Stoppen met drinken? Dit doet alcohol met je gezondheid!

Eten & drinken 2 maart 2018 8 Reacties
Stoppen met drinken? Dit doet alcohol met je gezondheid!

Er bestaat veel onduidelijkheid over de gezondheidseffecten van alcohol. De ene keer hoor je dat je moet stoppen met drinken, de andere dag hoor je dat een glas alcohol goed voor je is. Maar wat is nu waar? Wat doet alcohol met je gezondheid? En hoe kun je het beste minderen of stoppen met drinken? Je leest het hier!

Alcohol en kanker

Wie dagelijks een paar glazen bier of wijn drinkt, heeft een hoger risico om kanker te ontwikkelen. Ook bij kleine hoeveelheden alcohol neemt de kans op kanker in het algemeen toe. Voor een aantal soorten kanker is het verband met alcohol wetenschappelijk aangetoond, namelijk voor slokdarmkanker, mond- en keelkanker, leverkanker, borstkanker, maagkanker en kanker aan de dikke darm. Voor de meeste van deze kankersoorten heb je een verhoogde kans bij meer dan twee glazen per dag. Echter, het risico op borst-, mond-, en keel- en slokdarmkanker is al verhoogd bij minder dan één glas per dag. Dit concludeerde het World Cancer Research Fund, een internationale organisatie die onderzoek naar kanker doet.

Andere ziektes door alcohol

Er zijn nog meer ziektes waar je een grotere kans op hebt als je (veel) alcohol drinkt, namelijk beroertes, leverziektes, diabetes type 2 en verminderde vruchtbaarheid. Meer over wat alcohol met je gezondheid doet en het risico op aandoeningen vind je bij het Voedingscentrum.

Matige alcoholconsumptie niet alleen negatief

Toch lijkt alcohol niet alleen maar negatieve effecten te hebben. Zo kan een matige alcoholconsumptie (minder dan anderhalf glas alcohol per dag) de kans op hart- en vaatziekten en dementie verlagen. Bovendien lijkt het erop dat maximaal anderhalf glas bier of wijn per dag de kans op longkanker kan verlagen. De kans op nierkanker is mogelijk lager bij maximaal twee glazen alcohol per dag. Naar deze effecten wordt nog volop onderzoek gedaan.

Is rode wijn gezond?

Er wordt wel eens gezegd dat rode wijn gezond is. Toch zit ook hier alcohol in, dus is rode wijn wel zo gezond? Vanwege de alcohol heeft rode wijn dezelfde risico’s en voordelen als hierboven beschreven. Toch hangt er nog wel één extra voordeel aan wijn: bij minder dan één glas per dag heb je in het algemeen minder kans om te overlijden. Dit is ook het geval bij één glas alcohol per twee dagen. In het artikel “Mediterraan dieet verhoogt HDL-cholesterol” kun je meer lezen over het effect van een mediterraan dieet (waar ook een glas wijn per dag bij hoort) op je cholesterol.

Tips om te minderen of stoppen met drinken

Ondanks de mogelijke voordelen is het advies van het Voedingscentrum om geen alcohol te drinken, omdat de voordelen uiteindelijk niet opwegen tegen de nadelen voor je gezondheid. Als je dan toch drinkt, is het beter dit te beperken tot maximaal één glas per dag. Vind je het moeilijk te minderen met alcohol? Hieronder zeven tips om te minderen of stoppen met drinken.

 1. Zorg dat je een grens stelt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je in het weekend één glas mag.
 2. Probeer alcoholvrije drank.
 3. Drink geen alcohol als je dorst hebt. Je krijgt dan juist meer dorst.
 4. Houd een dagboek bij met hoeveel je drinkt en waarom. Probeer daarna het patroon dat je erin ziet te doorbreken. Je kunt bijvoorbeeld op tijden dat je altijd drinkt iets anders gaan doen, zodat je niet kunt drinken.
 5. Schrijf de redenen op waarom je wilt minderen of stoppen met drinken. Kijk regelmatig naar dit lijstje. Het kan helpen hem op een plek te leggen waar je vaak komt.
 6. Zorg dat je je antwoord klaar hebt als iemand je alcohol aanbiedt. Zo wordt het makkelijker alcohol te weigeren.
 7. Als er bepaalde situaties zijn waarin je het moeilijk vindt om niet te drinken, kan het handig zijn van tevoren te bedenken wat je in die situatie kunt doen.

Onthoud dat je voor je gezondheid beter geen alcohol kunt drinken. En lukt stoppen met drinken (nog) niet? Geniet dan met mate!

Auteur: Lotte Koemans
Bronnen: World Cancer Research Fund, Voedingscentrum, Trimbos Instituut

Deze tekst is gecontroleerd door Z. Bodalal, arts-onderzoeker bij Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

8 Reacties

 • duko schreef:

  lastig. twee glazen per dag bleek wel weer heel goed te zijn tegen hart- en vaatziekten.
  volgens mij is het voor de gezondheid het beste om dit soort berichten helemaal niet te lezen…

 • pinkeltje schreef:

  De ene keer is het zelfs goed een wijntje te drinken en dan vooral rode wijn en dan dit. Inderdaad dit soort onzin nooit meer lezen. Gewoon gezellig leven dan weet je zeker dat je dat gehad hebt!

 • nonick schreef:

  dit soort berichten werken alleen maar verwarrend, de ene keer dit en de andere keer dat. Feit blijft; ieder mensenlichaam is uniek, heeft zijn eigen biochemische huishouding en wat goed is voor de ene, is weer minder goed voor de ander. Er geldt maar één regel, luister naar je lichaam (je beste raadgever) en gebruik gewoon je gezonde verstand!

 • willie schreef:

  jammer dat zoveel mensen hun kop in het zand steken.
  onze levensmiddellen zijn helaas bijna allemaal kankerverwekkend met al die e-nummers die op zich keurig binnen de toegelaten normen blijven, maar omdat het bijna overal inzit worden deze normen dagelijks ruimschoots overtreden.
  dus vreet je maar dood. er is niet voor niets een enorme toename van het aantal kankerpatienten, en dat heeft echt niets te maken met het feit dat de mensen steeds ouder worden. het zal noch wel een keer zo ver komen dat je helemaal niet meer geholpen wordt omdat het daN NIET MEER TE BETALEN IS.

 • Carlo schreef:

  Nou, dan word ik maar minder oud.
  Ik vind het drinken van alcohol een zeer plezierige aangelegenheid.
  Dan word ik liever gezellig 75 dan saai 90.
  Bovendien zie ik genoeg krasse knarren die makkelijk de 90 halen met een dagelijks borreltje

 • adriaans schreef:

  waarom word er niets vermeld hoeveel pestieciden
  er in groenten of fruit zitten?.

 • Frans schreef:

  Ja tegenwoordig is alles slecht. E-nummers, niet biologische producten….als wij alleen onbespoten biologisch eten worden wij 200?? Hoe oud werd men in de middeleeuwen zonder E-nummers en bestrijdingsmiddelen? Mensen ook in het volgevreten en volgezopen Westen worden steeds ouder. En ook mensen die heel gezond leven krijgen soms gewoon kanker. Neemt niet weg dat veel roken, drinken en andere gewoontes niet altijd bevordelijk zijn voor de gezondheid. Maar een mens wil soms ook genieten van een wijntje. In de auto stappen of een vliegtuig nemen brengt ook risico’s met zich mee, maar je wil of moet er ook eens uit. Ik heb een sterk vermoeden dat er veel onderzoeken zijn die moeten aantonen dat accijnshoudende producten ongezond zijn. Een mooie reden voor de staatskas om flink te heffen. Zo probeert met het veel minder slechte ‘dampen” ook onder de accijns te krijgen. Het feit dat vele rokers van tabak afkomen door dampen kost de staat teveel geld;)

 • Juliet schreef:

  Nou eerlijk gezegt,mijn moeder die dronk geen alcohol en ze rookte ook niet en toch hebben de doktoren kanker bij haar ontdekt.Ik zou echt niet weten wat ik hieruit moet geloven.
  Met vriendelijke groet,
  Juliet

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *