Koolhydraatarm eten: recepten voor een dagmenu

Eten & drinken 4 maart 2016 3 Reacties
Koolhydraatarm eten

Mensen die (willen) beginnen aan koolhydraatarm eten denken vaak dat er maar weinig lekkere low carb recepten zijn. Niets is minder waar! Wanneer je besluit je levensstijl om te gooien en koolhydraatarm te gaan eten kun je nog steeds genieten van heerlijke maaltijden. Het is belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn en wat ze met je lichaam doen. Wanneer je dat weet, kun je zelf ook heel eenvoudig koolhydraatarme recepten samenstellen. En natuurlijk is er genoeg inspiratie te vinden op het internet.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraatarm eten wordt door velen niet als een dieet, maar als een nieuwe levensstijl gezien. Om deze nieuwe levensstijl je eigen te maken, moet je natuurlijk wel weten wat koolhydraten zijn, in welke producten koolhydraten zitten en waar ze voor dienen. Koolhydraten leveren energie aan het lichaam. Naast koolhydraten zorgen ook vetten en eiwitten voor energie. Koolhydraatarm eten betekent dan ook niet dat je geen koolhydraten meer eet, maar dat je de inname ervan beperkt. Vetten en eiwitten worden dan de primaire energieleveranciers voor je lichaam.

Soorten koolhydraten

Er zijn twee soorten koolhydraten, de snelle en de langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten zijn de gezonde koolhydraten. Deze worden langzaam opgenomen door het lichaam en kunnen gebruikt worden als energie. De snelle koolhydraten zijn de ongezonde koolhydraten. Deze worden snel opgenomen door het lichaam waardoor de kans groot is dat ze worden opgeslagen als buikvet. Deze leveren dus geen energie aan het lichaam. De snelle koolhydraten moeten dan ook zo veel mogelijk vermeden worden. Dit soort koolhydraten vind je in bijvoorbeeld wit brood, witte pasta, aardappelen, snoep en frisdrank. De langzame koolhydraten zitten onder andere in groente, kip, zaden en noten.

Koolhydraatarme recepten

Je weet inmiddels wat koolhydraten zijn en in welke producten ze zitten. Zo zou je zelf bewust aan de slag kunnen gaan met het samenstellen van heerlijke dagmenu’s. Geen inspiratie? Probeer dan het volgende dagmenu eens uit!

Koolhydraatarm ontbijt

Boerenomelet met roerbakgroente
Deze overheerlijke omelet zit vol met eiwitten en vezels en is laag in koolhydraten. De vele eiwitten geven je een verzadigd gevoel voor een lange tijd!

Ingrediënten

  • 0.20 tl zout
  • 0.20 tl peper, witte
  • 0.50 el olijfolie of kokosnootolie
  • 30 ml melk halfvol
  • 2 ei
  • 70 gr. roerbakgroenten

Bereidingswijze
Klop de eieren en de melk luchtig. Verwarm vervolgens wat olijfolie of kokosnootolie in een koekenpan en roerbak de groente in ongeveer vijf minuten. Giet ten slotte het ei/melkmengsel in de pan en bak nog vijf minuten totdat de omelet gestold is.

Eet smakelijk!

Koolhydraatarme lunch

Koolhydraatarme fusilli met tonijnsalade
Dankzij koolhydraatarme pasta hoort pasta weer thuis in een koolhydraatarm dieet. Met de onderstaande ingrediënten bereid je vier porties voor.

Ingrediënten

  • 200 gr. koolhydraatarme fusilli, ongekookt
  • 350 gr. tonijn uit blik in olie
  • 1 verse rode ui
  • 2 el pesto, groen
  • 1 el mosterd
  • 1 el mayonaise
  • 2 el olijfolie
  • 0.50 tl zout
  • 0.50 tl peper, witte

Bereidingswijze:
Kook de fusilli in twintig minuten gaar en laat het uitlekken en afkoelen. Laat de tonijn uitlekken. Snijd de ui in ringen en zet apart. Maak een dressing van de olie, mosterd, mayonaise, rode pesto, peper en zout en roer tot een glad mengsel. Meng de afgekoelde fusilli met de tonijn, de uienringen en de dressing.

Bon appetit!

Koolhydraatarm diner

Aubergine lasagne
Vervang de traditionele lasagnebladen voor aubergine in dit fantastische gerecht. Doordat je de koolhydraten die normaliter in lasagnebladen mijdt, vormt dit recept het perfecte koolhydraatarme diner. Onderstaande ingrediënten leveren vier porties op.

Ingrediënten

  • 1 tl verdikkingsmiddel, xanthan gum
  • 100 gr. mozzarella
  • 150 gr. cottage cheese, laag vetgehalte
  • 1 ei
  • 2 tl peper, zwarte
  • 60 ml water
  • 2 tl tijm
  • 1 el verse basilicum
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje(s) knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tomaat
  • 1 uien, verse
  • 225 gr. rundergehakt
  • 2 aubergine

Bereidingswijze
Kook de aubergine tot deze zacht is, giet af en zet de aubergine aan de kant. Bak het vlees en ui totdat het vlees bruin is. Giet het vet af. Voeg de kruiden, de tomatenpuree en de tomaat toe aan het water en breng het mengsel aan de kook. Laat het geheel sudderen (zonder deksel) voor tien minuten. Klop in een kleine schaal een ei op, voeg de cottage cheese, de helft van de mozzarella kaas en verdikkingsmiddel toe. Plaats in een braadpan achtereenvolgens; de helft van het vlees, de helft van de aubergine, de helft van het kaasmengsel en herhaal dit. Schenk de tomatensaus over de lasagne en hou de rest van de kaas achter. Bak het geheel in dertig minuten en op 180 graden. Voeg het laatste deel van het kaasmengsel toe en bak af in tien minuten.

Enjoy your meal!

Door: Marijn ten Bulte namens Atkins

3 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *