Hoofdpijn? Misschien heb je gewoon dorst!

Eten & drinken 4 april 2017
drinken

Droge mond, dorstig, hoofdpijn, lusteloos en hartklachten: dit zijn enkele symptomen die bij een vochttekort kunnen optreden. Als je een vochttekort hebt, geeft je lichaam steeds sterkere signalen door dat het tijd wordt om water te drinken.

Je weet het waarschijnlijk wel, maar het kan geen kwaad om er eens bij stil te staat dat je lichaam voor meer dan de helft uit water bestaat. Het zit in de cellen, in de ruimtes daartussen en in het bloed. Al dat water in je lichaam heeft zelfs tal van levensbelangrijke functies.

Voedingsstoffen

Zo neemt water voedingsstoffen op, die daardoor gemakkelijker door de darmwand opgenomen worden in het bloed. Water absorbeert ook afvalstoffen die zo door het bloed vervoerd worden. Door de vorming van zweet houdt water bovendien je lichaamstemperatuur op peil. Terwijl je bij het verdampen van zweet juist weer warmte verliest.

Vochtgehalte op peil

Het zal je inmiddels duidelijk geworden zijn dat het van cruciaal belang is om je vochtgehalte op peil te houden. Mannen bestaan voor 63% uit water en moeten dagelijks ongeveer 2,5 liter vocht binnenkrijgen. Vrouwen hebben meer vetweefsel en bestaan voor 52% uit water. Zij hebben daarom aan 2,3 liter genoeg.

Hoofdpijn

Als je meer dan een halve liter vocht verliest, merkt de hypothalamus dat je aan het uitdrogen bent. De hypothalamus is een klier diep in de hersenen. Die signaleert onder meer dat het bloed minder waterig is en bezorgt je dan een gevoel van dorst. Drink je op zo’n moment niet, dan geeft je lichaam een heftiger signaal. Want wie meer dan 2% van zijn lichaamsgewicht aan vocht kwijtraakt, krijgt hoofdpijn en wordt lusteloos.

Fataal

Een vochtverlies van 3% tot 5% geeft hartklachten. Verlies je meer dan 20%, dan kun je het niet meer navertellen. Dit gebeurt wel alleen als je minstens drie dagen zonder drinken in een droge omgeving doorbrengt.

Dorst lessen

Kom je om van de dorst, dan zou het volgens sommige mensen niet verstandig zijn om koffie en thee te drinken. Je zou daar alleen maar meer van uitdrogen. Het Voedingscentrum zegt echter dat dat een typisch broodjeaapverhaal is. Met een kop koffie of thee krijg je net zo veel vocht binnen als met een glas water. Alleen zorgt cafeïne ervoor dat je vocht sneller uitscheidt. Daarom moet je na het drinken van een paar koppen koffie vaker naar de wc.

Alcohol

Van alcoholische versnaperingen droog je wel uit. Alcohol blokkeert de werking van het anti-diuretisch hormoon. Dat hormoon stimuleert de terugwinning van water door de nieren. Dus wanneer je alcohol drinkt, wordt juist minder water teruggewonnen met als gevolg dat je urine wateriger is dan normaal. Daarom moet je na een aantal biertjes ook vaker dan normaal naar de wc en krijg je bovendien dorst.

Conclusie

Het is belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden, anders ontstaan er verschillende klachten. Merk jij dat je vaak hoofdpijn hebt zonder specifieke reden? Misschien komt het omdat je te weinig drinkt. Neem bijvoorbeeld onderweg een flesje water mee en zorg ervoor dat je regelmatig drinkt. Drink je liever wat warmers? Koffie en thee helpen gelukkig ook prima om de vochtbalans op peil te houden.

Auteur: Yannick Klarenbeek
Bron: Quest

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *