Vegetarisch eten: 6 mythes ontrafeld

Eten & drinken 13 december 2011 18 Reacties
salade eten

Ziektes als de vogelgriep en varkenspest, antibioticaresistentie, dierenleed en ernstige milieuverontreiniging…Ze vormen voor steeds meer mensen redenen om geen vlees afkomstig uit de bio-industrie te eten en over te stappen op een vegetarische levensstijl. Toch bestaan er nog steeds veel misverstanden over een vegetarisch dieet.

Als je vijftien jaar geleden vegetariër wilde worden had je het een stuk lastiger dan tegenwoordig. Het aanbod van vleesvervangers was beperkt, uit eten vormde een hachelijke onderneming en vegetariërs stonden doorgaans bekend als  geitenwollensokkendragers.

Tegenwoordig bieden supermarkten en restaurants een gevarieerd arsenaal aan vegetarische producten en gerechten aan. En het hippie-imago rondom de vegetariër is verdwenen. De maatschappij beschouwt een vegetarische levensstijl steeds meer als een bewuste manier om rekening te houden met je gezondheid, het welzijn van dieren en het milieu.

Toch bestaan er nog steeds veel misverstanden over een vegetarische levensstijl. De American Dietic Association, de belangrijkste groep voedsel- en voedingsdeskundigen van de Verenigde Staten, en de Dietitians of Canada hebben samen de zes meest hardnekkige mythes uitgezocht en de feiten ernaast gelegd.

Vegamythe 1: Vegetarisme is een modegril die over een paar jaar weer verdwenen is
Feit: De meeste mensen in de gehele wereldgeschiedenis hebben een grotendeels vegetarisch dieet gevolgd. Pas – relatief – recentelijk zijn in Europa en Noord-Amerika maaltijden zich rond vlees gaan centreren doordat dierlijke producten betaalbaar zijn geworden door de bio-industrie. In andere delen van de wereld blijven op planten gebaseerde diëten vaker voorkomen.

Vegamythe 2: Een vegetarisch dieet is te beperkend en daarom te moeilijk om te volgen.
Feit: Er zijn veel verschillende types van vegetarische diëten.
Lacto-ovo-vegetarisme: Bij deze vorm consumeer je geen vlees, gevogelte of vis, maar wel alle soorten melkproducten.

 • Ovo-Vegetarisme: Een vorm van vegetarisme waarbij je wel eieren, maar geen melkproducten consumeert.
 • Lacto-Vegetarisme: Bij deze vorm eet je geen eieren maar wel andere melkproducten.
 • Veganisme: Bij veganisme eet je geen enkele vorm van dierlijk voedsel.
 • Fruitisme: Dit is de extreemste vorm van vegetarisme. Fruitariërs respecteren niet alleen het leven van dieren, maar ook dat van planten en bomen. Daarom eten zij (in het meest extreme geval) slechts fruit en noten, omdat de boom of plant daarbij in leven blijft.

Ook zijn er veel parttime vegetariërs. Zij eten een paar keer in de week bewust geen vlees Je kunt dus een vorm van vegetarisme volgen waar jij qua levensstijl en overtuiging het meest prettig bij voelt.

Vegamythe 3: Vegetariërs hebben vitamine- of mineraalsupplementen nodig
Feit: Bij een uitgebalanceerd vegetarisch dieet hoeven vegetariërs geen voedingssuplementen te nemen, alhoewel er altijd uitzonderingen bestaan. Bij een streng veganistisch dieet ontstaan bij sommige mensen een tekort aan vitamine B12. Schakel je net over naar een vegetarisch dieet? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een geregistreerd diëtist, die je kan adviseren hoe je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen uit voedselbronnen kunt halen.

Vegamythe 4: Vegetarische diëten bevatten niet genoeg eiwit
Feit: Veel plantaardig voedsel bevat eiwit. Graanproducten zoals brood, cornflakes, pasta en rijst, of noten, bonen en tofu zijn slechts een kleine selectie van plantaardige voedingsmiddelen die eiwit bevatten.

Vegamythe 5: Vegetariërs krijgen niet genoeg calcium binnen
Feit: Vegetariërs die geen zuivelproducten eten, kunnen calcium binnen krijgen via groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool en voedingsmiddelen verrijkt met calcium. Veel mensen denken overigens dat het consumeren van genoeg zuivelproducten, botontkalking tegengaat. Paradoxaal genoeg komt botontkalking het meest voor in landen waar mensen de meeste zuivelproducten eten.

Vegamythe 6: Kinderen en zwangere vrouwen mogen geen vegetarisch of veganistisch dieet volgen
Feit: Een gezond veganistisch/vegetarisch dieet is veilig voor zowel kinderen en zwangere vrouwen. Neem contact op met een geregistreerd diëtist om er zeker van te zijn dat je voedselkeuzes zorgen voor een gezonde lichaamsgroei door de inname van genoeg calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: ADA, Dieren eten van Jonathan Safran Foer

18 Reacties

 • paul schreef:

  wel een feit dat mensen een omnivoren gebit hebben, dus alleseters, en geen herbivoren ( planteneters )
  Het lijkt me dus niet meer dan logisch, dat mensen vlees eten.

 • vegaburgertje schreef:

  Ik ben al jaren vegetariër, blakend van gezondheid (zonder wollen sokken) en onderschrijf alles wat hier staat. Ik leef bewust vegetarisch. Kip dat in de supermarkten ligt, is martelvlees vergeven met ziektes. De lijdensweg die dieren al jaren moeten doorgaan om zo goedkoop mogelijk op ons bord te kunnen liggen is uitermate schrijnend. Maar de meerderheid van de maatschappij draait zijn hoofd om en wil het niet weten, omdat ze dan iets moeten veranderen in hun luizenleven. Lees de feiten na en wordt eens wakker. Over honderd jaar denken we over de bio-industrie zoals we nu naar slavernij kijken. En wat vertel je dan aan je kinderen als ze vragen wat jij deed toen je erachter kwam wat er in de bio-industrie gebeurt?

 • gewichtscoach stefan schreef:

  Vegetarisch eten en gebalanceerd eten gaan prima samen. Ik ben het met Paul eens dat we omnivoor zijn, dat betekent natuurlijk ook dat we langere perioden zonder vlees moeten kunnen. En met ons huidig ongelofelijk gevarieerd voedselaanbod kan dat zelfs voor onbeperkte tijd. Weerhoudt mij er overigens niet van nu en dan een biefstukje te eten… Maar ik begin wel steeds meer weerstand te ondervinden van de bio-industrie, en ook de overheidsregels die het steeds moeilijker maken om zelfstandig en diervriendelijk een boerderij scharrelkipje te mogen slachten en verkopen. Dat is een verkeerde ontwikkeling.

 • TORTEL schreef:

  In het Amazone gebied wordt veel kaalslag gepleegd tbv de productie van sojabonen.
  Voor de vegetariër denk ik.

  • Marieke schreef:

   De soja uit die gebieden word grotendeels voor diervoeder gebruikt. Dus voor de vlees industrie. Vegetarische produkten worden grotendeels van hoogwaardige biologische soja gemaakt en die komt voornamelijk uit Europa en Azie.

 • Ilse schreef:

  Er worden inderdaad sojabonen voor vegetariërs geplukt. Hier worden producten van gemaakt die direct geconsumeerd kunnen worden. Daarentegen worden vele malen meer bossen gekapt om voer voor de bio-industrie te produceren. Dit moet verwerkt en weer vervoerd worden. Vervolgens produceren de dieren die dit voedsel eten weer miljarden liters chemisch stront dat nergens naar toe kan, en over de rug van consumenten in onze wateren gedumpt wordt, zodat het vlees lekker goedkoop blijft. Vervolgens moeten deze dieren weer vervoerd worden voor de slacht. En het vlees hiervan ook weer vervoerd worden. Bij elkaar genomen is de directe consumptie van soja vele malen milieu- en diervriendelijker. En wat moeten vegetariërs dan, niets eten? Samengevat een ongefundeerd argument dat nergens toe dient dan jouw biefstuk te rechtvaardigen.

 • V0ice schreef:

  Wij hebben een gebid dat gemaakt is om keuzes te maken. Wij kunnen nadenken voordat we iets naar binnen werken. Het is te simpel om te denken dat het logisch is om vlees te eten omdat ons gebid dat toelaat. Mensen kunnen toch wel verder denken?

 • vega schreef:

  Vraagje

  Kunnen baby’s ook zonder (moeder)melk?
  Is sojamelk ook goed? Ik wens dat mijn kind nooit dierlijk voedsel tot zich neemt.

 • biologisch kippetje schreef:

  Vegaburgertje, ik had het niet beter kunnen omschrijven. ik ben het roerend met je eens. Hoe kan men vlees eten uit de bio industrie zonder last van het geweten te krijgen? Ongelofelijk hoeveel onschuldige dieren er dag in dag uit lijden door de vraatzucht van de mens.

 • Milarepa7 schreef:

  Vegaburgertje 15-12-11 punt 07.
  Je neemt me de woorden uit de mond. Hoef hier niets meer aan toe te voegen.

 • Janna schreef:

  Beste vega,

  Waarom zou je je kind moedermelk misgunnen? Dat is bewezen de beste voeding voor een baby’s ontwikkeling en volledig natuurlijk. Bovendien staat dit compleet los van of je wel of niet een vegetarische leefstijl wilt nastreven. Je gaat een puppies toch ook niet bij hun moederhond weghouden? Dat druist tegen alle natuurwetten in. Ik snap de redenering echt niet. Ik vind een vegetarische leefstijl harstikke goed, maar staat los van je kind voeden met borstvoeding. Je principes moeten niet ten koste gaan van je kind, dat is egoïstisch.

 • at voice enz. schreef:

  Het gebit dat het toe laat ??? Zo werkt de natuur niet. De mens heeft volgens de natuur tanden voor groente en vlees enz. Dat de bio industrie/maatschappij beter kan, is vers twee.

 • Michelle schreef:

  Grappig zeg, dat veel vleeseters net doen alsof omnivoor gelijk staat aan carnivoor. Ik bedoel, serieus… hoe dom kun je zijn? Bovendien hebben herbivoren ook snijtanden en ons herbivoren verteringssysteem zegt al dat mensen niet gemaakt zijn om elke dag vlees te eten zoals carnivoren, laat staan bio-industrie rotzooi.

 • Caro schreef:

  Goed artikel, eindelijk ook eens eerlijk over de slechte gevolgen van melk op je botten!
  Het hebben van hoek – en snijtanden toont overigens niet aan dat we omni/carnivoor zijn, dit is echt lariekoek. Kijk maar eens naar gorrilla’s: gigantische hoektanden en eten volledig plantaardig. En probeer maar eens met enkel je tanden een koe te doden, lukt je niet. Daar hebben we een man met een geweer voor nodig.

 • Jo schreef:

  @tortel je maakt een domme opmerking: de kaalslag van de amazone is inderdaad een gevolg van de aanplant van soja. Deze soja dient als veevoer voor de vlees industrie en niet zoals jij stelt voor de vegetariër.

 • Loveanimals schreef:

  De eerste mythe, een modegril? Voor mij niet hoor en ik ken een heleboel andere mensen die ook al heel lang vegetarisch eten.
  De tweede, moeilijk te volgen? Nou nee, gewoon niet. Een maaltijd hoeft echt geen vlees te bevatten om lekker te smaken.
  De derde, supplementen nodig? Dat is helemaal niet nodig. Er zijn genoeg andere producten waar ook vitamines en mineralen inzitten. En vaak is het ook toegevoegd in vleesvervangers.
  De vierde, bevat niet genoeg eiwit? Ooit gehoord van een ei? Als daar geen eiwit in zit weet ik het ook niet meer hoor. Bovendien zijn er ook vleesvervangers en andere producten met eiwit.
  De vijfde, niet genoeg calcium? Ik heb nooit ergens last van en voel me prima als vegetarier.
  De zesde, kinderen of zwangere vrouwen mogen geen vegetarier zijn? Ken je geen mensen die al hun hele leven vegetarier zijn? Die zijn ook kind geweest.
  Zoals je ziet ben ik het niet echt eens met wat hier wordt geschreven

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *