Hoog cholesterol, wat zijn de risico’s?

Eten & drinken 8 augustus 2017 24 Reacties
Cholesterol (in geel) blijft plakken aan de randen van de bloedvaten en vernauwt de bloedvaten.

Cholesterol (in geel) blijft plakken aan de randen van de bloedvaten en vernauwt de bloedvaten.

Een te hoog cholesterolgehalte is vaak het gevolg van een verkeerd eetpatroon. Kijk er mee uit, want het is gevaarlijk voor je gezondheid.

Over cholesterol bestaan veel misverstanden. Wat is nou precies cholesterol, is het alleen maar slecht, hoe kun je voorkomen dat je cholesterolgehalte te hoog wordt en welke gevaren loop je bij hoog cholesterol?

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vettige stof die je binnenkrijgt via je voeding en die je lichaam zelf kan aanmaken. Je lichaam heeft cholesterol nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Zonder cholesterol kun je niet leven, maar een teveel is ook niet goed.

Je kunt de opname van cholesterol in je lichaam vergelijken met olie in water. Olie kan niet oplossen in water, en hetzelfde gebeurt met cholesterol in je lichaam. Daarom wordt cholesterol als het ware verpakt in kleine bolletjes met een eiwitlaagje. Op deze manier kan je lichaam de stof vervoeren via je bloed.

Twee soorten cholesterol

Er zijn twee soorten bolletjes. Het LDL vervoert cholesterol door je hele lichaam. Onderweg kan dit cholesterol aan de wanden van je bloedvaten blijven plakken (zie foto). Hierdoor worden de bloedvaten nauwer. Daarom wordt LDL-cholesterol ook wel “slecht cholesterol” genoemd. De tweede soort heet HDL-cholesterol. Deze stof haalt het teveel aan cholesterol weer op en transporteert dit naar je lever, zodat het daar kan worden afgebroken. HDL heet daarom ook wel “goed” cholesterol.

De gevaren van een te hoog cholesterol

Hoe hoog je cholesterolgehalte is, kan worden gemeten via een bloedonderzoek. Normaal gesproken moet het cholesterolgehalte lager zijn dan 5 mmol per liter. Is het cholesterolgehalte hoger, dan loop je meer kans op hart- en vaatziekten. Blijf je lang rondlopen met een te hoog cholesterolgehalte, dan is het effect dat er meer cholesterol in je bloedvaten blijft plakken. En daardoor worden je vaten nauwer. Je bloed kan dan niet meer zo goed doorstromen. Er kunnen bloedpropjes ontstaan die je vaten afsluiten. Organen zoals je hart of hersenen krijgen dan tekort aan zuurstof. En dat kan weer leiden tot een TIA, een beroerte of een hartinfarct.

Soms is het erfelijk

Sommige mensen hebben van nature een te hoog cholesterolgehalte. Je lichaam maakt er dan vanzelf te veel van aan. Dit wordt ook wel familiaire hypercholesterolemie genoemd. Hoe dit precies komt, is niet bekend.

De rol van voeding

Een te hoog cholesterolgehalte wordt vooral bepaald door een verkeerd eetpatroon en daarnaast hebben weinig beweging en roken een negatieve invloed. Binnen je voeding heeft met name het eten van te veel verzadigd vet een verhogend effect. Dit zorgt er namelijk voor dat het LDL-gehalte (het “slechte cholesterol”) stijgt. Onverzadigd vet werkt juist positief en verlaagd het slechte cholesterol.

Waar let je op

Om je cholesterolgehalte zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om goed te letten op je eetgewoonten:

 • Pas op met verzadigd vet in producten zoals roomboter, margarine, vet vlees, volle melkproducten, volvette kaas, slagroom, koekjes, chocolade, chips, snacks en taart.
 • Kies bij zuivel, kaas en vlees altijd voor de magere varianten.
 • Kies voor vloeibare bak- en braadproducten, deze bevatten minder verzadigd vet dan de harde soorten. Of kies voor plantaardige olie zoals olijfolie.
 • Wees matig met koffie met cafeïne.
 • Eet voornamelijk producten met veel onverzadigd vetten. Zoals noten, zaden, vis, olijven, olijfolie, avocado en halvarine.
 • Slik eventueel een supplement met omega 3-vetzuren als je weinig of geen vis eet.
 • Kies altijd voor volkorenproducten, eet veel groente en fruit en zet regelmatig peulvruchten op het menu.

Cholesterolverlagende producten nodig?

Voor sommige mensen kan het helpen om producten te gebruiken die het cholesterolgehalte verlagen, zoals Becel pro-active of Benecol. Deze voedingsmiddelen bevatten zogeheten plantensterolen, die het LDL-cholesterol verlagen.

Toch zijn deze producten lang niet altijd nodig. Met behulp van een gezonde voeding alleen, gelet op eerder genoemde richtlijnen, kun je prima je cholesterolgehalte verlagen. Dure producten met sterolen zijn dan helemaal niet nodig. Het is sowieso aan te raden om, als je cholesterolgehalte te hoog is, altijd te overleggen met de huisarts of een diëtist. Zij kunnen samen met jou bepalen wat voor jou de beste behandelmethode is.

Gezond leven

Om hart- en vaatziekten te voorkomen is het, naast het verlagen van je cholesterolgehalte, ook belangrijk dat je een gezond gewicht hebt, voldoende beweegt, niet rookt en stress zoveel mogelijk probeert te vermijden. In de praktijk zie je vaak dat als iemand met een te hoog cholesterol wat kilo’s verliest het cholesterolgehalte ook daalt.

Auteur: Willemijn Wissekerke, diëtist bij SanaHealthProducts (www.sanahealthproducts.nl) en SanaDerm (www.sanaderm.nl).

24 Reacties

 • Marijke77 schreef:

  Die Becel helpt toch niet als je echt een erfelijk hoog cholesterol hebt, dus waarom zou je er zoveel geld voor uitgeven.

 • Nely Frikkee schreef:

  weg met die becel producten heb maanden gebruikt met het idee dat mijn cholesterol zou verlagen dat beloven ze toch. Nou Niks van dat alles
  zelfs geen vlees eten 8 maanden hielp ook niets, erg teleurgesteld na de zelfde uitslagen van mijn bloed.Ik leef super gezond echt waar ik heb mij erg verdiept in het cholesterol verhaal.

 • Anoniem schreef:

  Bij mijn vrouw en mij is een verhoogd cholesterol gehalte waargenomen
  Mijn vrouw heeft op de internetsite: cholesterolverlagen.com een boek gezien en deze wordt aanbevolen om de cholesterol waarden te kunnen verlagen. De kosten van dit boek zijn ca. € 40,=. Ik vertrouw deze actie niet, en houdt mij liever aan de voorschriften van onze huisarts. Wat is uw mening in deze?

 • Daniel Dresden - arts - expert drdr schreef:

  @Anoniem
  Op internet staat veel nuttige (medische) informatie, maar er is des te meer onzin te vinden. Daarom is het zeer verstandig dat u kritisch blijft bij iedere website. Ik heb de site cholesterolverlagen bekeken. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn: een extreem krachtige cholesterolverlaging en dat zonder bijwerkingen. “gegarandeerd 100% veilig”. De meest waarschijnlijke reden dat zijn methode niet door artsen wordt gebruikt, is dat het niet werkt. Ik zou hier geen 40 euro aan besteden.

 • Anneke schreef:

  Hallo lotgenoten,
  Hebben jullie ook ervaring met het slikken van knoflook?
  Ik heb nu een product van bional met meidoorn en vit. E hierbij. Ook vit. E helpt voor een goede bloeddoorstroming.
  Er staan toch veel wetenschappelijke bewijsvoeringen over dit middel.
  maar ik vraag me toch ook af , dat als je erfelijk belast bent, of er wel eits helpt.
  Zijn er onder jullie ook mensen die de pil slikken??

 • jopie blank schreef:

  Ik ben heel benieuwd wat het resultaat is van de becel produkten

 • Westermarke schreef:

  Ik zou u dringend willen adviseren het volgende boek eens te lezen:
  Prof.Dr. Walter Hartenbach: De cholesterolleugen.
  Misschien beinvloedt dat uw mening.

 • irishdance schreef:

  Ik heb een te hoog cholesterol, hoewel ik gezond eet. Het is waarschijnlijk een erfelijke kwestie. Ik drink sinds 3 maanden pro-aktif yoghurtjes 1 per dag en slik een visolie capsule. Na bloedonderzoek is gebleken dat mijn HDL is verhoogd en dat is gunstig, maar mijn LDL is ook iets verhoogd. Mijn bloeddruk is gelukkig onder het gemiddelde,dus geen risicofactor. Waardoor mijn HDL verhoogd is, is niet bekend door de pro-aktif-produkten of door de visolie of door de combinatie ervan.

  I. de Heij.

 • stefan schreef:

  De cholestorol mythe leeft voort! jarenlang moesten we ipv roomboter het industrieproduct “Blueband” van Unilever eten. Dat bleek na 30 jaar veel slechter te zijn dan roomboter. Nu het volgende cash product: “Becel” Er is geen overtuigend bewijs geleverd dat inname van verzadigd vet werkelijk gezondheidsrisico’s oplevert. Eet natuurlijk, en trek je niets aan van de geldkloppers van de voedingsindustrie!

 • Westermarke schreef:

  Ik zou u dringend willen adviseren het volgende boek eens te lezen van professor, die verbonden is aan de universiteit van van München.
  Prof. dr. Walter Harten bach: de cholesterolleugen

 • Diana schreef:

  Beste mensen, Enige die baat heeft van “de cholesteril verlagende producten”is voedingindustrie en farmaceutische industrie.En die zorgen ervoor dat je je heel
  leven afhankelijk blijft van hen producten. KASSA. Voedingscentrum doet niets anders dan de adviezen van ze overnemen en ons allemaal voor de gek houden.

 • stress schreef:

  Volgens laatste inzichten heeft stress ook veel invloed op je cholesterol. Het is dus niet alleen voeding. Veel bewegen kan helpen om stress te ontladen. Bij mij helpt t in iig goed.

 • Kevin schreef:

  Het verbaast me dat er nog steeds zoveel onzin verteld wordt in Nederland. Verzadigd vet is helemaal niet ongezond, het is zelfs gezond. Transvetzuren zijn slecht. Mensen zijn tegenwoordig veelte bang voor vet en durven het niet te eten en dit zorgt juist voor problemen met de gezondheid.

 • Huib Orizand schreef:

  Uit de geschiedenis leert men:

  Van 3572 Amerikaanse mannen die tussen 1900 en 1919 geboren waren werd rond 1972 en 1992 het cholesterolgehalte gemeten. De sterfte werd bijgehouden tot eind 1996.
  Men verdeelde de mannen naar gelang de hoogte van het cholesterolgehalte in 1992 in vier groepen.

  De sterfte in de groep met de LAAGSTE cholesterolspiegel was het HOOGST.

  In de drie andere groepen was het relatieve risico te sterven respectievelijk 28%, 40% en 35% (van laag naar hoog cholesterolgehalte) kleiner t.o.v. de groep met het laagste cholesterolgehalte.

  Onder mannen die zowel in 1972 als in 1992 een LAGE cholesterolspiegel hadden was de sterfte in de daaropvolgende vijf jaar het GROOTST.

  N.a.v. dit onderzoek mag sterk getwijfeld worden aan het nut van methoden het cholesterolgehalte te verlagen.

  Het is alleen goed voor de medische industrie en haar aandeelhouders en slecht voor onze zorgpremies.

  (The Lancet, 2001)

  De laatste regel uiteraard niet.

 • SAMIRA schreef:

  BESTE .
  IK HEB EEN VRAAG IK BEN 34JAAR
  EN IK HEB EEN TEHOGE COLESTEROLE
  EN HET IS ENORM VEEL 258 EN IK HEB OOK GEEN
  OVER GEWICHT IK WEEG 50KG EN IK
  BEN EEN 1.55CM GROOT DUS IK HEB
  DAAR GEEN ANTWOORD HET IS BIZAR
  IK HEB OOK HEELVEEL ANGST VOOR MIJN HART
  ONLANGS HEEFT DE CARDIOLOOG EEN GAT
  IN MIJN HARTJE GEVONDEN .IK BEN ER NIET MEE GEBOOREN.HET IS NU WEL MET EEN OPERATIE DICHT GEMAAKT .MAAR NU IK EEN HOGE COLESTEROL BEN IK WEL EEN BEETJE BANG KUNNEN JULIE MIJ MET EEN PAAR TIPS HELPEN WANT BEWEGING DOE IK AL
  IK HEB EEN HOMETRANER IN HUIS EN DOE 1000CALORIEN VERBRANDEN MAAR IK DENK OOK NIET
  DAT HET VOLSTAAT.LATEN JULIE MIJ IETS WETEN.
  GROETJES SAMIRA.

 • Ongelooflijk schreef:

  Ik lees hierboven “Sommige mensen hebben van nature een te hoog cholesterolgehalte. Je lichaam maakt er dan vanzelf te veel van aan. Dit wordt ook wel familiaire hypercholesterolemie genoemd. Hoe dit precies komt, is niet bekend.”
  Wat een bullshit zeg! Familiaire hypercholesterolemie wordt veroorzaakt door een tekort aan LDL-receptoren, niet door een verhoogde aanmaak van cholesterol. Alleen al deze bewering trekt de deskundigheid van de schrijver van dit artikel in twijfel.

 • benne schreef:

  is crestor rosuvastatin 10 mg gezond

 • Eerlijkovereten schreef:

  Degene die dit heeft geschreven moet lekker een eind gaan fietsen..het is al lang bewezen dat een hoog cholesterol niet slecht is voor het lichaam, een te laag gehalte juist wel + alle rotmedicijnen die gegeven worden om het te verlagen. Allemaal gesponsord door Unilever, net zoals de hartstichting en het voedingcentrum ( oneerlijk over eten ) die ook door Unilever worft gesponsord. Google het eens en het bespaart je een hoop stress wat hart en vaatziekten veroorzaakt. Achja zieke mensen leveren geld op 😉

 • Moose schreef:

  En wederom worden in dit artikel de cholesterol leugens verspreidt.

 • Herman schreef:

  Ik kwam toen ik 18 jaar jong was op een medische beurs terecht in Utrecht. Daar kon je de cholesterolwaarde in je bloed laten bepalen. Mij werd geadviseerd om de huisarts te bezoeken, omdat het bij mij gemeten cholesterolgehalte aan de hoge kant zou zijn, 6,5.
  Daar heb ik niks mee gedaan, en twee jaar geleden werd ik op 62 jarige leeftijd onwel na het inademen van een chemische stof. De verschijnselen leken op een tia, en ik ben naar aanleiding daarvan volledig doorgelicht, en gescand. Wat bleek? De kransslagaderen bleken in topconditie te zijn, en bij de cardioloog fietste ik als een man van 30. Gisteren de uitslag gekregen van de huidige bloedwaarden. Totaal cholesterol 7,1. Dus ondanks opletten met vet, en gebruik van plantesterolenboter e.d geen enkel effect, en kerngezond. Kortom, weg met die onzin van cholesterol. gewoon gevarieerd, en met mate eten, en lekker bewegen luidt mijn credo. Carpe Diem!

  • Peter schreef:

   Kijk jij begrijpt het ,
   Kijk maar naar mijn reactie (ven Peter)
   We worden giganties misleid door de industrie.
   Het gaat om verdien model niet om de gezondheid van mensen

 • Anoniem schreef:

  Je wordt er wel heel erg onzeker van, de een zegt dit en de ander zegt dat, waar kan ik nu van op aan en wat te doen!?!

 • Peter schreef:

  Allemaal kwats verhalen over dat cholesterol.
  Dokters zijn gek gemaakt door de industrie.
  Talloze onderzoeken in de USA wijzen uit dat gewoon boter en volle melk producten gezonder zijn dat de bewerkte en magere shit die verkocht wordt.
  Ook plantensterolen zijn slecht.
  Verdiep je er maar eens goed in.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *