Waarom alcohol de kans op borstkanker verhoogt: wat iedere vrouw moet weten

Alcohol en borstkanker: wat is precies de relatie tussen de twee? In hoeverre kan alcohol de kans op borstkanker vergroten? In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit.

Er zijn drie mechanismen waardoor alcohol het risico op het krijgen van borstkanker kan verhogen:

  1. Hormoonspiegel
  2. Afbraakproduct van alcohol
  3. Stress in cellen

1.      Hormoonspiegel

Oestrogeen is een geslachtshormoon van vrouwen. Het zorgt er onder andere voor dat je vrouwelijke vormen krijgt, zoals borsten, en dat je menstrueert. Langdurige blootstelling aan oestrogeen kan echter het risico op borstkanker verhogen. Door alcohol stijgt de natuurlijke oestrogeenspiegel en kan oestrogeen veranderingen (mutaties) in de cellen van een borst stimuleren. Celmutatie kan uiteindelijk leiden tot borstkanker.

2.      Afbraakproduct van alcohol

In alcohol zit een afbraakproduct: acetaldehyde. Dit is schadelijk voor ons DNA en daardoor treden er beschadigingen in cellen op. Bovendien heeft alcohol een negatief effect op het reparatiemechanisme van het lichaam, waardoor herstel van de cellen uitblijft.

3.      Stress in cellen

In de cellen van je borst kan onder invloed van alcohol stress ontstaan. Dit is niet de psychische stress die we kennen, maar een bepaalde ontregeling waardoor het evenwicht in de cel verstoord raakt. Deze stress ontstaat onder andere door roken en overmatig alcoholgebruik.

Risico op borstkanker verhoogd door meerdere factoren, waaronder levensstijlfactoren

Het is belangrijk dat we ons niet blindstaren op alleen het exacte percentage waarmee alcohol het risico verhoogt. Al is het wel relevant om te weten dat dat het geval is, zelfs al bij één glas per dag. Het bewust worden dat steeds meer levensstijlfactoren meespelen aan een hoger risico op kanker, specifiek ook borstkanker, is mede van belang. Denk bijvoorbeeld aan drinken, weinig beweging, roken en later kinderen krijgen. Een vrouw heeft al het risico van op zeven á acht om borstkanker te krijgen, maar een combinatie van deze factoren kan dit risico verhogen.

Naast alle risicofactoren is er altijd een factor waarop we geen invloed hebben: de factor pech. Toch is het goed om te weten aan welke factoren je wel iets kunt doen. Daarvoor is kennis nodig. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer negentig procent van de bevolking niet op de hoogte was van de invloed van alcohol op de ontwikkeling van borstkanker. Des te meer reden om hier meer aandacht aan te besteden, ook in het belang van toekomstige generaties. Niet om te zeggen wat je allemaal niet meer mag, wel om bewust te worden van de risicofactoren die er zijn. Zo kan het je, op onderdelen waar je invloed op kunt en/of wilt uitoefenen, helpen om zelf bepaalde keuzes te maken.

Auteur: Marjolein de Jong, verbonden aan het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker, borstaandoeningen en erfelijkheid

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd