Hoe meer groente en fruit, hoe beter. Of toch niet?

Eten & drinken 22 juni 2017
meer groente en fruit gezond

Recent onderzoek wijst uit dat meer groente en fruit de risico’s verkleint op diverse ziekten. Geldt dan: hoe meer groente en fruit, hoe beter? Of zit er een limiet aan? Lees hieronder hoe het precies zit.

Onderzoek over dit onderwerp

Veel Nederlanders halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit niet. Deze komt neer op twee stuks fruit en 300 gram groente. Uit onderzoek is gebleken dat een dagconsumptie van minstens 560 gram groente en fruit de kans op overlijden laat dalen met 42% in vergelijking met een inname van 80 gram. Dit komt omdat groente en fruit veel belangrijke voedingsstoffen bevatten die de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Meer eten dan aanbevolen hoeveelheid niet per se nodig

Ook laat onderzoek zien dat wanneer je meer eet dan de aanbevolen hoeveelheid van 560 gram groente en fruit het niet per se leidt tot een nog kleinere kans op ziekten. Het is dus niet per se nodig veel meer groente en fruit te eten, uiteraard is het ook niet gelijk ongezond mits je aan het eind van de dag niet veel te veel calorieën binnen krijgt.

Tips om meer groente en fruit te eten

Omdat veel Nederlanders deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet halen, zijn hier een aantal tips om het makkelijker te maken.

  • Bij je ontbijt kun je prima een appel of banaan door je yoghurt of havermout doen. Ook kun je een stuk fruit toevoegen aan je boterham, bijvoorbeeld een boterham met pindakaas en banaan, of met wat aardbeien.
  • Je kunt bij je lunch makkelijk fruit en groente toevoegen, bijvoorbeeld een omelet met ui of spinazie. Of wat extra ijsbergsla op je broodje met vleeswaren.
  • De meeste Nederlanders krijgen hun groente binnen tijdens het avondeten, let er wel op dat er groentes zijn die slinken bij de bereiding zoals spinazie of paksoi. Ook kan er bij het snijden een groot deel van de groente verloren gaan. Je moet er dus voor oppassen dat je niet minder binnenkrijgt dan je zelf denkt.
  • Als tussendoortje kun je in plaats van een reep ook snacktomaatjes of worteltjes eten. Hier kun je indien je thuis een blender hebt ook een lekkere smoothie van maken en meenemen voor tussendoor. Dit is een makkelijke manier om bijvoorbeeld banaan en aardbeien binnen te krijgen.

Makkelijker afvallen door meer groente en fruit

Omdat groenten weinig calorieën bevatten en veel belangrijke voedingsstoffen zijn er in principe geen nadelen verbonden aan een hoge inname. In fruit zitten over het algemeen wel redelijk wat calorieën, dus bij fruit is het verstandig om hier niet te veel van te nemen. Ook kunnen te veel fruitsuikers omgezet worden in vet waardoor je een te hoog vetpercentage kunt krijgen. Dit is in principe alleen het geval als je in zijn geheel te veel calorieën eet.

Auteur: Marin van Loo
Referenties: Oyebode, O. (2014) Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. Journal of Epidemiology & Community Health.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *