Grootmoeders recepten tegen griep

Eten & drinken 25 januari 2016 4 Reacties
oma geeft raad

Geen enkel product van de drogist helpt griep genezen. Deze kunnen wel de pijn helpen verzachten, maar de griep duurt helaas even lang. Beter word je er dus niet van, je voelt je slechts minder ziek. Deze onderstaande grieptips uit grootmoeders tijd werken vaak nog beter en zijn een stuk goedkoper.

Veel drinken

Veel drinken en dan met name water, dat is grootmoederstip nummer 1. Water helpt namelijk afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Andere succesvolle drankjes zijn:

  • Gemberthee: dit recept van oma helpt tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen. Doe drie theelepeltjes geraspte gemberwortel in een halve liter water en laat het tien minuten sudderen in een afgedekte pan. Zeef het geheel en voeg twee eetlepeltjes citroensap en een eetlepel honing toe. Honing houdt bacteriën namelijk onder controle en gaat zo secundaire infecties tegen.
  • Kruidenthee: het volgende mengsel laat je transpireren, werkt ontstekingsremmend en verlicht de pijn en verstopping. Dat klinkt goed, toch? Meng vier gelijke delen gedroogde vlierbloesem, pepermunt en duizendblad door elkaar en  doe twee eetlepels in een beker heet water. Voeg naar smaak honing, gemberwortel en een kaneelstokje toe en drink deze thee voor het slapen gaan.
  • Kippenbouillon: trek kippenbouillon in een ruime pan. Voeg hieraan zes gepelde uien, een paar teentjes knoflook, een lepeltje honing, cayennepeper en een stukje verse gember toe. De stoom die van de bouillon afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bovendien werkt bouillon ontstekingsremmend.

Vlierbessen

Vlierbessen staan algemeen bekend om hun antivirale eigenschappen en immuunversterkende werking. Een paar eetlepels vlierbessensiroop per dag doet dus wonderen voor jouw griep en nog beter, je kunt het zelf klaarmaken: kook de vlierbessen totdat ze zacht zijn en openbarsten. Zeef het sap dat vrijkomt en voeg het samen met kandijsuiker of gewone suiker (let op: één liter sap betekent één kg suiker) totdat het een geleiachtig geheel vormt.

Hoesten: siroop maken

Kriebelhoest, vastzittende hoest en een zere keel, het blijft vervelend. Toch moet je, volgens grootmoeder, hoesten niet onderdrukken. Hoesten houdt de luchtwegen namelijk schoon. Om de hoest te verlichten heeft grootmoeder gelukkig wel een tip: maak je eigen siroop! Probeer eens gesmolten boter met bruine suiker, cognac of suikerwater. Of meng een halve theelepel honing met een halve theelepel citroensap. Optie nummer drie: roer twee eetlepels honing en twee eetlepels zonnebloemolie door elkaar en neem af en toe een theelepeltje. Deze recepten smeren de keel.

Zere keel: zeezout

Heb je een zere keel? Dit kun je verminderen door bijvoorbeeld te gorgelen met zeezout. Zeezout werkt namelijk ontstekingsremmend en in combinatie met salie kun je de keelpijn zelfs tijdelijk wegnemen. Probeer eens een van deze twee varianten.

  • Gorgelen met zout water: los één theelepel zeezout op in een glas warm water en gorgel vier keer per dag.
  • Maak een warme gorgeldrank van saliethee en zeezout: 250 ml. kokend water, twee theelepeltjes gedroogde salie en ½ theelepeltje zeezout. Giet het water over de salie, dek het goedje af en laat het tien minuten trekken. Zeef de salie uit het water, voeg het zeezout toe en gorgel een aantal keer per dag.

Of ken je deze al? Sla bij beginnende keelpijn een natte koude theedoek met daarom een dikke wollen sjaal om de nek. De volgende ochtend voelt de keel een stuk beter.

Verstopte neus: knoflook en ui

Snijd een ui in grote stukken en leg het op een schoteltje naast je bed. Of eet af en toe een rauw teentje knoflook. Knoflook en ui bevatten namelijk antivirale en antibacteriële eigenschappen. Vanwege de sterke geuren die van deze producten afkomen, hebben ze een positief effect op verstopte luchtwegen. Een stoombad met knoflook in plaats van menthol helpt trouwens ook.

Oubollig, maar erg succesvol, die recepten van grootmoeder.

Bron: Margriet.nl

4 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *