Te dik van haastig eten

Vrouwen die haastig eten, vergroten hun kans op overgewicht. Wie ook nog ongezond eet, kampt vaker met een hongergevoel.

Deze twee mechanismen versterken elkaar, zo blijkt uit Japans en Amerikaans onderzoek. Eet je vaak snel én ongezond, dan zet je je jezelf op een snelweg richting overgewicht. Onderzoekers van de Universiteit van Osaka denken dat bij snel eten de maag niet in staat is om op tijd een signaal te sturen naar de hersenen dat de inname van voedsel moet stoppen.

Meer kans op overgewicht

Vrouwen die hun eten snel naar binnen schrokken, hebben beduidend meer kans op overgewicht (obesitas) dan vrouwen die de tijd nemen en rustig eten. Snelle eters die binnen 20 minuten net zo lang hun borden blijven volscheppen tot ze echt vol zitten hebben zelfs 3 keer zoveel kans op obesitas als vrouwen die rustig eten.

Meer eetlust

De kans dat je je vaak overeet, wordt versterkt als je te veel slechte vetten en koolhydraten tot je neemt. Onderzoekers aan de Universiteit van Wisconsin melden dat de hersenen daardoor waarschijnlijk signalen krijgen die de eetlust doen toenemen.

Eten tot je vol zit

Professor Ian McDonald van de Universiteit van Nottingham zegt dat als je snel veel eet “tot je vol zit” in feite elke keer de capaciteit van de maag overschrijdt. Volgens hem is snel eten vaak al in de kindertijd aangeleerd. Dat wordt bevestigd door Australisch onderzoek. Daarin wordt er voor gepleit dat ouders het goede voorbeeld moeten geven en de tijd nemen om op vaste tijden rustig te eten. Als kinderen aangeven genoeg gegeten te hebben, moeten ouders dat accepteren en ze niet nog een extra portie aanbieden.

Overeenkomst met verslaving

Het National Obesity Forum in Engeland zegt opvallende overeenkomsten te zien met verslavingsproblemen. Het lijkt zo te zijn dat bij grote eters de dopamine-receptoren in de hersenen op termijn minder gevoelig worden voor boodschappen van de maag. Wie eenmaal met dat probleem te maken heeft, moet daardoor steeds iets te veel eten voordat het gevoel komt “verzadigd” te zijn.

De Zuid-Franse stijl

Nederlanders, Zweden en vooral Engelsen worden in onderzoeken genoemd als landen waar sneller dan gemiddeld wordt gegeten. Engelse voedingsdeskundigen kijken jaloers naar de Zuid-Franse stijl van tafelen. In schril contrast met de typisch Engelse manier van snel wat eten op straat of gedachteloos iets weghappen voor de tv, nemen Fransen juist ruim de tijd om te eten.

Franse paradox

Hoewel in de Franse keuken vrij veel dierlijk (verzadigd) vet wordt gebruikt, komt overgewicht er minder vaak voor dan in Engeland en is het aantal hartinfarcten er relatief laag. Dat wordt ook wel de “Franse Paradox” genoemd.

Kleinere porties

Vaak wordt het drinken van rode wijn gezien als oorzaak voor het lage aantal infarcten, maar volgens deskundigen is er meer aan de hand. Fransen hechten veel waarde aan de kwaliteit van voedsel, zegt Andrew Hill van de Universiteit van Leeds. Ze eten regelmatig en gaan op vaste tijden aan tafel. Bovendien eten ze minder bewerkt voedsel en eten ze kleinere porties.

Geen dikke Franse vrouwen

Het Franse eetpatroon is onder meer beschreven in het boek ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden’, geschreven door Mireille Guiliano. Het boek verfoeit alle diëten, en stelt dat je nooit veel moet eten. Guiliano wijst ook op het belang van ruim de tijd nemen en eten met aandacht. Het gaat volgens haar om het genieten van de smaak van goed, vers voedsel. Vaak dezelfde gerechten eten is volgens Guiliano een slechte gewoonte. Maximale variatie is belangrijk. Je mag volgens het boek alles eten, zolang het geen grote porties zijn.

Auteurs: Jan Willem Wensink & Willemijn Wissekerke, diëtist bij SanaHealthProducts (www.sanahealthproducts.nl) en SanaDerm (www.sanaderm.nl)
Bronnen: British medical Journal, Osaka University, BBC Health

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019


Gerelateerd