Vijf redenen waarom tomaten gezond zijn

Eten & drinken 26 februari 2018 14 Reacties
Vijf redenen waarom tomaten gezond zijn

Tomaten zijn erg veelzijdig. Zowel rauw als gekookt smaken ze goed, en je kan ze aan tal van salades, sausjes en soepen toevoegen. Maar er zijn nog meer redenen om van tomaten te houden: ze zijn namelijk ook ontzettend gezond. In dit artikel hebben we daarom vijf belangrijke gezondheidsvoordelen van de tomaat voor je op een rij gezet.

1: Gezond hart en vaatstelsel

Regelmatig tomaat eten draagt bij aan een gezond hart en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat een bloeddrukverlagende werking heeft. Dit is een belangrijk mineraal als je bloeddruk verhoogd is, omdat een hoge bloeddruk een grote risicofactor is voor diverse hart- en vaatziektes.

Daarnaast bevatten tomaten ook nog eens verschillende antioxidanten (waaronder chlorogeenzuur) waarvan gedacht wordt dat ze een bloeddrukverlagende werking hebben bij patiënten met een hoge bloeddruk.

2: Rijk aan antioxidanten

Tomaten hebben hun mooie rode kleur te danken aan de grote hoeveelheid lycopeen die ze bevatten. Dit is een kleurstof die tegelijkertijd ook een zeer waardevolle antioxidant is. Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit.

Lycopeen kan onder andere helpen bij:

 • Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress
 • Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
 • Het beschermen van je huid tegen zonnebrand
 • Het bestrijden van verschillende schimmelinfecties
 • Het gezond houden van je ogen
 • Het sterk houden van je botten

Goed om te weten: als je tomaten combineert met een kleine hoeveelheid gezond vet, zoals olijfolie of avocado, neemt je lichaam de lycopeen beter op.

3: Bron van bètacaroteen

Tomaten bevatten een goede hoeveelheid bètacaroteen. Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat het in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Ook deze stof is zowel een kleurstof als een antioxidant.

Bètacaroteen helpt onder andere bij:

 • Het bestrijden van vrije radicalen
 • Het gezond houden van je longen
 • Het vertragen van cognitieve achteruitgang
 • Het verkleinen van het risico op hart- en vaatziektes

Ook de opname van bètacaroteen verbetert als je het combineert met een kleine hoeveelheid vet.

4: Sterk immuunsysteem

Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitamine draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam.

Verder draagt vitamine C bij aan een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het sterk houden van je botten en tanden.

5: Een gezonde stoelgang

Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.

Goed om te weten: gezonde tomatenproducten

Het mag duidelijk zijn dat tomaten gezond zijn, maar hoe zit het met tomatenproducten zoals ketchup en tomatenpuree? Je zou misschien denken dat deze bewerkte producten ongezond zijn, maar dat is niet altijd het geval. Tomatensauzen en tomatenpuree bevatten namelijk ontzettend veel lycopeen (zie punt 2). De hoeveelheid lycopeen in deze producten is vaak zelfs hoger dan in verse tomaten.

Check wel altijd even de ingrediëntenlijst. Soms bevatten de producten namelijk veel suiker, zout en/of ongezonde smaakstoffen, waardoor ze toch geen gezonde keuze zijn.

Familie van de nachtschade

Ondanks de verschillende voordelen die tomaten bieden, is het raadzaam om ze met mate te eten als je gevoelig bent voor groentes uit de nachtschade familie. De kans bestaat dat je gevoelig bent voor de lectines die in tomaat zitten.

De Fransen verwijderen de pitten en de schil van de tomaat om de grootste concentratie lectines te ontwijken. Als je veel tomaat eet of een gevoelige spijsvertering hebt, is het raadzaam om dit ook te doen.

Een gezonder lichaam dankzij tomaten

Tomaten helpen je dus op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Ze bevatten diverse krachtige antioxidanten die je helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade, ze dragen bij aan een lager risico op hart- en vaatziektes en ze ondersteunen je immuunsysteem.

Auteur: Bernard Favier, Puur Figuur Afslankcoach
Bronnen: Biochimie (2015), European Journal of Public Health (2012). Journal of the American College of Cardiology (2011), Journal of Agricultural and Food Chemistry (2000)

14 Reacties

 • Diana schreef:

  Opvallend, die laatste zin dat tomatensaus uit blik ook ‘hartstikke gezond’ zou zijn. Volgens deze website staat het op nr. 1 van ongezonde voedingsmiddelen die je moet vermijden, vanwege de grote hoeveelheid BPA (Bisfenol-A) die vrijkomt vanaf de binnenbekleding van het blik: http://ecobioliving.eu/gezonder-eten/7-gezondheidsexperts-welke-ongezonde-voeding-zij-nooit-eten/

  • Sunny schreef:

   Dankjewel voor de link Diana, ik kan iedereen Turkse of Marokkaanse tomatenpuree uit glazen pot aanraden; goedkoop en veel lekkerder ook nog. Geen toevoegingen behalve wat zout. Prima! Er is ook paprikapuree in glazen potten met dezelfde gezondheidsvoordelen ongeveer.

 • ria schreef:

  hoeveel procent vruchtbaarheid krijgen mannen
  bij heel veel tomatensap drinken

 • ria schreef:

  ik ken iemand die al heel lang liters tomaten sap drinkt
  is het waar dat je dan 70& meer vruchtbaar heid krijgt

 • Sjaak schreef:

  Wat een onzin. Wetende dat tomaten histamine vrijmaken.
  Als je al de tomaat wil omschrijven moet je ook alles omschrijven en derhalve ook de minder prettige zaken.
  Dan krijgt iedereen een compleet beeld in plaats van een feel good verhaaltje.

 • Tom Aat schreef:

  Als ik loog kreeg ik altijd een rooie kop. Nu ik elke dag een kilo tomaten eet heb ik altijd een rooie kop en ziet niemand meer wanneer ik lieg. Of dat gezond is weet ik niet, maar het voelt wel lekker.

 • Moderatorrrrr schreef:

  Klaarblijkelijk niet Jan 🙂

 • De jong schreef:

  ik las dit, is dit waar??? Graag antwoord..
  Laat je niet in de war door de voedselrijke stoffen gevonden in tomaten, met inbegrip van kanker-bestrijdende lycopeen – zoals tomaten zijn zeer goed voor je gezondheid. Het probleem is, zodra ze zijn blik, worden ze blootgesteld aan BPA, die geloogd door de hoge zuurgraad. Niet alleen heeft deze chemische gekoppeld aan kanker, maar ook reproductieve problemen en hartziekten.

 • Tina schreef:

  Tomaten waren mijn lievelingseten . Ik at het dagelijks . Echter ik ben er moeten mee stoppen omdat ik lijd aan artrose . Tomaten bevatten tomatinne , iets dat artrose aanwakkert . Merkte op den duur dat telkens ik tomaten had gegeten ik een zware pijnaanval kreeg . Jammer , maar het is niet anders .

 • gerda schreef:

  Kunnen tomaten een laxerende werking hebben?

 • Sietse schreef:

  14 jaar last gehad van een achillespees blessure. Dankzij dagelijks een warme tomaat ben ik er helemaal vanaf. Ik loop al weer een jaar blessurevrij hard. Pezen bestaan voor 90% uit collageen, het stofje lycopeen zorgt voor herstel van collageen.

 • Anna schreef:

  Ik vraag mij af waar de conclusies in uw artikel op zijn gebaseerd. U noemt uw bronnen in ieder geval niet. Bovendien wekt u door de naam van uw website en de afgebeelde foto’s van diëtisten in doktersjassen onterecht de suggestie van op medische gronden gebaseerde betrouwbaarheid.
  Wanneer u ‘tomato’ en ‘ lycopene’ opzoekt in de Engelstalige Wikipedia (https//www.en.m.wikipedia.org), krijgt u een heel wat minder juichend beeld: tomaten zijn matige leveranciers van essentiële voedingsstoffen en er is tot nu geen bewijs gevonden voor de vermeende wonderbaarlijke krachten van lycopeen. U zet mensen ongefundeerd op het verkeerde been en dat vind ik een kwalijke zaak.

  • Redactie schreef:

   Beste Anna,
   Bedankt voor je reactie. We laten één van onze specialisten opnieuw naar het artikel kijken en zullen de informatie waar nodig aanpassen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *