Oorzaken van maagklachten

Oorzaken van maagklachten

Maagklachten komen veel voor. Ze hebben meestal met je leefstijl of (verkeerde) eetgewoonten te maken.

Brrreumgrmmpfburp! Na een uitgebreide maaltijd lijkt het net of er een compleet orkest in je maag zit. Als het nu alleen bij geluiden bleef, maar oprispingen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en krampen kunnen je ook parten spelen. Ongeveer één op de vier Nederlanders heeft er wel eens last van. Maagklachten houden verband met het onderste deel van de slokdarm, de maag en het eerste stukje van de twaalfvingerige darm.

Maagwerking

De maag is een belangrijk onderdeel van je spijsverteringskanaal. De binnenkant van je maag bestaat uit een dikke slijmvlieslaag. De klieren in je maagslijmvlies produceren maagsap. Maagsap bevat onder andere zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur doodt veel bacteriën die je met voedsel binnenkrijgt. Daarnaast activeert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen. Onder het maagslijmvlies zit een laag met zenuwen en bloedvaten. Aan de buitenkant lopen spieren die zorgen voor de voortstuwing (peristaltiek) van de voedselbrij en de vermenging van voedsel met maagsap.

Oorzaken

Maagklachten of maagaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door:

 • Verkeerde eetgewoonten (niet goed kauwen, te haastig of te veel eten)
 • Roken
 • Alcohol, koffie en thee
 • Te vet eten of pittige spijzen
 • Spanningen
 • Onregelmatig leven
 • Bacteriële besmetting (met name de Helicobacter Pylori)
 • Vertraagde maagwerking: voedsel is dan langer in de maag dan noodzakelijk. De maag geeft het voedsel niet snel genoeg door aan de dunne darm. Hierdoor kunnen klachten zoals brandend maagzuur ontstaan
 • Een grote druk op de maag. Dit ontstaat door overgewicht of verstopping in de darm. Doordat de druk op de maag groter is, kan maaginhoud gemakkelijk omhoog stromen
 • Geneesmiddelen (onder andere bepaalde pijnstillers)
 • Zwangere vrouwen hebben nogal eens last van brandend maagzuur, omdat de maag in de buikholte minder ruimte ter beschikking heeft. Dit heeft echter niets te maken met een verminderde functie van het maagslijmvlies en is dus niet iets om je zorgen over te maken

Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van onderstaande maagklachten en/of aandoeningen.

Brandend maagzuur/maagpijn

Door verschillende oorzaken – bijvoorbeeld roken – kan het maagslijmvlies plaatselijk dunner worden. Hierdoor neemt de beschermende werking van dit maagslijmvlies af. Als de beschermende werking van het maagslijmvlies afneemt, kan door inwerking van het maagzuur de maagwand plaatselijk geïrriteerd raken. Hierbij ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en ’s nachts.

Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren van lucht of oprispingen in de darmen. Dit kan veroorzaakt worden door te snel eten of bepaalde voedingsmiddelen. Bij veelvuldig opboeren, oprispingen en overgeven komt er regelmatig maagzuur in de slokdarm. Die is niet beschermd tegen maagzuur en er ontstaat een brandend gevoel achter het borstbeen. Dit zuurbranden wordt ook wel ‘refluxklachten’ genoemd.

Acute maagslijmvliesontsteking

Een acute maagslijmvliesontsteking (gastritis) is een tijdelijke ontsteking van het maagslijmvlies. Veel voorkomende klachten hierbij zijn misselijkheid, pijn in de maagstreek, een opgeblazen gevoel en braken. Een ontsteking van het maagslijmvlies kan behoorlijk pijnlijk zijn. Soms gaat de ontsteking over in een maagzweer. Gastritis is meestal het gevolg van een infectie met een virus, bacterie of schimmel. Waarschijnlijk zijn mensen met een verminderde weerstand vatbaarder voor zo’n infectie. Ook alcoholgebruik, het terugstromen van gal uit de dunne darm richting de maag en het langdurig gebruik van bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers kunnen een acute maagslijmvliesontsteking veroorzaken.

Maagzweer

Bij een maagzweer is de slijmvlieslaag van de maag of twaalfvingerige darm zo ernstig beschadigd dat er een gat in zit. Door het gat in de slijmvlieslaag liggen de zenuwen in de bindweefsellaag ‘open en bloot’. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat hevige pijn. In veel gevallen is de bacterie Helicobacter pylori de oorzaak is van een maagzweer. Een maagzweer kan spontaan genezen, maar keert ook gemakkelijk vanzelf weer terug. In de andere gevallen zorgt een medicijnkuur meestal voor een volledige genezing en herstelt de maagwand zich. Slechts zelden (twee procent van alle maagzweren per jaar) geeft een maagzweer kans op complicaties, zoals een bloeding of een perforatie van de maagwand naar de buikholte. Ga onmiddellijk naar de huisarts als klachten gepaard gaan met regelmatig braken, bloedbraken, zwart verkleurde ontlasting of onbedoeld gewichtsverlies.

Chronische maagvliesontsteking

Een chronische maagslijmvliesontsteking is een blijvende ontsteking van het maagslijmvlies. Er zijn twee verschillende vormen van chronische maagslijmvliesontsteking bekend: type-A-gastritis en type-B-gastritis. Type-A-gastritis wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen het eigen maagslijmvlies, waardoor een chronische maagvliesontsteking ontstaat. Type-B-gastritis wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori. Op lange termijn kan een infectie met deze bacterie een (chronische) maagslijmvliesontsteking veroorzaken. In zeldzame gevallen is een maagvliesontsteking het gevolg van de ziekte van Crohn.

Functionele maagklachten (opgeblazen gevoel, boeren, misselijk)

Heb je vaak last van pijn in de bovenbuik, misselijkheid, het opboeren van lucht, opgeblazen gevoel, snel een vol gevoel en soms braken? Dan kun je door een gastroscopie, drukmeting of bloed- of ontlastingsonderzoek vaststellen of er sprake is van een maagaandoening, bijvoorbeeld een maagzweer. Bij veel mensen wordt door middel van onderzoek een aandoening uitgesloten. Toch blijven zij maagklachten houden. Deze maagklachten waarvoor geen aanwijsbare oorzaak gevonden wordt, vallen onder functionele maagklachten. Functionele maagklachten kunnen veroorzaakt worden door verstoorde bewegingen van de maag of een verhoogde gevoeligheid. Alhoewel de klachten medisch gezien niet ernstig zijn, kunnen ze wel erg vervelend en soms pijnlijk zijn.

Lees ook het dossier Wat zijn maag- en darmklachten?

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-ZMLDSE-gezondheid

19 Reacties

 • Sander schreef:

  Veel mensen zijn ook gevoelig voor MSG oftewel Monosodium Glutamate. Het is een kunstmatige smaakversterker, in Europa meestal aangeduid als E621. Het zit in heel veel producten (kijk eens op je kruidenmix en boullion blokjes) maar komt vooral in grote mate voor aziatische gerechten. Veel mensen krijgen er een opgeblazen gevoel van of zelfs buikkrampen. Kijk eens of er een relatie is met de maaltijd die je ervoor genuttigd hebt,
  Het is een zeer controversieel goedje dat recentelijk in verband is gebracht met verschillende neurologische aandoeningen als Alzheimer, Parkinson, Huntingdon en zelfs tumoren. Zoals vaak nog niet veel bewijzen voor of tegen.

 • wout schreef:

  msg zou gewoon verboden moeten worden,als ik lees over de bij werkingen
  wordt ik hier heel erg bang van.
  ik zou er niet van schrikken als al die kinder ziekte,s door deze nare onnatuurlijke stoffen worden veroorzaakt.
  Unox geeft hier al een heel goed voorbeeld door deze stof uit zijn
  worst en soepen te halen dit zegt toch genoeg.
  Waarom wordt hier toch zo wienig aandacht aan besteed in de media???

 • Marbo schreef:

  Wat kun je doen tegen de pijn als er eenmaal een ontsteking is geconstateerd? Die wordt dan wel behandeld, maar de pijn, vooral ’s nachts, is niet meteen verdwenen. Ik heb nu bijvoorbeeld ondraaglijke pijnen en weet dat dit de hele nacht gaat duren. Slapen is daardooor onmogelijk…..

 • bobby schreef:

  Maagklachten, brandend maagzuur, en een trage stoelgang ; heb je daar nu heel veel last van en misschien wel sinds maanden of jaren ? Laat voor de zekerheid eens je TSH en T4 in het bloed onderzoeken. Ook deze klachten komen voor bij een te kort werkende schildklier. Als dat is aangetoont en er wor iedere dag een per tablet schildklierhormoon ingenomen, durf ik te wedden dat de maagklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  • Kimberley schreef:

   ik heb sinds maanden al veel last van maagzuur en dacht indd mischien een maag ontsteking blijkt er uit een bloed onderzoek wat tot nu toe vastgesteld is galblaas problemen te hebben maar heb hierbij pij aanvallen ong 3x per week ligt aan de week en constante maagzuur of wat het ook mag zijn wat momenteel het gevoel geeft in me keel te zitten maar indd je weet dingen nooit zeker tot je het laat testen ze hebben me ook een buik onderzoek aangeraden

 • Bas schreef:

  ik zelf had al een verband gelegd na het eten van de afhaal Chinees.
  Zaterdag plus zondag de maaltijd genuttigd,maandag begon de klacht,deze houd nu al meer dan een week aan,ik had al chronische slokdarm klachten waarvoor ik dagelijks maagzuurremmers slik,,accord,,is de merknaam,het ging juist zo goed,soms had ik maar 1 tablet van 150mg nodig.
  Na het lezen van de post van sander 11 november 2009, werd mijn vermoeden bevestigd.MSG,ofwel E621.

 • Gerard schreef:

  geachte lezer,
  Ik heb een tandprothese volledig met beneden op implantaten
  ik krijg zo nu en dan last van maagzuur en odra ik het bovengebit uit doe neemt de oprisping af en verdwijnt geheel
  wat kan hiervan de oorzaak zijn ?

  m.vr.groet

  • Sanne schreef:

   Beste Gerard,
   Ik denk dat je hier best mee naar een osteopaat gaat die ook met craniale osteopathie werkt (vraag dat als je een afspraak zou maken). Dit klinkt als een spanningsveld op membraneuze en fasciale systemen die een connectie vormen tussen de mond en de bovenbuik organen.
   Vriendelijke groeten

 • mevr kalse schreef:

  mijn moeder is 77 en heeft een openstaande maag klep en bijna elke dag maagpijn , hierdoor durft ze niets te eten ze heeft medicijnen maar soms als ze zo n pil slikt krijgt ze daar maagpijn van wat is het beste eten wat mijn moeder kan eten zonder maagpijn te krijgen ,wand ze heeft al een dag een slang in haar neus gehad met een kasje dat regisrteerde als ze iets at wat het maagzuur dan deed en pillen en van alles maar niets helpt wie weet iets wat moeten we doen elke dag maagpijn is heel erg mevr kalse

 • mieke schreef:

  Hallo,

  Ik heb iedere ochtend rond ongeveer hetzelfde tijdstip pijn in mijn buik. Het zit hoog net onder mijn borsten. Na ongeveer een uurtje is het weer weg. Het is een heftige pijn en het zweet breekt me ook op dat moment uit.

 • benne jean louis schreef:

  ik heb al dag maag en buikpijn en ik neem veel medicatie in zelf tegen maagpijn pantoprazole eg 40 mg en ranitidine eg 300 mg en tocht nog de pijn hebben ?????????

 • L Goossens schreef:

  Urgente vraag: Ik stel deze vraag hier maar eens omdat ik er zelf niet meer uit kom.

  mijn man heeft al ruim 3 jaar problemen met zijn volledige prothese (tandeloze kaak). sinds ruim 2 jaar hierdoor chronische maagklachten, omdat hij de bovenprotehese niet langer dan een uur of 2 kan inhouden (op een goede dag), en daarna een sterke kokhalsreflex krijgt en als hij de protese niet op tijd uit doet ook moet overgeven. Gevolg: chronische maagklachten (lees: acute maagpijn, op dat moment geen energie en daardoor de rest vd dag platliggen, rennie e.d. helpt niks). Verzekering heeft implantaten bovenkaak afgewezen omdat de kaak niet is geslonken (maar ja dat is het probleem ook niet).

  Heeft iemand dit ook meegemaakt? ernstige maagklachten door een bovenprothese? we zijn al 3 protheses en tandartsen verder, en ze kunnen niks meer voor hem doen zeggen ze. Hij zit nu dus thuis, zonder werk (of uitkering, dus het interesseert geen een instantie verder) en kan in het dagelijks leven niet functioneren.

  Centrum bijzondere tandheelkunde heeft n wachtlijst van ruim 4 maanden, daar waren we geweest voor de aanvraag goedkeuring boven implantaten, maar daar werd niks met zijn klachten gedaan alleen de kaakbotten gemeten. Niet geslonken = geen vergoeding. einde verhaal. Ze suggereerden toen om ‘Kokhals therapie’ te gaan volgen (moet je je voorstellen: iemand met chronische klachten en dan laten kokhalzen…). Nu staat hij dus toch maar op de wachtlijst want er is blijkbaar geen alternatief meer.

  Wij zijn ten einde raad, en voor mijn man thuis helemaal weg kwijnt hoop ik dat iemand die dit leest dit probleem herkent en advies heeft wat er nog mogelijk is. Een lening afsluiten voor een bovenprothese (waarvan het ookn iet 100% zeker is of dat de oplossing is) is helaas geen optie.

  Ik hoop dat deze site gelezen wordt en dat iemand een nuttige tip heeft.

  L. Goossens

  • Nordin schreef:

   Nordin zegt:
   20 april 2017 om 18:22
   Hallo allemaal ik heb fenegriek voor een maand gebruikt ik heb geen klachten meer heb veel medicatie gebruikt niks werkte dus raad ik jullie ook aan om het te proberen een leeg fles van een paar liter en gooie een hoeveelheid er in vul het met water 2de maal het ook als poeder neem dan een kleine lepel en eet het met een glas uit het flesje smorgens en savond voor het eten na een week heb je resultaat blijf er in geloven het zal zuur en ontsteking zo goed verlagen of juist verleden tijd worden hoop dat jullie ook hier beter van worden ik had een paar jaar een zware tijden van gehad en eindelijk vrij !!!!!
   Beantwoorden

  • jolanda schreef:

   Een gebit is altijd wennen…
   Minimaal,2 jaar…je hebt het gevoel of je met een broodzakje in je mond eet.”dit is heel normaal…
   Je kan er wanhopig van worden..
   Het eerste is dat een gebit een vreemd voorwerp in je mond is..
   Je gedachte is dit zo snel mogelijk er uit te halen…
   Ik zat ook op de klok te kijken..ik moest het gebit dan steeds langer laten zitten…
   Geloof me het went…
   Omdat je voedsel niet kan kauwen..kan je baby voeding eten of het zelf pureren….een gebit moet goed passen…en niet loszitten
   Steeds langer laten zitten en volhouden na verloop van tijd merk je niet eens meer.er van

 • Nordin schreef:

  Hallo allemaal ik heb fenegriek voor een maand gebruikt ik heb geen klachten meer heb veel medicatie gebruikt niks werkte dus raad ik jullie ook aan om het te proberen een leeg fles van een paar liter en gooie een hoeveelheid er in vul het met water 2de maal het ook als poeder neem dan een kleine lepel en eet het met een glas uit het flesje smorgens en savond voor het eten na een week heb je resultaat blijf er in geloven het zal zuur en ontsteking zo goed verlagen of juist verleden tijd worden hoop dat jullie ook hier beter van worden ik had een paar jaar een zware tijden van gehad en eindelijk vrij !!!!!

 • Steven schreef:

  Ik heb geen maagpijn, maar dagelijks heb ik wel last van een brok in de keel en zure maag(waarschijnlijk maagsap)…Bij het nuttigen van bier verergerd het gevoel…Ik ben gestopt met bier maar heb nog steeds last, maar niet zo erg meer…..het gevoel is wel hinderlijk…..ik heb een prothese…hoe kan ik afkomen van het gevoel, heeft dit wel te maken met mijn maag….graag uw advies…m.v.g

 • Annie schreef:

  Mijn man heeft een jaar last gehad van maagpijn foto gemaakt van de maag, niks te zien.
  Steeds terug gegaan naar de huisarts, hij kreeg maagbeschermers.
  Op een morgen zakte hij in elkaar en was dood. Nu zeggen ze dat die maagklachten van het hart geweest zijn. Mijn oude huisarts zegt dit is een medisch misser en wordt vaak over het hoofd gezien bij maagklachten, maar ik ben mijn man kwijt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *