Veilig voedsel bewaren in de koelkast

Eten & drinken 29 maart 2018 17 Reacties
veilig voedsel bewaren

Je hebt net voor een week boodschappen gedaan, zodat je de rest van de week niet meer naar de supermarkt hoeft. Ideaal, toch? Niet altijd! Je kunt namelijk niet elk product zomaar een week in de koelkast bewaren. Hoe bewaar je (verse) producten veilig en zo lang mogelijk? Dokterdokter vertelt je er alles over.

Vlees

Vries vlees dat je niet meteen nodig hebt, zo snel mogelijk in. Ontdooi vlees op een afgedekt, diep bord in de koelkast. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg, want hierin verzamelen de bacteriën zich. Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kan je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren, open verpakkingen vlees maximaal twee dagen.

Kip

Kip kan besmet zijn met de salmonellabacterie. Deze dood je alleen door het vlees tot op het bot te garen. In de vriezer blijft de bacterie in leven. Zodra je de kip ontdooit, worden de bacteriën weer actief. Ontdooi kip bij voorkeur in de koelkast. Bewaar verse kip afgedekt op een diep bord of in een bakje onderin de koelkast maximaal twee dagen. Zorg dat er geen vocht van de kip op andere levensmiddelen lekt en gebruik de snijplank en het mes dat je voor de kip gebruikt nooit voor andere producten.

Rund- of varkensvlees

Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast. Bewaar gebakken en gebraden vlees (goed afgekoeld buiten de koelkast) niet langer dan drie tot vier dagen in de koelkast. Ook is het belangrijk om rauw en geroosterd vlees dat is overgebleven van gourmetten of barbecueën altijd weg te gooien. Dit bederft namelijk eerder doordat het lang buiten de koelkast heeft gelegen.

Vis

Verse vis en schelpdieren kun je hooguit een dag in de koelkast bewaren, gerookte en gebakken vis twee dagen. De meeste vis kun je rauw invriezen, maar mosselen niet. Zorg bij het bewaren dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere levensmiddelen.

Zachte kazen

Zachte kaasjes zoals brie en camembert zijn vier dagen houdbaar in de koeling. Smeerkaas is na opening nog een week houdbaar. Schimmel op deze producten betekent: weggooien! Restjes zachte kaas die een tijd lang buiten de koelkast hebben gestaan, kun je ook beter weggooien.

Soep

Zelfgemaakte soep kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst snel en volledig afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Sauzen

Geopende verse sauzen zoals pastasaus, tomatensaus en satésaus kun je twee dagen bewaren in de koelkast. Sauzen zoals mayonaise, ketchup, curry en chilisaus kun je geopend negen maanden tot een jaar bewaren in de koelkast.  Een ongeopende pot of tube kan in het keukenkastje.

Restjes

Zet nooit warme of nog niet voldoende afgekoelde restjes in de koelkast. De temperatuur in de koelkast stijgt dan, waardoor andere producten kunnen bederven. Laat de restjes daarom eerst afkoelen en zet ze vervolgens binnen twee uur in de koelkast. Je kunt de restjes het snelste afkoelen door kleine porties te maken. Een pan of schaal met een restje kun je ook in een bak met (ijs)koud water zetten. Eet de restjes binnen twee dagen op.

Appelmoes

Een aangebroken pot appelmoes kun je nog een week bewaren in de koelkast. De houdbaarheidsdatum is alleen geldig als de pot onaangebroken is.

Eieren

In de koelkast kun je eieren tot de houdbaarheidsdatum, of tot uiterlijk vier weken na aankoop bewaren. Eet eieren bij voorkeur op voorafgaand aan de houdbaarheidsdatum. Na de houdbaarheidsdatum kun je de eieren wel nog een aantal dagen goed doorbakken of hardgekookt eten. Twijfel je over de versheid? Laat een ei dan voorzichtig in een bak(je) met koud water en wat zout zakken. Een oud ei drijft of komt naar boven. Ongepelde gekookte eieren kun je in de koelkast vier dagen tot een week bewaren. Een gepeld ei kun je een week bewaren in een bakje water in de koelkast.

Gebak

Taart en gebak kan je, afhankelijk van de soort, één tot drie dagen bewaren in de koelkast.

Frisdrank

Frisdrank, zowel cola en sinas als vruchtendranken en limonadesiroop, is na openen in de koelkast nog drie tot zeven dagen houdbaar. Daarna kan je de frisdrank vaak nog zonder gevaar drinken, ook al kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan.

Sap

Geopende pakken sap kun je drie tot zeven dagen bewaren in de koelkast.  Vers (sinaasappel)sap is  één tot twee dagen houdbaar in de koelkast.

Zuivel

Voor open zuivelverpakkingen gelden per product andere bewaartermijnen. (Chocolade)melk is na openen nog drie tot vijf dagen te bewaren in de koelkast. Vla, ongeklopte slagroom, karnemelk en drinkyoghurt zijn nog vier tot zes dagen houdbaar. Yoghurt en kwark zijn na openen nog vijf tot zeven dagen te bewaren. Een handige vuistregel: als melk (of een ander zuivelproduct) een uur buiten de koeling staat, is het een dag korter houdbaar. Heb je een dicht pak zuivel dat op de houdbaarheidsdatum is? Gooi het niet meteen weg. Beoordeel met je zintuigen of het er nog goed uitziet, ruikt en smaakt. Als dat zo is kun je het nog veilig eten of drinken, ook al kan de kwaliteit iets minder zijn.

Boter en margarine

Roomboter is geopend nog één tot twee weken houdbaar in de koelkast,een kuipje geopende margarine en halvarine ongeveer vier weken.

Voedsel veilig bewaren, verkleint de kans op een voedselinfectie. In ons artikel ‘Voedselinfectie? Besmet anderen niet!‘ lees je meer over het voorkomen van een voedselinfectie.

Auteurs: Maaike Tindemans & Anouk van der Hout
Bronnen: Voedingscentrum, Healthyeating.org, 24Kitchen

17 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Geachte;

  Is het bewaren van de producten niet afhankelijk de temperatuur? Hierover lees ik niets.

 • Redactie schreef:

  Beste lezer,

  De houdbaarheid van producten is inderdaad afhankelijk van de temperatuur waarop je ze bewaart. In een goed afgestelde koelkast is de temperatuur tussen de 4 en de 7 graden Celcius. Bij temperaturen boven de zeven graden krijgen ziekmakende organismen meer kans en zijn producten dus korter houdbaar dan in het artikel vermeld.

  Ook de temperatuur in de koelkast zelf verschilt. Op de onderste plank is de temperatuur het laagst. Hier kun je dus het beste zeer bederfelijke producten bewaren, zoals vers vlees, kliekjes met vlees of vis en gesneden verse groente.

  In de deur is de temperatuur het hoogst. Hier kun je het beste de minst bederfelijke producten bewaren, zoals eieren, boter, geopende flessen drank, potjes tubes of kleine flesjes.

 • Anoniem schreef:

  Hoelang kun je leidingwater in een afgesloten fles in de koelkast bewaren, zonder dat er salmonella in komt?

 • Willemijn Wissekerke - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  Je hoeft niet bang te zijn dat er salmonella in je water komt door het te lang te bewaren. Salmonella ontstaat namelijk niet door het bewaren van producten maar zit, als een product ermee besmet is, al van het begin af aan in het product. In leidingwater komt geen salmonella voor. Bedoel je misschien legionella? Daar hoef je namelijk alleen onder bepaalde omstandigheden bang voor te zijn. De watertemperatuur moet dan minimaal 25-50 graden zijn en het water moet dan geruime tijd stilstaan. Verder moeten de bacteriën ook de kans krijgen om zich ergens aan vast te hechten. In een gladde waterfles kan dit niet zo makkelijk. Dit kan wel aan de binnenkant van de waterleiding of op het bezinksel in de leiding. Als vervolgens dit water wordt verneveld tot hele kleine waterdruppeltjes dan pas kun je besmet raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het douchen. Omdat jouw koelkast veel kouder is dan 25 graden hoef je niet bang te zijn dat je water hiermee besmet wordt.
  Het is wel belangrijk dat je water bewaart in een schone fles. De flesjes waar wij uit drinken zitten namelijk vol met bacteriën en als je water dan te lang in de koelkast laat staan kan er schimmel op komen. Het is dan echter niet het water wat beschimmeld raakt maar het flesje zelf.

  Er is ook geen richtlijn hoe lang je leidingwater in de koelkast kunt bewaren. Hou het gewoon zelf goed in de gaten en als je het niet vertrouwd gooi je het water gewoon weg. Maar een aantal weken moet je het zeker wel kunnen bewaren. De smaak zal echter wel wat veranderen, het is persoonlijk of je het water dan nog lekker vindt.

  Met een vriendelijke groet,

  Willemijn Wissekerke – http://www.valtaf.nl – expert drdr

 • Zitta schreef:

  Bij mijn combinatiekoelkast ( onderste deur = diepvriezer, bovenste deur is koelkast ) is de koudste plaats de onderste glazen plaat.

 • Anoniem schreef:

  Geldt dit voor bejaarden en baby’s? Wat een strenge voorschriften!!

 • kim schreef:

  Hoi,
  Kun je ook gebakken restjes kip bewaren in de vriezer? En zo ja hoe ontdooi je dat dan weer?

  Gr Kim

 • Ramon schreef:

  Als je restant van opgewarmde melk wilt bewaren. Hoe lang mag dat in de koelkast? Mag je het nog een keer opwarmen? Wat zijn de risic’s?

 • kevin schreef:

  mag ik cola drinken die enkele dagen over tijd is kan dat kwaad

 • Chris schreef:

  Hoeveel zout in het water? Afhankelijk van hoeveel ik er in doe gaat ieder ei wel drijven.

 • jantje schreef:

  Is het belangrijk om alles aftedekken of te verpakken in de koelkast? Mag je een kwarktaart of iets ander niet zo , onafgedekt in de koelkast zetten.

 • Giel schreef:

  Zij dit richtlijnen van de Consumentenbond zelf, of vanwege de Europese Unie. Zoals hier eerder al werd gezegd zijn sommige regels wel erg streng of overdreven. Zo weet ik uit ervaring onder meer dat gebakken vlees wel best w

 • Giel schreef:

  Zij dit richtlijnen van de Consumentenbond zelf, of vanwege de Europese Unie. Zoals hier eerder al werd gezegd zijn sommige regels wel erg streng of overdreven. Zo weet ik uit ervaring onder meer dat gebakken vlees wel best wat langer kan bewaard waren. Maar waarbij ik begrijp dat je met vlees al iets voorzichtiger mag zijn, heb ik meer moeite met de aanbevolen bewaarperioden voor boter en margarine; deze verkleuren misschien na enige tijd, maar als je die verkleurde lagen er af schraapt, heb je nog altijd uitstekende boter of margarine. Zo heb ik uitzonderlijk wel eens enkele maanden (of zelfs een halfjaar) over een geopend kuipje margarine gedaan.

  Alles hangt toch uiteindelijk af van de omstandigheden, temperatuur enz. waarbij je iets bewaart…

 • Free Spirit schreef:

  Ach da zjjn toch regeltjes opgesteld om.de comerce te stimuleren..smijt maar rapper weg mense en koopt ulder vers 😉

 • Elead schreef:

  Kan je salmonella krijgen van yoghurt

 • Guido Beysen schreef:

  Hallo,

  Waar horen eieren eigenlijk terecht? In de koelkast of niet. Ik dacht van niet in de koelkast omdat je ze in geen enkele supermarkt in de koelkast vindt.
  Dank,
  Guido Beysen

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *