Mediterraan dieet verhoogt HDL-cholesterol

Eten & drinken 12 februari 2016 2 Reacties
olijfolie

Mediterraans eten is het allergezondste dieet, zeggen veel voedingsdeskundigen. Zo hebben mensen rond de Middellandse Zee minder slecht cholesterol (LDL) in hun bloed en zien ze juist een stijging in het goede cholesterol (HDL). Een mediterraan dieet bestaat uit veel verschillende soorten vis, veel fruit, groentes, graanproducten, peulvruchten, noten, olijfolie en een glaasje wijn per dag. Vlees staat niet zo vaak op het menu.

Stijging van HDL-cholesterol

Uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat olijfolie voor een deel verantwoordelijk is voor het gunstige effect van mediterrane voeding op cholesterol. Daarnaast gaat het HDL-gehalte (het gehalte aan gezond cholesterol) omhoog als je volledig mediterraans eet. In de Wageningse studie vervingen onderzoekers een groot deel van het verzadigd vet (te vinden in bijvoorbeeld roomboter en vast frituurvet) in de westerse voeding door zogeheten enkelvoudig onverzadigd vet (te vinden in onder meer olijfolie). Hierdoor daalde het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Vervingen de onderzoekers de westerse voeding volledig door mediterrane voeding, dan trad een anders effect op: niet alleen daalde het slechte LDL-cholesterol gehalte, tegelijkertijd was een stijging te zien van het gezonde HDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Waarom LDL schadelijk is

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Het helpt je lichaam om cellen en hormonen te maken. Maar een teveel aan cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan namelijk aan de wanden van je bloedvaten blijven plakken. Daardoor kunnen de bloedvaten vernauwen. Je bloed stroomt minder goed door en er kunnen bloedpropjes ontstaan die de vaten afsluiten. Het effect daarvan is dat je hersenen of je hart te weinig zuurstof krijgen. Een TIA, beroerte of hartinfarct liggen dan op de loer. Bij HDL voert de lever het teveel aan cholesterol af, en zorgt er zo voor dat het cholesterol in de darmen en vervolgens in de ontlasting terechtkomt.

Het mediterraan dieet

Het mediterraan dieet is ontstaan door het voedingspatroon van inwoners rond de Middellandse Zee. Dit zijn landen zoals Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal. Eigenlijk is het geen dieet, aangezien het niet tijdelijk is. Je maakt er een soort leefstijl van. Dit is bij een mediterraan dieet meestal een stuk makkelijker dan bij extreme diëten: dan val je meestal snel terug in je oude gewoonten. Met mediterraans eten beperk je het aantal calorieën, waardoor het kan helpen bij afvallen (weliswaar in mindere mate dan bij hardcore diëten). Een aantal kenmerken van het mediterraan dieet zijn:

 • Je eet veel groenten, (gedroogd) fruit, volkoren granen, noten, vis, peulvruchten en olijfolie. Je kunt af en toe gevogelte eten als vleesvervanger. Elke dag een glas rode wijn bij de maaltijd hoort ook bij het mediterraan dieet
 • Je beperkt of vermijdt het eten van rood vlees, fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, snoep, suiker, gebak, chips, koek en zout. Je eet ook niet te veel zuivelproducten

Het mediterraan dieet is overigens ook goed voor mensen met diabetes. Lees meer over diabetes en mediterraans eten op de website van het Diabetes Fonds.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Wageningen Universiteit, Dieetuniversiteit.nl, Diabetes Fonds

2 Reacties

 • jacriet schreef:

  in de aanhef : Nu blijkt…..medit. eters leidt tot hogere LDL enz. Klopt volgens mij niet met verhaal erna

 • saborina schreef:

  vlees eet men wel degelijk. Ook natuurlijk vis. Maar voor veel mensen in het zuiden is vis ook duur. Dus eet men meer vlees. Ik heb op Kreta gewoond en er werd veel verzadigd vet gegeten.
  Feta kaas etc.
  Kijk ook eens in de Franse keuken ook daar eet men veel verzadigd vet. Teveel onverzadigd vet omega 6 krijgen we al veel te veel binnen en zorgen voor ontstekingen. Er moet een goede verhouding zijn tussen omega 3 en 6
  Om bepaalde stoffen in omega 3 om te zetten heb je verzadigd vet nodig.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *