Pescotariër, vegetariër of flexitariër (worden)? Dit moet je weten

Eten & drinken 31 oktober 2017 1 Reactie
Vegetariër of pescotariër worden

Minder vlees eten is goed voor je gezondheid én voor het milieu. Veel Nederlanders zijn al flexitariër en eten weleens een dagje geen vlees. Ook steeds meer Nederlanders eten helemaal geen vlees (vegetariërs) en anderen eten geen vlees maar nog wel vis: de zogenaamde pescotariërs. Wat betekent minder of geen vlees eten voor je gezondheid, en waar moet je op letten? Wij vertellen je er alles over.

Pescotariër, vegetariër of flexitariër?

Flexitariërs eten af en toe geen vlees, terwijl vegetariërs en pescotariërs helemaal geen vlees (meer) eten. Pescotariërs eten, in tegenstelling tot vegetariërs, wel vis. Qua gezondheid is dit een goede keuze: viszuren zijn namelijk goed voor je hart en bloedvaten. De meeste vis is rijk aan eiwitten en de vitamines B12, B6, D, B2, A. Het Voedingscentrum adviseert daarom om één keer per week vis te eten. Het gaat hier dan bij voorkeur om vette vis, zoals haring, sardines, zalm en makreel. Niet alleen verse vis trouwens, diepvriesvis en vis uit blik zijn ook een prima keuze.

Voordelen van minder vlees eten

Voor de meeste vegetariërs, flexitariërs of pescotariërs, is het dierenwelzijn de belangrijkste reden om minder of geen vlees te eten. Daarnaast heeft minder vlees eten ook verschillende voordelen voor je gezondheid en voor het milieu.

Gezondheidsvoordelen

Minder (of geen) vlees en meer volkoren graanproducten, plantaardige vleesvervangers, fruit, groenten en peulvruchten eten, zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Hoewel het eten van onbewerkt en mager vlees in een gezond eetpatroon past, zorgt het eten van te veel vlees voor gezondheidsrisico’s. Rood en bewerkt vlees (bijvoorbeeld vleeswaren) worden zelfs in verband gebracht met diabetes type 2, beroertes en kanker. Het Voedingscentrum adviseert daarom om vlees met mate te eten: in ieder geval niet meer dan 500 gram per week.

Voordelen voor het milieu

Naast gezondheidsvoordelen, heeft vegetarisch eten ook voordelen voor het milieu. De vleesproductie zorgt namelijk voor een groot deel van de uitstoot van alle broeikasgassen. Daarnaast kost het veel water, bos en natuur en zorgt de mest voor milieuvervuiling.

Hetzelfde geldt voor minder of geen vis eten. Hoewel vis eten goed is voor je gezondheid, heeft het nadelige gevolgen voor het milieu. De visvangst zorgt voor aantasting van zeebodems, overbevissing en veel bijvangsten. Ben je pescotariër en wil je een duurzame keuze maken? Kies dan voor vis met het MSC- of ASC-keurmerk.

Vleesvervangers voor vegetariërs en pescotariërs

Ook zonder vlees (en vis) kun je prima gezond eten. Het is als vegetariër of pescotariër wel extra belangrijk om op te letten dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen vind je naast vlees ook in eieren, peulvruchten, noten, pinda’s en pitten. Ze zitten ook in vleesvervangers van soja (zoals tofu en tempé) en kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes of burgers. Het is bij deze kant-en-klare vleesvervangers wel belangrijk om de varianten te kiezen waaraan ijzer en B12 zijn toegevoegd, en die minder dan 1,1 gram zout bevatten.

IJzer

Naast de hierboven genoemde producten, vind je ijzer ook in groene bladgroente (zoals spinazie en andijvie), volkoren graanproducten en aardappelen. Om ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt, helpt het om groente en fruit bij je maaltijd te eten. De vitamine C die hierin zit, zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer beter opneemt.

Vitamine B12

Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals eieren, kaas en melkproducten. Sommige mensen kiezen er echter voor om naast vlees ook geen andere dierlijke producten te eten of te drinken (veganisten). Voor hen is het dan belangrijk om vitamine B12-tabletten te slikken om een vitamine B12-tekort te voorkomen.

Eiwitten voor vegetariërs

De Gezondheidsraad adviseert gezonde mensen om zo’n 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten. Dit is bijvoorbeeld zo’n 56 gram eiwit voor iemand die 70 kilo weegt. Vegetariërs hebben ongeveer 20% meer eiwit nodig dan mensen die wel vlees eten. Dit komt ongeveer neer op 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Vegetariërs hebben dit nodig om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Plantaardig eiwit bevat namelijk minder essentiële aminozuren dan dierlijk eiwit.20% lijkt misschien veel, maar de meeste mensen (ook vegetariërs) krijgen al ruim voldoende eiwitten binnen via hun voeding. Plantaardige bronnen van eiwit zijn volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Dierlijke producten (naast vlees) die veel eiwit bevatten zijn melk, kaas en eieren.

Auteur: Floortje Gielen
Bron: Voedingscentrum

1 reactie

  • re: marit schreef:

    Idd, voeding is superbelangrijk. Natuurlijk spelen genen een rol in het wel of niet krijgen van kanker. Maar je kunt met je leefstijl heel veel doen om de kans op kanker te verminderen. In zoveel onderzoeken is al de relatie tussen voeding en kanker aangetoond. Ik vind het erg voor je dat je kanker hebt gekregen terwijl je gezond leefde, maar dat wil niet zeggen dat jouw geval van toepassing is op iedereen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *