Teveel water drinken is gevaarlijk

vrouw drinkt water

Water drinken zou ontzettend gezond moeten zijn. Het is van haast ieder dieet wel een vast onderdeel, want ‘je wordt er slank van’. Maar pas op, teveel water drinken kan levensgevaarlijk zijn.

Water. Je valt er niet echt van af, maar het voorkomt wel dat je dingen drinkt die vol calorieën zitten. Er worden door afvalgoeroes echter heel wat meer magische werkzaamheden aan water toegeschreven. Het vele water zou zo lekker gifstoffen afvoeren uit het lichaam en bovendien, als bijkomend voordeel, het hongergevoel verminderen door een vol gevoel te geven. Er worden steeds vaker vraagtekens gezet bij het nut van het bijna dwangmatig innemen van overdreven veel liters water, maar dat het ook nog levensgevaarlijk kan zijn, weten weinig mensen.

Crashdieet

Nog niet zo lang geleden bezweek een Amerikaanse vrouw, Jacqueline Henderson, aan een overdosis – jawel – water. Henderson volgde enkele weken voordat ze overleed een crashdieet waarbij ze twaalf weken lang slechts 500 calorieën per dag mocht innemen. Bedenk hierbij dat de aanbevolen dagelijkse inname van calorieën voor vrouwen staat op 2000.

Nou klinkt dit dieet al niet heel betrouwbaar, gezien het feit dat er drie maanden lang consequent te weinig voedingstoffen en energie binnenkomen, maar deze vrouw heeft het met haar leven moeten bekopen toen ze naast dit dieet ook nog eens heel veel water dronk. Na een mager ontbijt met een reep en een vloeibare lunch sloeg Henderson binnen twee uur vier liter water achterover. Toen ze zich snel daarna niet zo lekker voelde zakte ze in elkaar in de badkamer en overleed. De doodsoorzaak werd vastgesteld als zwelling in de hersenen door een teveel aan water.

Zouten en suikers

Hoe kan dit gebeuren, zal een logische vraag zijn die in je hoofd opkomt. Bij de inname van water moeten voldoende suikers en zouten worden ingenomen. Gebeurt dat niet, dan zwellen de cellen in het lichaam op, het bloed raakt verdund en zenuwen raken bekneld. Daarna ontstaan verschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid en wie deze net als Jacqueline Henderson niet serieus genoeg neemt loopt een serieus risico.

Onschuldig spel

Volgens experts zou te veel water drinken ook tot psychische problemen kunnen leiden. Eigenlijk is het vreemd dat er niet vaker gewezen wordt op dit gevaar. Water wordt doorgaans door iedereen gezien als onschuldig, vetvrij en vooral zoveel je wilt. Maar in Groningen werd een tijdje geleden een student op het nippertje gered nadat hij zich onwel voelde na een ontgroeningsspel. Hij moest hierbij steeds grote glazen water drinken, met een zware epileptische aanval tot gevolg.

Deze student kan zijn verhaal gelukkig navertellen, maar dat lukt niet iedereen. Ook het drama tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, in de hete zomer van een aantal jaren geleden, is hoogstwaarschijnlijk niet te wijten aan de hitte maar aan een teveel aan water in een te korte tijd. Twee doden waren het gevolg.

Verantwoorde hoeveelheid

Wat is een normale aanbevolen hoeveelheid water dan? Twee liter water is ruim voldoende om gezond en verantwoord de dag door te komen. Meer mag en kan natuurlijk, maar houd er dan wel rekening mee dat dit niet in een tekort tijdsbestek gebeurd.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

35 Reacties

 • petra van dieren schreef:

  Ik drink ontzettend veel water. Ik denk dat ik wel op drie liter per dag zit. Ik drink het wel goed verdeeld over de dag. Is dit teveel ?

  • Anoniem schreef:

   Beste Petra,
   Ik heb vandaag 7 liter water op en voel me top fit. 7 is misschien wat te veel, maar wat ik probeer te zeggen is dat 3 liter water perfect is pedagogisch, maar wel goed verdelen! Je lichaam kan maar maximaal 1 liter water per uur aan!!!

   Mvg,
   Daniel

  • Anoniem schreef:

   Tja.is dat niet met alles waar een te voor staat.gewoon lekker water. drinken.en de 1 zijn lichaam is de anderen niet he het andere lichaam kan het make lijk aan 4 liter en de anderen heeft er problemen mee en staakt. al met al ,als je je goed voelt is er weinig mis mee alleen schilt het mens tot mens en je conditie.

  • mathijs gielen schreef:

   Ik drink ongeveer 5 liter per dag en ik heb een goede conditie.

 • petra van dieren schreef:

  Heb mijn bericht al verstuurd.

 • Anna schreef:

  Petra van Dieren, dit is zeker niet teveel. In de tijd dat ik vrijwilligerswerk in Afrika deed werden we aangeraden minstens 4 liter water per dag te drinken. Om eerlijk te zijn heb ik zo mijn twijfels bij dit artikel… Inderdaad, elke stof is dodelijk en zo ook water; van alles kun je teveel nemen. Ik heb echter geleerd dat voor mensen een overdosis water bij de 11 liter in korte tijd ligt, 4 is hier bijna een derde van. Er waren wellicht nog andere factoren in het spel waardoor de vrouw overleed.

 • Jacqueline schreef:

  Anna, er is een groot verschil tussen waterdrinken in Nederland en in Afrika, omdat je daar heel veel vocht kwijtraakt aan de warmte en een zonnesteek op de loer ligt. Ik ben zelf heel sterk van mening dat je in normale omstandigheden gewoon moet luisteren naar je lijf. Heb je dorst dan drink je, heb je geen dorst, dan heeft je lijf dat water op dat moment niet nodig. Zo zijn we duizenden jaren groot geworden, daar hebben we geen adviezen van wetenschappers of pseudo-wetenschappers voor nodig.

 • Andries schreef:

  Het artikel staat er al een tijd, maar ik wilde toch even een reactie kwijt.

  Alle situaties die geschetst worden in dit artikel bevatten abnormale factoren waarin het overmatig innemen van grote hoeveelheden water slechts ‘de druppel is’.
  Wanneer een gezond mens extreem veel water nuttigt in een relatief korte tijd, dan zal deze letterlijk verdrinken in het eigen lichaam.
  Als ‘psychische problemen’ slaan op de epileptische aanval verderop word benoemd, kan ik u mededelen dat ook dit te verklaren is door het ‘verdrinken in eigen lichaam’.

 • Stan schreef:

  gebeurt*

 • Versace schreef:

  Hoe gat het met u
  Gat het goed

 • jaap schreef:

  melk drinken zou ook slecht zijn .ik drink al 50 jaar 2 liter per dag melk en nooit ziek geweest .nu is sla opeens weer slecht voor je las ik net.
  je moet gewoon doen waar jij je goed over voelt en niet luisteren naar al die zogenaamde wetenschappers

  • Harry schreef:

   Die ‘zogenaamde wetenschappers’ spreken tenminste wel fatsoenlijk Nederlands.

   • Arjan schreef:

    wow… Wat een reactie… Typisch anno 2016. Aggressief, overtrokken. Ik adviseer een glas water…

   • Jacqueline schreef:

    Reactie op bericht van:
    Harry, 20 september 2015 om 17:22

    Harry, hep jij niks beters doen als deze soord raare dingen te zechen over andere mense?
    (Oh, was dit wel fatsoenlijk Nederlands?
    En heb ik geen spelfouten gemaakt?)
    Houd je lekker bij het onderwerp!
    –Hey Arjan (18 juni 2016, 20:54), goede reactie van je!
    Helaas is het hier in de toekomst (2018) nog steeds hetzelfde. Groetjes van Jacqueline

 • Herdervriend schreef:

  Ik drink dagelijks 10 liter water. Leef nog steeds. Dus ONZIN.

 • Steyn schreef:

  Water is vies. Ik drink al vier jaar geen water meer.

  Gr. Steyn

 • Jopie schreef:

  Ik drink dagelijks 32 liter kipcorns

 • anoniem schreef:

  beste Petra,
  water is pas feest als het langs de brouwer is geweest!
  ik drink 7 liter bier per dag, en ik ben al 98 jaar.
  mvg, gerard

 • Henk schreef:

  Drink zat water op een dag. Pis t ook allemaal weer uit. Geen problemen toch?

  • Anoniem schreef:

   Ik denk dat dat van mens tot mens scheelt ja teveel ja.ik drink morgens 1 a2 liter water in ca 10 minuten op .de fles gooi ik als het waren leeg in mun keel .en voel de rest van de dag me eigenlijk wel lekker.goed is het niet .de 1 kan het hebb en de anderen niet .toch.moet wel veel wateren dat wel toilet

 • Dennis schreef:

  Zelf drink ik tussen de 3 en 6 liter water per dag (hangt van mijn activiteiten af) en ik heb al 1,4l water (met 1 citroen) voor mijn ontbijt op. Ik voel/ben top fit.
  Persoonlijk denk ik dat het artikel zwaar uit zijn verband is gehaald. Het verhaal over de student is waar, in Delft is er zelfs een paar jaar geleden een student overleden. Dat over de suiker en zouten is ook waar…. MAAR waar het uit zijn verband is gehaald is dat er niet verteld wordt hoeveel water het was en in welk tijd bestek.
  De student in Delft had 6 liter water in 2 uur op en ja dat is te veel water!
  Groet.

 • Suzanne schreef:

  Ik had van de week 2 liter bubbeltjes water op. Verdeeld over de dag (7:00 – 22:30). Voelde me daarna wel vol. In bronwater zitten ook zouten ed die ze er in stoppen of er al in zitten. Wat ik uit andere artikelen begrijp omtrent te veel water is dat je een natrium te kort zou krijgen als je teveel water in korte tijd drinkt. Al je erg dorstig ben en veel wilt drinken in korte tijd is het verstandig de huisarts raad te plegen omdat heel veel drinken kan duiden op diabetes. Ik dwing mijzelf niet om water te drinken ik drink normaal gesproken juist te weinig. Doordat als ik drink halve liter glazen drink verspreid over de dag kom ik aan de juiste hoeveelheid van 1 1/2 tot 2 l wat je minimaal per dag nodig hebt en dat is wel goed.

 • Waar schreef:

  ik drink veeeeeeeeel water meer dan 6 liter , ook melk en rook niet sport twee keer in week,en fiets naar mij werk.

  Maar heb vaak hoofdpijn geen micrane , en voel mij ook vaak moe.

  Denk dat te veel water en melk toch niet goed is 🙁

 • Charles schreef:

  ik drink 0,5 ltr gekookt water(laten afkoelen) p/d daarnaast 1 ltr groene thee.Voel mij prima

 • Agnes schreef:

  Mijn kinderen vinden het grappig om een wedstrijdje te doen wie het snelst een flesje water (0.5 liter) leeg kan drinken. Is dit slecht voor ze?

  • Jordy schreef:

   Zolang de hoeveelheden water drinken in een korte tijd, niet boven de 1 à 2 liter komen, kan dit geen kwaad. Het lijkt mij dus niet verstandig om in dit zelfde uur, nog een keer 23 wedstrijdjes doen bij wijze van spreken. Maar één of twee wedstrijdjes van 0.5 L kunnen geen kwaad.

 • Kirsten schreef:

  Veel vreemde dingen in dit artikel. Een dieet met 500 calorieën kan geen kwaad voor het menselijk lichaam, als de juiste voedingsstoffen maar wel binnen komen. Ik heb het wekenlang gedaan en ik voelde me prima. Het ging hier dan wel om speciaal ontwikkelde producten. Ik drink persoonlijk 4-5 liter per water en voel me er prima bij.

 • 2e klasser schreef:

  Beste mensen, ik lees dit artiekel omdat ik zelf er een beetje bezorgt over ben. Ik ben nog maar 13 jaar en drink meer dan 3L per dag… voordat ik water begon te drinken had ik veel last van hoofdpijn en duizeligheid. Nu is dat nog steeds niet weg en heb ik er tijdens de gymlessen best wel last van. Zou die hoofdpijn en duizeligheid door iets anders kunnen komen dan het water of komt het juist door het water!?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *