Hoe gezond is de ramadan?

Hoe gezond is de ramadan?

De ramadan schijnt goed te zijn voor je maag en je darmen. Klopt dat? Of brengt overdag vasten juist risico’s met zich mee?

Tijdens de ramadan eten en drinken moslims niets tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar ’s avonds laat en ’s ochtends heel vroeg wordt deze ‘schade’ dubbel en dwars ingehaald. Met gezonde, voedzame gerechten zoals de populaire soep harira, of bijvoorbeeld dadels en olijven. Maar ook met hele zoete lekkernijen. Hoe gezond is zo’n eetpatroon eigenlijk? Mary Nicolaou, voedingsdeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, geeft uitleg.

Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid?

‘Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je ’s avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt. Je hersenen hebben gedurende de dag energie nodig om goed te kunnen functioneren. Als je overdag niet voldoende eet, dan kun je je minder goed concentreren. In landen waar de ramadan een traditie is, is dat geen probleem. Daar wordt tijdens de ramadan minder hard gewerkt en kun je rekenen op begrip van je omgeving. In Nederland ligt dat moeilijker.’

De ramadan schijnt allerlei gezondheidsvoordelen te hebben, zoals het reinigen van de darmen, het herstellen van de maag en je zou er meer discipline van krijgen. Wat is daarvan waar?

‘Je reinigt je darmen niet door te gaan vasten. Als je je darmen wilt reinigen, is het beter om meer vezels te eten. Deze zorgen ervoor dat het eten beter verteert en bevorderen daardoor de stoelgang. En waar moet de maag eigenlijk van herstellen? Als je wilt dat je maag herstelt van overmatig eten, dan is het beter om voor een iets minder extreem regime te kiezen en gewoon minder te eten. De ramadan is trouwens wél een goede manier om je eetgedrag onder controle te krijgen. Je ontwikkelt strategieën om je hongergevoel te onderdrukken, zoals afleiding zoeken. Deze strategieën kunnen ook op andere momenten van pas komen.’

De ramadan betekent dat je niet drinkt overdag. Is dat gevaarlijk?

‘Nee. Als je ’s morgens en ’s avonds voldoende drinkt, dan is dat geen probleem. Alleen onder extreme omstandigheden loop je het risico op uitdroging. Dan moet je denken aan mensen die in woestijnachtige gebieden leven waar de temperaturen veel hoger oplopen dan hier.’

Zijn er mensen die de ramadan beter niet kunnen volgen?

‘Ja. Vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, hoeven volgens de koran de ramadan niet te volgen. Ook mensen met diabetes of hart- en vaatziekten krijgen vrijstelling. De vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn mogen de dagen die ze niet vasten op een later tijdstip inhalen. In de praktijk zie je dat deze mensen vaak toch meedoen aan de ramadan, omdat het minder leuk is om de gemiste dagen later in te halen. Dat is niet goed voor hun gezondheid.’

Heb je tips om de ramadan op een gezonde manier te volgen?

‘Het belangrijkste is dat je gezond en vooral niet te veel eet. Vooral de avondmaaltijden zijn echte feestmaaltijden. Je kunt het vergelijken met een hele maand Kerstmis vieren. Uit internationale onderzoeken blijkt trouwens dat mensen tijdens de ramadan meer kans hebben op overgewicht.’

Auteur: Maaike Tindemans, in samenwerking met Mary Nicolaou (voedingsdeskundige)

16 Reacties

 • Moos schreef:

  Is het verantwoord om ramadan te doen als je lasser bent of dat je in een serre werkt waar de temperatuur kan oplopen tot 40 à 50 graden?

 • Paola schreef:

  Jammer dat er in dit artikel wat foutjes staan.
  We vasten namelijk niet van zonsopgang tot ondergang, maar van vóór zonsopgang, dus voor het eerste gebed (de zon komt nu rond half 7 op, maar we stoppen met eten ongeveer 1,5 uur daarvoor)

  En in de Koran staat niet dat je als zwangere niet moet vasten.
  Er staat dat als je zwanger bent en bang bent voor jou gezondheid of voor de gezondheid van het kindje, dat het dan niet hoeft!
  Het mag wel!

  Als het schade kan toebrengen aan je gezondheid is het zelfs ten strengste verboden om mee te doen! Dus mensen die met diabetes of hart en vaatziekten doen echt niet vaak wel mee..
  Je weet namelijk dat dit een zonde is!

  Het geldt niet alleen voor bijvoorbeeld diabetes (logisch dat je de hele dag moet eten!), maar voor alle ziektes! Ook als je bijvoorbeeld oud bent, of ongesteld.

 • Anoniem schreef:

  Salam alaykum
  Allah heeft in zijn boodschap die hij ons (sobhaan Allah,alhamoulillah) gegeven heeft via Mohammad (vrede zij met hem!) duidelijk gemaakt dat de ramadan dient gevolgt te worden door iedereen die niet ziek,ongesteld en bekwaam is.
  Maar als je werkt,ook als lasser moet je blij zijn dat Allah je een zo’n grote test geeft want dat wil zeggen dat Allah veel van je houdt!!!Sobhan Allah!
  Iedere dag begin je al vastend tijdens de ramadan,als je gedurende de dag voelt dat je lichaam ermee zal ophouden als je niets eet of drinkt dan mag je net voldoende eten of drinken om je lichaam weer op gang te krijgen en niet meer dan dat,de rest van de dag doe je gewoon voort met het vasten.
  Maar die dag moet je na ramadan terug inhalen.
  Rabbi maak inchAllah
  Salam alaykum

 • Deskundige schreef:

  Vertrouw deze artikel niet! Ramadan heeft enorm veel voordelen voor het menselijk lichaam. Er is geen enkele nadeel gevonden voor het verrichten van de ramadan voor gezonde personen. Niet alleen de moslims maar elke mens zou aan de ramadan moeten meedoen als die zijn gezondheid lief heeft.

  Groeten,

 • Lotte schreef:

  Mensen waarom zoveel tegenstrijdige reacties. En jullie proberen fouten uit dit artikel te halen maar zelf maken jullie veel fouten. Zoals “vertrouw deze artikel niet” en klopt niet wat er staat diabetes mensen mogen niet eens vaste of mensen met andere ziekte als ongesteld ook niet. Allereerst is ongesteld zijn geen ziekte. Ten tweede Maak je jezelf niet ten goede om fouten te zoeken terwijl je zelf niet foutloos schrijft en als laatst ken ik een moslima zij heeft een lichte vorm van diabetes en slikt medicijnen en doet toch vastn omdat ze denkt dat ze dan alsnog pluspunten krijgt. Vid het zo sneu zoveel artsen zelfs haar zonen waarschuwen haar. Haar kinderen hebben last van een ovrgewicht en door deze vastenmaand zullen ze waarschijnlijk nog meer aankomen door zoveel eten in de nacht. Je maag kan dan niet rusten. Doordat diabetes erfelijk bepalend is en vaak voorkomt bij overgewicht zal het vasten voor hun ook niet ten goede komen. Als laatst zijn er veel mensen vooral in Afrika die niet drinken vanwege het geloof en dan sterven. Deze mensen krijgen bij jullie geloof meer pluspunten inde hemel. Dt is iets wat ik al helemaal niet begrijp

  • Anoniem schreef:

   Beste Lotte,
   Ik snap volledig dat je het niet eens bent met een aantal mensen, maar dit vind ik toch wel te ver gaan. Je bekritiseert mensen vanwege hun grammaticale fouten en spelfouten, maar ook in jouw tekst kan ik heel wat grammaticale fouten en spelfouten vinden. Ook de interpunctie klopt nauwelijks. Jij schrijft dat je een moslima kent die diabetes heeft, maar toch vast. Dat is inderdaad niet goed voor haar, maar vergeet niet dat dat al helemaal niet betekent dat alle andere moslims met diabetes (of andere ziekten) dat óók doen. Jij vindt ongesteldheid niet een ziekte, maar er zijn ook mensen die dat wel vinden. Iedereen denkt hier anders over, dus ik vind dat je mensen eigenlijk onnodig bekritiseert.
   Bovendien sterven veel Afrikanen niet vanwege hun geloof. Sterker nog, niet in alle Afrikaanse landen is de meerderheid Islamitisch! Zeker in het zuiden zijn er ongelooflijk veel christenen.
   En als laatste vind ik dat je de islam niet zomaar kan beledigen. Ik denk dat jij gewoon gelooft wat jij ziet en hoort en daaruit conclusies trekt. Lees een keer de Koran en lees wat de islam werkelijk is! En ga zeker niet andere mensen bekritiseren terwijl jij zelf ook fouten maakt en zelfverzonnen feiten typt.

 • LIESBET schreef:

  Er staat ook nergens dat ongesteld zijn een ziekte is in de reacties. Het hoort bij de vrouw, hierom hoeven de vrouwen niet te vasten, het is zelfs verboden voor de vrouw om te vasten als ze ongesteld is. Het zijn de joden die de ongestelde vrouw straffen door haar af te zonderen. Trouwens er zijn bepaalde regels om islamitisch te mogen vasten in de maand ramadan of het vasten wordt zelfs ‘haram’ (verboden in de hoogste graad). Ik vind het zelfs heel erg zielig dat de mensen dit niet proberen te begrijpen en hierover proberen te schrijven zonder dat ze het zelf geprobeerd hebben of onderzoek naar gedaan hebben! Het ergste van al is dat ze proberen te beweren dat de moslims die het willen uitleggen uit goede wil, dat ze het volgens derden nog eens slecht bedoelen.
  Dus gaat niet uit onwetendheid zonder de juiste Koran open gedaan te hebben schrijven en beweren dat de vastenmaand Ramadan slecht is voor de zieken… Want zo’n dingen zijn voor de hand liggend…

  De moslims zullen wel weten wat ze doen.

  Ik heb een juiste versie van de Koran opengemaakt en dat Boek is het meest belovend en barmhartig Boek dat ooit heeft bestaan.

  En waar ik me ook zo aan kan ergeren: de naam ramadaN is de naam van een MAAND, zeg niet: doe je mee aan de ramadan?’ maar zeg: vast je?
  het is net of ik zou zeggen: ik doe mee aan de december om kerst te vieren… hoe banaal klinkt dat niet? Ik vind het van de Moslims al goed genoeg dat ze tijdens het vasten geduld tonen als iemand vraagt: ‘zelfs geen water?’

  Laat die mannen eens doen.

 • Wheel schreef:

  Allen, ik ben zelf Turks en moslim.
  Inderdaad kunnen onder de moslims niet iedereen meedoen met vasten; zwangeren en reizigers worden geacht het later in te halen, maar zieke mensen, zoals diabetici, mogen helemaal niet vasten, omdat in de islam gezondheid boven alles gaat. Dus moslims, die ‘forceren’ (zoals bovengenoemde vrouw met diabetes) is fout bezig en krijgt geen ‘pluspunten’, DE-punten of wat voor punten dan ook.
  De islam zegt ook, dat je ’s avonds na zonsondergang niet moet overdrijven en met mate moet eten (en dan hoofdzakelijk gezonde dingen).
  Helaas bunkeren de meesten; ik persoonlijk houd ’t op groente en vis, af en toe stukje vlees en een enkele keer schiet ik ook wel eens uit, maar dat mag. Na het eten altijd steevast minimaal half uurtje wandelen, vooral in de zomer is dit heerlijk.
  En bij mij persoonlijk neemt mijn maagvolume na elke ramadan significant af en voel, dat mijn hart tijdens de ramadan, alsmede mijn hele spijsverteringssysteem tot rust komt, dit i.c.m. eerdergenoemde gezonde manier van eten in de avond na zonsondergang

  • Laat je niet foppen! Blijf alert! schreef:

   Zeker met je eens! Ik voel me veel meer gefocust en energierijk tijdens de ramadan/het vasten.

 • Laat je niet foppen! Blijf alert! schreef:

  Goedendag lezers,

  Ik ben moslim, nu 17 jaar oud en kerngezond (Alhamdoelilah!).
  Ik heb dit artikel niet geheel gelezen, want in begin merkte ik al dat dit artikel door een persoon is geschreven die niet erg veel verstand heeft van maand ramadan en haar verplichtingen. Dit kun je al zien aan de taalgebruik van de ‘auteur’. Maar dat terzijde.

  Ik ben dus 17 jaar oud en kern gezond. Ik merkte dat veel mensen de Ramadan heel erg overschatten en ik ben van mening dat dit komt omdat deze mensen geen kennis hebben over deze gezegende maand.
  Omdat mijn gezondheid in een goede staat is, ik geen last heb van een of andere ziekte/aandoening en omdat ik hou van mijn geloof … neem ik graag deel aan de ramadan. Bij de de atletiekclub keken ze me verwonderd aan toen ik in het krachthok verscheen en wat dingen doorbesprak met mijn trainer. Ik had verteld dat ik deel zou nemen aan de Ramadan en wel gewoon door zou trainen. Eigenlijk hoef ik dit niet te melden, maar ik voorzorg meld ik toch wel even bij de trainer voor als ik op een moment wat rustiger aan doe. Want deze maand is zeker geen makkie, vooral niet midden in de zomer!
  Maar ik ben dus 17 en zal (in sha allah) net als de afgelopen 3 jaar gewoon doortrainen ook al is het zomer.

  De ramadan is wel degelijk goed voor je, dit blijkt ook uit wetenschappelijke onderzoek dat door niet-islamitische deskundigen is verricht. Zij hadden ook onderzocht dat de aanbevolen dagen buiten de ramadan (maandag en donderdag) erg goed voor je zijn. En het mooiste is .. de profeet (SWS) heeft dit al jaaaaren geleden aan ons overgeleverd. Precies die dagen zijn goed voor je om te vasten, geen andere dagen maar precies zoals hij het ons heeft verteld.

  De auteur lijkt mij een persoon die goed heeft opgelet bij hoofdstuk 7 van het biologie boek dat handelt over het verteringssysteem. Want het klopt dat vezels goed zijn voor de darmflora, maar dat sluit niet uit dat vasten nog beter is!

  Goedendag lezer 😀

 • Moslima schreef:

  de Zin “Ook mensen met diabetes of hart- en vaatziekten krijgen vrijstelling. Ze mogen de dagen die ze niet vasten op een later tijdstip inhalen.” klopt niet!
  Mensen met een blijvende ziekte mogen volgens de islam niet vasten. Zij mogen deze dagen ook niet inhalen! In plaats hiervan moeten zij geld of eten geven aan armen en behoeftigen voor elke dag dat ze niet vasten.
  De aflossing van één dag is de hoeveelheid voedsel die een persoon nodig heeft voor één dag, of de waarde van deze hoeveelheid uitgedrukt in geld, afhankelijk van de financiële situatie van de persoon die de aflossing moet doen.

 • Kale Hollander schreef:

  Dit artikel berust wel degelijk op waarheid. De productiviteit van moslims is deze maand gewoon beroerd en de christenen, boedhisten en atheïsten kunnen dubbel zo hard werken omdat de moslims (weliswaar begrijpelijk) zich niet goed kunnen inzetten. En is er al wel eens onderzoek gedaan naar het ziekteverzuim onder moslims tijden de Ramadan?

  Shalom

 • Floris-Jan schreef:

  Vasten zorgt voor meer discipline en uiteindelijk minder ziekteverzuim vanwege de gezondheidsvoordelen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *