Is pure chocolade gezond?

Eten & drinken 10 februari 2016 10 Reacties
Is pure chocolade gezond?

Veel mensen noemen het hun guilty pleasure: chocolade. Goed nieuws, want volgens verschillende onderzoeken is pure chocolade gezond. Wat zit er in chocolade dat het zo gezond maakt? Cacao! Cacao bevat bestandsdelen die je cholesterol verlagen, het gelukshormoon activeren en die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Cacao vind je vaak in hoge mate terug in pure chocolade. Je guilty pleasure hoeft dus niet langer guilty te blijven. Dit zijn de precieze redenen waarom pure chocolade gezond is:

1. Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!

Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekend stofje dat je een geluksgevoel geeft. Ook stelt dopamine je in staat om betere keuzes te maken en verhoogt het je libido. Dit laatste blijkt wel meer het geval te zijn voor mannen dan voor vrouwen. Er zit zelfs een stofje in cacao (fenylethylamine) dat je een verliefd gevoel kan geven.

2. De cacao in pure chocolade zit vol vitamines en mineralen

Cacao bevat enorm veel vitamines en mineralen. Helaas gaan er heel wat verloren bij de verwerking van de cacao naar pure chocolade, maar er blijven er ook heel wat over:

 • Vitamine A: helpt je weerstand verhogen
 • Vitamine B(1, 2, 6 en 11): geeft energie, is goed voor je zenuwstelsel, spijsvertering, huid, gezichtsvermogen, weerstand en hart. Daarnaast houdt het DNA in stand en maakt het rode bloedcellen aan
 • Natrium en fosfor: (o.a.) goed voor de stevigheid van je botten en gebit
 • Kalium en calcium: (o.a.) goed voor je bloeddruk
 • Koper en ijzer: (o.a.) goed voor je weerstand en zuurstofregeling, houdt het bloed gezond
 • Magnesium: (o.a.) goed voor je zenuwstelsel en geeft energie
 • Zink: (o.a.) goed voor de groei en je geheugen

Door af en toe een stukje pure chocolade te eten help je je lichaam dus gezond en fit te houden.

3. Het is goed tegen bloed- en vaatziekten

Stijve slagaderen en witte bloedcellen die vastplakken aan bloedvaten zorgen normaal voor aderverkalking. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde stofjes in pure chocolade slagaderen flexibeler maken. Witte bloedcellen blijven ook minder snel aan de wanden van bloedvaten hangen.

Dat maakt pure chocolade gezond voor je hart- en vaatstelsel. Op die manier vecht pure chocolade tegen bloed- en vaatziekten en kan het je cholesterol verlagen.

4. Diabetici hebben er baat bij

In cacao zitten veel flavonoïden, een type antioxidant. Antioxidanten helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel en zijn op lange termijn zelfs goed tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Wanneer je veel flavonoïden binnenkrijgt, loop je minder risico op diabetes type 2. Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, reageert het lichaam niet meer goed op insuline.

Uit onderzoek blijkt dat de mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen, beter reageren op insuline en minder last hebben van chronische ontstekingen. De werking van insuline blijft dus intact wanneer men pure chocolade (wat veel flavonoïden bevat) binnenkrijgt. Dat zorgt ervoor dat deze mensen ook minder risico lopen op diabetes type 2.

Pure chocolade is gezond, maar met mate

Natuurlijk is het eten van pure chocolade alleen gezond wanneer dit met mate gebeurt, zoals dat met alles is. Hou een maximum aan van ongeveer twintig gram per persoon per dag (voor volwassenen). Maar al met al genoeg redenen om af en toe eens een heerlijk stukje pure chocolade in je gezonde snacks te verwerken.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: optimalegezondheid.com, scientias.nl, vitamine-info.nl, natuurdietisten.nl, voedingswaardetabel.nl, diabetesfonds.nl

10 Reacties

 • peter langelaar schreef:

  De chocolade moet op een speciale manier worden geproduceerd zonder de goede stoffen in de chocola te beschadigen.
  een voorbeeld is beschreven door een professor Rodger Corder op http://www.thepowerofchocolate.org

  veel lees plezier en een fijne dag.

  Peter

 • Loes schreef:

  De cacao kan dan zorgen voor lagere glucosewaarden. De suiker die in de chocolade(melk) gebruikt wordt verhoogd het weer. Het probeem is ook dan de meeste mensen niet 17 gr eten per dag, maar 100 gr en dat zijn wel 600 kcal! Het vervelende van dit soort info is dat mensen die al chocola verslaafd zijn, overgewicht hebben en vaak ook diabetes en hoog cholesterol, hierdoor minder goed te motiveren zijn voor een ECHT gezonde leeftsijl.

 • Ben schreef:

  hoi ik heb zins kort een oogtrombose en er is een ader dicht in mijn oog de ader die dicht zit is de afvoor ader ,is het dan ook beter en goed om pure chocolade te eten ?? zo ja hoeveel per dag zou dan goed zijn voor je ????

 • Klazien schreef:

  ‘puur’ voor het woordje chocola zegt niet zo veel. Kijk naar het percentage cacao dat verwerkt is in de pure chocola. Verkade verkoopt tegenwoordig ‘extra puur, helaas met een te laag cacaopercentage om gezond te zijn. (kies voor minstens 75% tot 92% cacao). Een nog hoger percentage smaakt een beetje wrang.

 • Maxime schreef:

  Beste redactie,
  Ik ben benieuwd of dit artikel wetenschappelijk is, dit is namelijk van belang voor als ik het eventueel voor mijn profielwerkstuk zou kunnen gebruiken.
  Ik hoor graag snel terug,
  groetjes Maxime

  • Redactie schreef:

   Hallo Maxime,

   De bronnen die wij hebben gebruikt voor dit artikel kun je onder het stuk vinden. Het is aan jou om te beslissen of je het artikel kunt gebruiken voor je werkstuk. Bij twijfel kun je deze vraag misschien aan je begeleidende docent voorleggen.

   Succes en groetjes!
   De Redactie

 • Fretzakje schreef:

  Halloooo!!
  Ik ben verslaafd aan chocolade, egt ni normaal👌
  Vooral aan pure, donkere chocolade.. ik ben blij deze voordelen te lezen hahah
  Ik eet het wel niet meer met mats.. ik eet het enorm veel
  Ik ben totaal niet dik gelukkig, maar merk wel veel problemen met de stoelgang… De stoelgang is namelijk suuuuper hard.. kan dit hieraan liggen? Want ik eet makkelijk een hele pak cote d’or op in een hele dag…
  groetjess

  • Anoniem schreef:

   jack schreef beste fretzakje ik gebruik zelf bijna iedere dag pure chocolade ongeveer 3 a”4 blokjes en heb geen last van stevige stoelgang moet jij ook doen zul je zien dat je voor uit gang boekt groetjes

 • ari schreef:

  Lindt heeft chocolade met 99% cacao, onder het merk excelence, noir absolut.
  verkrijgbaar bij ah

 • Rob schreef:

  Beste,

  Wat is de reden om maximaal 20 gram per dag te eten ipv veel meer dan dat? Ik eet een reep 85% puur zo op haha..

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *