Snuiten of ophalen? tips bij verkoudheid

Je bent flink verkouden en wilt er wat tegen doen. Hieronder negen tips om zo snel mogelijk van je verkoudheid af te komen. Het anti-verkoudheid dieet geeft je tips om met eten en drinken je weerstand tegen verkoudheid te verhogen. Dit artikel vertelt je wat je het beste kunt doen als je al verkouden bent.

Tip 1: Snuit je neus goed

Wat is beter? Je neus ophalen of snuiten? Je neus ophalen is volgens onderzoekers beter omdat je daarmee voorkomt dat je slijm in de bijholten perst, wat gebeurt als je hard snuit. Wil je toch liever snuiten, gebruik dan een papieren tissue, druk één neusgat dicht en snuit niet te hard door het andere neusgat. Snuit daarna het andere gat. Zoutwaterdruppels (verkrijgbaar bij drogist of apotheek) helpen bij een verstopte neus.

Tip 2: Neem rust

Heb je last van een flinke verkoudheid, geef je lichaam dan de kans zich helemaal te richten op het bestrijden ervan. Dat doe je het best door rust te nemen en te zorgen dat je het voldoende warm hebt.

Tip 3: Voldoende slaap

Je helpt de weerstand van je lichaam niet door laat naar bed te gaan en vroeg op te staan. Voldoende slaap (minstens acht uur) versnelt je herstel. Ben je (nog) niet verkouden, weet dan dat met minder dan zeven uur slaap je kans op verkoudheid verdrievoudigt.

Tip 4: Was handen, reinig kranen en deurklinken

Een letterlijk voor de hand liggende tip, maar regelmatig handen wassen is belangrijker dan je denkt. Het verkleint niet alleen de kans dat je verkouden wordt, het zorgt er ook voor dat je niet onnodig lang verkouden blijft. Uiteraard geldt het advies ook voor de mensen in je omgeving. Welke zeep je gebruikt (antibacterieel of niet) maakt niet zoveel uit, belangrijker is dat je je handen grondig wast. Maak ook met reinigingsdoekjes veelgebruikte gladde oppervlakken schoon, zoals deurklinken en kranen. Bacteriën en virussen kunnen daar lang op overleven.

Tip 5: Raak neus, mond en ogen niet aan

Eens even lekker in je ogen wrijven? Beter van niet. Raak met je handen zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan. Dat zijn de drie belangrijkste toegangswegen waarlangs je je lichaam (opnieuw) kunt besmetten.

Tip 6: Nip hete thee

Je helpt je verkouden lichaam door veel te drinken. Dat houdt je gezwollen slijmvliezen vochtig. Een bijkomend voordeel van het nippen aan een glas goed warme thee is de warme damp: goed tegen vastzittend slijm in neus en keel. Vermijd alcohol, dat heeft een uitdrogend effect.

Tip 7: Neem een warme douche

Een warme douche heeft niet alleen een ontspannende werking op je verkouden lijf, de warme waterdamp is goed voor je luchtwegen. Een stoombad boven een kom warm (niet kokend) water helpt ook. Let er op dat het water van een stoombadje voor kinderen niet warmer is dan jouw pols aan kan.

Tip 8: Vermijd sigarettenrook

Rook van sigaretten irriteert de slijmvliezen en vertraagt het herstel. Meeroken heeft net zo'’n nadelig effect als zelf roken.

Tip 9: Zorg voor frisse lucht

Verkoudheidsvirussen zijn dol op warme, droge lucht. Daarom kun je in centraal verwarmde ruimten met meerdere mensen snel een verkoudheid oppikken. Ben je al verkouden, dan zorgt droge warme lucht voor het uitdrogen van je slijmvliezen. Zorg dus voor goede ventilatie en gebruik luchtbevochtigers met schoon water.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Kiesbeter, Mayoclinic

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd