Teveel water drinken is gevaarlijk

Water drinken zou ontzettend gezond moeten zijn. Het is van haast ieder dieet wel een vast onderdeel, want 'je wordt er slank van'. Maar pas op, teveel water drinken kan levensgevaarlijk zijn.

Water. Je valt er niet echt van af, maar het voorkomt wel dat je dingen drinkt die vol calorieën zitten. Er worden door afvalgoeroes echter heel wat meer magische werkzaamheden aan water toegeschreven. Het vele water zou zo lekker gifstoffen afvoeren uit het lichaam en bovendien, als bijkomend voordeel, het hongergevoel verminderen door een vol gevoel te geven. Er worden steeds vaker vraagtekens gezet bij het nut van het bijna dwangmatig innemen van overdreven veel liters water, maar dat het ook nog levensgevaarlijk kan zijn, weten weinig mensen.

Crashdieet

Nog niet zo lang geleden bezweek een Amerikaanse vrouw, Jacqueline Henderson, aan een overdosis - jawel - water. Henderson volgde enkele weken voordat ze overleed een crashdieet waarbij ze twaalf weken lang slechts 500 calorieën per dag mocht innemen. Bedenk hierbij dat de aanbevolen dagelijkse inname van calorieën voor vrouwen staat op 2000.

Nou klinkt dit dieet al niet heel betrouwbaar, gezien het feit dat er drie maanden lang consequent te weinig voedingstoffen en energie binnenkomen, maar deze vrouw heeft het met haar leven moeten bekopen toen ze naast dit dieet ook nog eens heel veel water dronk. Na een mager ontbijt met een reep en een vloeibare lunch sloeg Henderson binnen twee uur vier liter water achterover. Toen ze zich snel daarna niet zo lekker voelde zakte ze in elkaar in de badkamer en overleed. De doodsoorzaak werd vastgesteld als zwelling in de hersenen door een teveel aan water.

Zouten en suikers

Hoe kan dit gebeuren, zal een logische vraag zijn die in je hoofd opkomt. Bij de inname van water moeten voldoende suikers en zouten worden ingenomen. Gebeurt dat niet, dan zwellen de cellen in het lichaam op, het bloed raakt verdund en zenuwen raken bekneld. Daarna ontstaan verschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid en wie deze net als Jacqueline Henderson niet serieus genoeg neemt loopt een serieus risico.

Onschuldig spel

Volgens experts zou te veel water drinken ook tot psychische problemen kunnen leiden. Eigenlijk is het vreemd dat er niet vaker gewezen wordt op dit gevaar. Water wordt doorgaans door iedereen gezien als onschuldig, vetvrij en vooral zoveel je wilt. Maar in Groningen werd een tijdje geleden een student op het nippertje gered nadat hij zich onwel voelde na een ontgroeningsspel. Hij moest hierbij steeds grote glazen water drinken, met een zware epileptische aanval tot gevolg.

Deze student kan zijn verhaal gelukkig navertellen, maar dat lukt niet iedereen. Ook het drama tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, in de hete zomer van een aantal jaren geleden, is hoogstwaarschijnlijk niet te wijten aan de hitte maar aan een teveel aan water in een te korte tijd. Twee doden waren het gevolg.

Verantwoorde hoeveelheid

Wat is een normale aanbevolen hoeveelheid water dan? Twee liter water is ruim voldoende om gezond en verantwoord de dag door te komen. Meer mag en kan natuurlijk, maar houd er dan wel rekening mee dat dit niet in een tekort tijdsbestek gebeurd.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd