA).

    University of Copenhagen researchers analyzed 114 randomized trials of sodium reduction, concluding that… a “measurable” benefit in individuals with normal blood pressure (normotensives) of even a single millimeter of mercury could only be achieved with an “extreme” reduction in salt intake. “You can say without any shadow of a doubt,” says Drummond Rennie, aJAMA editor and a physiologist at the University of California (UC), San Francisco, “that the [NHLBI] has made a commitment to salt education that goes way beyond the scientific facts.”…

    After decades of intensive research, the apparent benefits of avoiding salt have only diminished. This suggests either that the true benefit has now been revealed and is indeed small, or that it is nonexistent, and researchers believing they have detected such benefits have been deluded by the confounding influences of other variables…”

    Fructose and Weight Gain

    Taubes has also delved deep into the science of fructose, and his new book, Why We Get Fat: and What to Do About it, explains why a low-carb diet is the path to optimal health. His excellent New York Times article, Is Sugar Toxic? also shed much needed light on this issue. At the heart of the low-carb theory is this: You don’t get fat simply because you overeat—you overeat because your fat tissue is accumulating excess fat.

    But why would your fat tissue continuously accumulate fat if you’re not simply “eating too much and exercising too little”? Because:

    Dietary carbohydrates, especially fructose, are the primary source of a substance called glycerol-3-phosphate (g-3-p), which causes fat to become fixed in fat tissue, and
    At the same time, high carb intake raises your insulin levels, which prevents fat from being released
    The resulting equation is simple: fructose and dietary carbohydrates (grains, which break down into sugar) lead to obesity and related health issues.

    It’s Not about the Amount of Calories, but the Type of Calories…

    Conventional wisdom tells you that if you consume more calories than your burn, you will gain weight. But as you can see, the issue is more complex than that. It’s really important to understand that the type of calories you consume is far more important than the number of calories.

    If you eat a lot of fructose (and there’s a good chance you are, considering it’s the number one source of calories in the United States), it could be “programming” your body to become fat.

    Dr. Robert Lustig, Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology at the University of California, San Francisco, has been a pioneer in decoding sugar metabolism. Here are a few important facts about fructose:

    After eating fructose, 100 percent of the metabolic burden rests on your liver. With glucose, your liver has to break down only 20 percent. The fatty acids created during fructose metabolism accumulate as fat droplets in your liver and skeletal muscle tissues, causing insulin resistance and non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Insulin resistance progresses to metabolic syndrome and type 2 diabetes.
    Fructose converts to activated glycerol (g-3-p), which is directly used to turn free fatty acids (FFAs) into triglycerides that get stored as fat. The more g-3-p you have, the more fat you store. Glucose does not do this. When you eat 120 calories of glucose, less than one calorie is stored as fat. 120 calories of fructose, however, results in 40 calories being stored as fat.Consuming fructose is essentially consuming fat!
    The metabolism of fructose by your liver creates a long list of waste products and toxins, including a large amount of uric acid, which drives up blood pressure and causes gout.
    Glucose suppresses the hunger hormone ghrelin and stimulates leptin, which suppresses your appetite. Fructose has no effect on ghrelin and interferes with your brain’s communication with leptin, resulting in overeating. For further confirmation on this, check out this 2008 study published in the Journal of Nutrition. The researchers concluded that fructose turned into body fat much quicker than glucose, and that having fructose for breakfast changed how the body handled fats at lunch.
    Ironically, the food products that most people rely on to lose weight—low-fat diet foods—often contain the most fructose! So beware, and always read the content labels.

  • E schreef:

    Ik heb al borstkanker drie jaar gekregen daarom heb ik hormoontherapie en mijn schildklier te trage werkende . Ik heb anastrozole Voor de komende 3,5 jaren en tijdens Allen anderhalf jaar Ben ik aangekomen 25 kg .
    Waarom Ben ik te dik geworden vooral ik Ben 164 cm ,95 kg,51 jaar.
    Is mijn hormoontherapie de veroorzaker van mijn te trage schildklier en daardoor vasthoudt mijn lichaam vochtigheid

  • Daniel schreef:

    Ik ben zo doen. Ik wil dik worden
    wat moet ik doen

  • linda schreef:

    Hallo ik ben 32 heb 3 kinderen en heb een partner ik heb alleen een vraag : ik eet bijna niks meer en drink weinig hoog uit 1 liter maar dat haal ik niet denk
    Sinds een tijd ben ik heel moe en lustenloos en wordt steeds zwaarder en met lichaam doet overal pijn net als of me vel strak staat en ik krijg er ook geen gewicht af en slaap heel slecht weet iemand wat dit kan zijn de huisarts weet het niet en stuurt me ook niet door maar ik ga me steeds stechter voelen .
    Iemand een idee laat maar weten

  • Dee schreef:

    Als je weinig eet en drinkt dan krijgt je lichaam geen “brandstof” en raken je spieren letterlijk uitgeput. Je hebt voedsel nodig! Begin even goed eiwitten te eten zoals gekookt eitje, volle kwark. Dat is goed voor je spieren want deze moeten nu te hard werken! Laat ook je bloed eens prikken want als je weinig eet dan krijg je te weinig vitaminen binnen. Denk bijv aan vitamine B12, B6 en vitamine D. Ook je foliumzuur is belangrijk. Tevens kun je altijd magnesium bij slikken wat goed is ook voor je spieren. Succes!

  • Anna schreef:

    Hallo
    Ik ben 47 en afgelopen maanden ben ik 20 kilo aangekomen. Mijn eetpatroon is niet veranderd
    Smorgens 2 sneetjes bruinbrood
    Koffie
    Tussenmiddag ook 2 sneetjes bruin brood
    Fruit
    Avond eten 1 aardappel en groente +vlees.
    Koffie met een koekje.
    Drink tussen door 2 liter water en groene thee met honing . Beweging doe ik veel wandelen met mijn honden. Maar dat word steeds zwaarder omdat ik medische klachten krijg. Ik heb namelijk gewrichtreuma, artrose en scoliose en mijn verbrijzelde knie gaat nu ook weer opspelen..

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *