Voedingssupplementen: waar moet je op letten?

Meer dan de helft van de Nederlanders neemt regelmatig voedingssupplementen om aan de algemene gezondheid te werken of voor een bepaald gezondheidseffect of specifieke reden. Een ander argument is om gezonde voeding met supplementen aan te vullen omdat bodemverschraling zorgt voor minder voedingsstoffen in voedsel. Op het etiket staat alle nuttige informatie en daar lees je ook waarvoor je ze goed kunt gebruiken.

Extra vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen

Soms is er een reden om iets extra’s te nemen. Als je vegetariër bent, heb je bijvoorbeeld extra vitamine B12 nodig, omdat je dat niet voldoende binnenkrijgt via je voeding. Als je veel sport kunnen supplementen helpen voor het verstevigen of herstellen van spieren of om je energieproductie te verhogen. Het kan ook nuttig zijn om hogere hoeveelheden van bepaalde stoffen te nemen. Bij vitamine- of mineralentekorten kun je – bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist – hogere doseringen gebruiken.

Minder voedingsstoffen in voeding

Door de verschraling van de bodem en de manier van produceren bevat veel voeding tegenwoordig minder voedingsstoffen dan vroeger. In voedingssupplementen zitten stoffen die normaal gesproken via opname uit de bodem in ons voedsel terechtkomen. Denk aan magnesium, foliumzuur en selenium.

Informatie op etiket

Op de verpakking van een voedingssupplement staat informatie over de aanbevolen dosering en gezondheidseffecten voor bepaalde ingrediënten, die op wetenschappelijke basis door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn beoordeeld. Op het etiket staat ook hoe je het specifieke supplement veilig gebruikt, welke ingrediënten erin zitten en of eventuele allergenen of waarschuwingen voor specifieke groepen gelden.

Prijs en kwaliteit

In winkels, speciaalzaken en online kun je duurdere en goedkopere voedingssupplementen kopen. Prijs- en kwaliteitsverschillen komen door de gebruikte grondstoffen, productiemethodes en innovaties. In de winkel of bij een deskundige, zoals een diëtist of therapeut kun je vragen wat het juiste supplement is dat bij jouw wensen en behoeften past. Alle voedingssupplementen op de Nederlandse markt zijn in principe veilig en moeten aan strikte wetten en regels voldoen. De overheid ziet erop toe dat producten die niet aan de Nederlandse en Europese wetgeving voldoen van de markt worden geweerd.

Bron: Supplementinfo.nl

Pagina laatst aangepast op 23 januari 2020


Gerelateerd