Slaap beter met deze zeven voedingsmiddelen

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid. Toch is het voor sommigen lastig om ’s nachts genoeg rust te krijgen. Slecht in slaap komen, veel wakker liggen en ’s ochtends moe je bed uit komen zijn vervelende problemen, waardoor je minder goed in je vel gaat zitten.

Hoewel we slaapproblemen vaak vanuit een mentale invalshoek benaderen, gaan we in dit artikel in op de rol van voeding. Je leest welke zeven voedingsmiddelen jou kunnen helpen om beter en dieper te slapen, zodat je niet steeds wakker wordt.

1. Zure kersen

Melatonine is het slaaphormoon waardoor je in slaap valt (en blijft). Hoewel je aan het eind van de dag zelf melatonine aanmaakt, kun je ook extra melatonine binnenkrijgen via voeding. Zure kersen zijn een natuurlijke bron van melatonine.

Als je last hebt van slaapproblemen heb je vast al ergens gelezen dat je voor het slapen het licht moet dimmen en de TV moet uitzetten. Het idee achter deze handelingen is dat je melatonineproductie daardoor op gang komt. De hoeveelheid melatonine die je aanmaakt is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid licht dat op je netvlies komt.

2. Noten

Magnesium zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Wanneer de hoeveelheid magnesium in het lichaam te laag is, is het moeilijk om in slaap te vallen. Eet een uur voor het slapen een klein handje rauwe, ongezouten amandelen voor een betere nachtrust.

Amandelen veroorzaken geen grote pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je ’s nachts niet snel wakker wordt. Ook lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoten zijn rijk aan magnesium.

3. Valeriaan

Valeriaan is een natuurlijk ontspanningsmiddel. De stoffen uit deze kruidachtige plant kunnen je helpen om te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Door een half uur voor het slapen het licht te dimmen, een boekje te lezen en een kopje valeriaanthee te drinken, ben je verzekerd van een goede routine om tot rust te komen.

4. Vis

Zalm is rijk aan vitamine B6. Het lichaam heeft deze vitamine nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Daarnaast bevat zalm, net als garnalen, heilbot en kabeljauw, het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is samen met vitamine B6 betrokken bij het aanmaken van serotonine (het gelukshormoon) en melatonine (het slaaphormoon). Beide hormonen zijn cruciaal voor een goede nachtrust.

5. Donkere bladgroentes

Calcium en magnesium zijn twee essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Bij deze twee mineralen is niet alleen de hoeveelheid die je binnenkrijgt belangrijk, maar ook de verhouding waarin je het binnenkrijgt is van belang.

Donkere bladgroentes bevatten zowel calcium als magnesium in de juiste verhouding. Eet daarom regelmatig spinazie, boerenkool, andijvie en paksoi.

6. Bananen

Bananen zijn rijk aan magnesium en kalium. Beide mineralen kunnen onrustige gevoelens verminderen en je helpen om te ontspannen. Daarnaast bevatten bananen een flinke hoeveelheid tryptofaan (het aminozuur die betrokken is bij het aanmaken van het slaaphormoon melatonine).

7. Eieren

Direct voor het slapen kun je het beste niet eten. Als je een uur voor het slapen echt trek hebt, vermijd dan het schaaltje chips of de suikerrijke snack. De koolhydraten in deze snacks kunnen een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor je ’s nachts wakker ligt van de energie.

Kies in plaats daarvan voor een gekookt eitje. Zowel het eiwit als de dooier zijn rijk aan eiwitten die je bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen.

Voeding heeft invloed op je nachtrust

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kunnen bepaalde voedingsstoffen je nachtrust bevorderen. Het valt je misschien op dat de bovenstaande lijst met gezond eten bestaat uit onbewerkte producten. Om beter te slapen, kun je daarom het beste kiezen voor natuurlijke voeding met een hoge voedingswaarde en zo min mogelijk toegevoegde voedseladditieven.

Je kunt de adviezen uit dit artikel goed combineren met deze slaaptips.

Auteur: Bernard Favier, Puur Figuur
Bronnen: Rodalesorganiclife.com, WebMD, Mercola.com, Womansday.com

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd